Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Denize düşen yılana sarıldı

Bankaların, tüketici kredilerinde temkinli davranması sebebiyle yasadışı yollarla faizle borç para veren ve ‘’tefeci’’ olarak tanımlanan kişilerin, borcunu kapattıkları ‘’müşteri’’nin aynı kartından faiziyle taksitlendirerek tahsilata yöneldikleri iddia edildi.

Tüketici Hakları Merkezi Derneği (TÜ-MER) Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Komisyonu Başkanı Faruk Hançer, son dönemlerde tefecilerin ‘’çek-senet imzalatmak’’ yerine, borç para verdikleri kişilere, kurdukları şirket adına bankalardan aldıkları POS makinesiyle ‘’mal satışı karşılığında taksitli ödeme imkanı sunulmuş gibi’’ işlem yaptırdıkları yönünde yoğun ihbarlar aldıklarını belirtti.

Hançer, yıllardan beri gündeme getirmelerine ve ‘’tuzak’’ olarak nitelendirmelerine rağmen bankaların ‘’asgari ödeme’’ uygulamasını kaldırmadıklarını, bu durumun tüketiciyi daha fazla harcama yapmaya yönlendirdiğini, sonuçta biriken borçların içinden çıkılmaz hal aldığını bildirdi.

Milyonlarca kredi kartı mağduru bulunduğu ve bankaların ‘’batık kredi’’ sorunuyla karşılaşmamak için tüketici kredilerine temkinli yaklaşmasının, ‘’tefeci’’ diye adlandırılan kişilerin ‘’ekmeğine yağ sürdüğünü’’ savunan Hançer, şunları söyledi: ‘’Aldığımız bilgilere göre, tefeciler, kart borçlularının borcunu kapatıyorlar ve aynı karttan bu kez faiziyle verdikleri parayı tahsil ediyor. Faiz belirlenirken de yapılan vade dikkate alınıyor. İntihar olayları sebebiyle çek-senet yerine POS makinesiyle çalışan tefeciler, yüzde 2-6 arasında faiz uyguluyorlar. Örneğin, 30 bin YTL’lik kredi kartı borcunu 12 ayda kapatmak isteyen bir kişi, tefeciye 39 bin YTL para ödüyor. Vade uzadıkça, ödenen miktar da artıyor.’’

Hançer, kredi kartı mağdurları için çıkarılan yasadan bu sıkıntıyı yaşayanların sadece yüzde 15’inin faydalandığını ve uygulamanın amacına ulaşamadığını belirterek, ‘’Bu yüzden kart mağdurları tefecilerin eline düşüyor. Biz başından beri asgari ödemenin tuzak olduğunu söylüyor ve kaldırılmasını istiyorduk. Gelinen aşama ne yazık ki haklı olduğumuzu gösteriyor’’ dedi.

/ ADANA

13.08.2006


 

Genç işsizler alarm veriyor

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaş grubu arasındaki işsiz sayısı 1,5 milyonu aşıyor.

ATO, TÜIK İşgücü İstatistikleri veri tabanından yararlanarak hazırladığı “İş’te Türk Genci” raporunu açıkladı. Raporda, 2006 Nisan itibariyle 2 milyon 436 bin kişi olan Türkiye’deki işsizlerin, 785 bininin 15-24 yaş grubundakilerin oluşturduğu ifade edilirken, yüzde 17.8 olan 15-24 yas grubundaki işsizlik oranının en büyük krizinin yaşandığı 2001’deki yüzde 16.2’den de fazla olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki gençler arasında aktif olarak iş arayanların sayısının 785 bin olduğu, bu rakama iş aramadığı için kayıtlarda işsiz olarak görünmeyen ama iş bulunduğu takdirde çalışmaya hazır 722 bin genç de eklendiğinde genç işsizlerin sayısının1,5 milyonu geçtiği belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak hazırlanan raporda, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki 12 milyon 118 bin gençten 3 milyon 614 bininin çalıştığı, 3 milyon 714 bininin okula gittiği kaydedilirken, ne okula gidip ne de çalışan ‘’atıl durumdaki’’ gençlerin ise 4 milyon 714 bin kişiyle toplam gençlerin yüzde 39’unu oluşturduğuna dikkat çekildi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, raporla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, durumun endişe verici olduğunu vurguladı. Aygün, ‘’4 milyon 714 bin gencimiz başkalarına bağımlı olarak yaşıyor. Bir başka ülkede böylesine büyük bir nüfus atıl durumda olsaydı, devletin bütün birimleri alarma geçerdi. Biz ise oturmuş, borsa, faiz konuşuyoruz’’ dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

13.08.2006


 

Kepenk kapatan esnaf arttı

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, kepenk kapatan esnaf sayısının işyeri açan esnaf sayısını ikiye katladığını belirterek, esnafın kriz dönemlerini bile arar hale geldiğini söyledi.

Esnafın emek yoğun çalışan bir kesim olduğunu ve en ufak bir rüzgardan anında etkilendiğini ifade eden Dinçer, şöyle devam etti; “Esnafın durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Esnaf, körfez kriziyle başlayıp, 5 Nisan 1994 kararları ve 2000 yılında yaşanan ekonomik krizlerden daha kötü durumda. Piyasada sıcak para dönmüyor. Mersin’de sadece 2005 yılında 5 bin 227 esnaf kepenk kapattı. Yaptırdığımız bir istatistiğe göre kepenk kapatan esnaf sayısı açan esnaf sayısını geçmiş durumda. 1994’teki ve 2000 yılındaki krizle birlikte kepenk kapatan esnaf sayısında da gözle görülür artışlar yaşanmaya başlanmıştı. Ama bu dönemdeki gibi hiç olmamıştı. Girişimci sayısı her geçen gün düşerken, kapatılan kepenk sayısı her gün artıyor. Geçen yıl 5 bin 225 işyeri kapısına kilit vurarak işyeri açan esnaf sayısını geçti. Gerekli tedbirler alınmazsa esnaf yok olmaya gidecektir” dedi.

Dinçer, bir ayda içerisinde dolaylı ya da dolaysız olarak 40 çeşit vergi ödeyen esnafın vergi ağacı gibi gözükmemesi gerektiğini kaydetti.

/ MERSİN

13.08.2006


 

11 milyon varil ham petrol sevk edildi

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru hattından bugüne kadar 11 milyon varil petrol sevkiyatı yapıldı.

Bir ay önce resmi açılışı yapılan BTC Haydar Aliyev Deniz Terminali’nden petrol sevkiyatı hızla devam ediyor.

BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın resmi işletmecisi Botaş İnternasyonel Limited (BİL) Şirketi yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2 Haziran 2006’dan beri Bakü’den 12 milyon varil ham petrol pompalandı. Bu petrolün 11 milyon varili Ceyhan Haydar Aliyev Deniz terminalinden 16 ayrı petrol tankerine yüklenerek pazara sevk edildi.

/ ADANA

13.08.2006


 

TEİAŞ’tan elektrik kesintisine tedbir

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), olası elektrik kesintilerinin önlenmesi için uygulamaya geçirilmesi planlanan ‘’yan hizmet sözleşmesi’’ çerçevesinde zorunlu ve ticari toplam 4 yan hizmet sözleşmesi yaparak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayına sundu.

EPDK Perşembe günü yapacağı toplantıda gerekli oluru verirse, sözleşme kapsamında özellikle büyük çaptaki santral sahipleri iletim sisteminde yaşanabilecek kriz anlarında daha fazla üretim yapacaklar. Yan hizmet sözleşmesi imzalayan şirketler, yaptıkları ilave üretim için en yüksek tarifeden elektrik satacak ve daha yüksek bir gelir elde edebilecekler.

Elektrikte tarife değişikliği

Elektrik Piyasasında tarifeler yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile, iletim sistemi kullanım fiyatı ile iletim sistemi işletim fiyatına ilişkin tutarların yanında, piyasa işletim ücretine ilişkin tutarların da tüketicilerden tahsil edilebilmesine imkân sağlandı. EPDK’nın konuya ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

13.08.2006


 

Çantacıların ‘okul zili’ çaldı

Yıl boyunca okulların açılacağı dönemi bekleyen çanta yapım firmaları ile mağazalar, öğrenciler için cazip gelecek modellerin hazırlıklarını yaptılar.

Mat renk tonları ve sade modellerin hakim olduğu geçen yılın aksine, bu yıl canlı renkli ve aksesuarlı okul çantaları dikkati çekiyor.

Geçen yıl 7,50 YTL ile 35 YTL arasında değişen çanta fiyatları, bu yıl da 14-34 YTL arasında değişiyor.

/ MERSİN

13.08.2006


 

Okul bahçesinden petrol fışkırıyor

Adıyaman’da, Güney Yıldızı isimli özel bir şirket Anadolu Lisesi bahçesinde Güney Adıyaman 1 adını verdikleri kuyudan petrol üretimine başladı.

Güney Yıldızı Petrol Üretim Sondaj Müteahhitlik ve Ticaret A.Ş, yaptığı sondaj çalısması sonucunda kuyuda petrol buldu. Okul bahçesinden günlük yaklaşık 200 varil petrol çıkarıldığı tahmin ediliyor.

/ ADIYAMAN

13.08.2006


 

Türkiye’ye 403 milyon avro kredi

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Türkiye’ye 403 milyon avro tutarında kredi açtı.

Bankadan alınan 10 yıl vadeli kredi emeklilik sistemi reformu, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Merkezi Hükümet Bütçe Kanunu, mahalli idarelereait kanun taslaklarının hazırlanması için yapılacak çalışmaların finansmanı için kullanılacak.

/ ANKARA

13.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004