Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Arkadaşlara destek lâzımmış



Oylama bittikten sonra gülümseyerek çıkıyordu Başbakan, Genel Kurul salonundan.

Tezkerenin geçmesinden ziyade, AK Parti Grubunda öngörülen 5-6 fire dışında kaçak olmaması Başbakanı sevindirmişti.

Belki bu durumu, kendi liderliğinin bir sınavı olarak görüyordu. Yüzüne yayılan geniş gülümseme de ondan kaynaklanıyor olabilirdi.

Ancak kaderin bir cilvesi olsa gerek, her milletvekilinin peşine bir adam takıp, ikna ettirmesine rağmen, şifreyi girip, elektronik oylamayı gerçekleştiremediği için kendi oyu geçersiz sayılmıştı.

Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, geçici ateşkesin ardından Lübnan’a giden ilk ekipte yer almıştı. Gündüz, Lübnan’dan, endişeli olarak dönmüş, İsrail’in bölgeyi her an bir kan gölüne çevirebileceği yönündeki düşüncelerini medyayla paylaşmıştı.

Başbakan Erdoğan, “AK Parti Grubu adına Süleyman konuşsun” diye haber gönderdi. Gündüz affını istedi. “Evet oyu vermeyi kabullenebildim, ama kimseyi ikna edebilecek durumda değilim” dedi. Gündüz konuşmadı, ama Lübnan topraklarındayken, ”Hayır” vermeyi düşünürken, Erdoğan’ın etkisiyle “evet” vermek durumunda kaldı.

Süleyman Gündüz konuşmayınca, Egemen Bağış’ın konuşması kararlaştırıldı. Bağış kürsüde konuşurken, muhalefet kulisinde, Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu ve Ankara Temsilcimiz Mehmet Kara ile görüşmeleri takip ediyorduk.

Lübnan’a asker gönderilmesine başından beri karşı olan Ertuğrul Yalçınbayır yaklaştı ve “İşte partiye hakim olan zihniyet” dedi, Bağış’ın Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı olduğunu ima ederek.

Yalçınbayır, AK Parti ile bağlarını uzun süredir koparmıştı. Yakında istifa ederse, şaşırmamak lâzım.

Ankara’da bazen bir günde aynı saatlerde birbirinden önemli gelişmeler yaşanıyor. Meclis’te tezkere görüşmeleri yapılırken, Başbakanlık da Arnavutluk Başkanı, Çankaya Köşkü’nde ise, Kırgızistan Devlet Başkanı ağırlanıyordu.

Meclis kulislerinde de Türkiye’nin atayacağı PKK koordinatörüne ilişkin isimler dolaşıyordu. ABD, Irak ve Türkiye arasında atanacak olan koordinatörün Türkiye ayağında emekli orgeneral Edip Başer’in ismi konuşuluyordu. Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, birkaç seçenek arasında Edip Paşa’nın isminin ön planda olduğunu doğruladı ve “İlk kez böyle bir atama yapılacağı için, nasıl bir yöntem izlenecek o tespit edilmeye çalışılıyor” dedi.

Görüşmeleri takip etmek üzere Meclis’te bulunan Dışişleri mensupları ise, ”Edip Paşa olmazsa, ikinci sırada Hikmet Çetin var” havasını yayıyorlardı. Çetin, eski bir Dışişleri Bakanı olduğu için, asker yerine onu tercih ediyorlar gibi bir havaları vardı.

Meclis’in her köşesinde ayrı bir dünya yaşanıyordu. İktidar kulisinde Enerji Bakanı Hilmi Güler bir gazeteci ile sohbet ediyordu. Tam o sırada Başbakan Erdoğan kulisin girişinde gözüktü. Usûl tartışmaları sırasında gelmemiş, Abdullah Gül kürsüye çıkınca, Meclise gelmişti. Uzaktan, ”Hilmi Bey, arkadaşlara destek olmak lâzım” diye seslendi. Korumaların, o sırada orada bulunan birkaç gazetecinin ve milletvekillerinin başları o tarafa çevrildi. Hilmi Güler hemen yerinden kalktı, o sırada Erdoğan’da tam Genel Kurul salonunun kapısına gelmişti. Hilmi Güler, ”Efendim ara verildi” dedi. Erdoğan sert bir ses tonu ile, ”Ne arası, görüşmeler devam ediyor” deyip, ilerledi. Bakan çok zor bir durumda kaldı.

Özal, Demirel, Ecevit hatta Erbakan gibi tecrübeli bakanlardan hiç görmediğimiz bir diyalogdu.

Kulislerde bir süre bu olayın dalgalanması yaşandı, duyanlar, duymayanlara aktardı.

Lübnan’a asker gönderilmesi konusunu halkımız günlerdir tartışıyor. TBMM Genel Kurulu’nda kavgaya varan gerginlikler yaşandı bu uğurda. Ancak sonuç itibariyle büyük bir destekle tezkere geçti. Şimdi AKP açısından yeni bir dönem başladı. Şimdiden tezkerenin AKP’ye getireceği faturayı kestirmek mümkün değil. Ancak şu günler de ABD’nin kayıtsız şartsız destekçisi olan bir politikacı bu dostluğunun bedelini ağır bir şekilde ödediğini hatırlamakta fayda var. Dün biz de tezkerenin geçtiği haberleriyle çıktığı gazeteler. İngiltere’de ise, Tony Blair’e, ”Artık bırak” deniliyordu. Basın değil, bir dönemler Blair’in çok yakınında olduğu için, ”Brütüsler” denilen İşçi Partisi yöneticileri de imza toplayıp, ”Tony buraya kadar” demişlerdi. İktidarda olduğu sürece, İngilizlerin gelirini birkaç misli yükselten ve iki dönem solu tek başına iktidara taşıma becerisini gösteren Blair’e neden bu çağrılar yapılıyordu? Blair’in geride bıraktığı mirasın aptalca bir maceradan ibaret olduğunu belirten Guardian gazetesinde şu yorum yapılıyor: “Başbakan kaderini, kendisini Amerikalıların çoğu tarafından bile bir felâket olarak ifade edilen bir siyasete bağlayarak mahkûm etti.“

Bu yorum bir süre sonra başkaları için yapılmasın...

07.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.09.2006) - Tezkere izlenimleri

  (05.09.2006) - Topal Osman ve Lâtife Hanım

  (04.09.2006) - Tezkereden öte

  (01.09.2006) - Herşey vatan için!

  (31.08.2006) - Tezkere

  (30.08.2006) - Beşiktaşlı gitti, Fenerli geldi

  (29.08.2006) - 1 Mart fobisi

  (25.08.2006) - Ayaklar yere basacak mı?

  (24.08.2006) - MGK bildirisine neden yansımadı...

  (23.08.2006) - Burnunun dikine Lübnan'a

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004