Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı siyasallaşmamalı

Halkın değerlerine uzak, katı ideoloji mensuplarının, yargıya olan “toplumsal güven”in kaybolmasına sebep olduğunu vurgulayan Av. Hüsnü Tuna, “Hukuk kurumları ve yargının siyasallaşmayı kaldırması mümkün değildir” dedi.

Yeni adlî yılın başlangıcı dolayısıyla bir açıklama yapan Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Hüsnü Tuna, 2006-2007 dönemi adlî yılının da geçtiğimiz yıllar olduğu gibi dünyada ve ülkemizde bir çok hukuk dışı uygulamaların gölgesinde başladığını vurguladı.

“Özellikle İşgaller ve soykırım niteliğinde devlet terörünün hüküm sürdüğü uygulamalar, işkenceler, uluslar arası ölçekte hak ihlâlleri ve göçler, açlık, sefalet bu yıl da artarak hüküm sürmektedir” diyen Tuna, küresel ölçekte işgal ve terör uygulamalarıyla dünyayı yaşanmaz hale getirenlerin yerel ölçekte karışıklıklar çıkarmayı da ihmal etmediğini söyledi. Yaptığı yazılı açıklamada, “Ne zaman İsrail ve ABD’nin menfaatleri sekteye uğrasa Ülkemizin her hangi bir yanında suni olarak geliştirilen terörist eylemlerle ülke insanı taciz edilmekte, birçok insanın canı yakılmaktadır” ifadelerine yer veren Tuna, gerek bu terör olayları gerekse çetelerle mücadele etmeye çalışan yargı mensuplarının engellendiğine, meslekten ihraç edildiğine dikkat çekti.

YARGI, DÜZENİN TEMEL

DAYANAKLARINDANDIR

Yargının, toplumsal düzenin en temel dayanaklarından biri olduğuna dikkat çeken Tuna açıklamasında, “Böyle bir önemi olan yargının, özellikle de Yüksek Yargının kendisini siyasî bir muhalefet konumunda gördüğü talihsiz bir dönemi yaşamaktayız. Yürütme, Mahkeme kararları ile adeta hareket edemez duruma getirilmektedir. Yargı, kanun, yönetmelik, kararnamelerin iptali ile ilgili kararları ile siyasi ve ideolojik bir tavır sergilemektedir” ifadelerine yer verdi. Yargının, halkın iradesine uygun karar vermemesi durumunda adalete güvenin sağlanamayacağını vurgulayan Tuna, Cumhurbaşkanının, halkı ile kavgalı kişileri önemli mevkilere atayarak kurumları halkla karşı karşıya getirmesinin yanlışlığına da değindi.

Açıklamasında Danıştay’a yapılan saldırıyı hatırlatan Tuna, “Başörtüsü yasağının kalkmasına yönelik taleplerin yükseldiği bir dönemde işlenen bir cinayetin başörtüsü nedeniyle işlendiği yönünde ortaya atılan komplolar ile ülkede olağanüstü hal ortamı oluşturulmak istenmiş, böylelikle halkın iradesi atanmışların iradesinin hakimiyetine alınmak istenmiştir” dedi.

GÜZEL İŞLER DE YAPILIYOR

Hukukçular Derneği Başkanı Tuna, açıklamasını, bütün olumsuz tablolara rağmen güzel işlerin de yapıldığını, geçtiğimiz günlerde kurulan “Uluslar arası Hukukçular Birliği”nin bunlardan biri olduğunu belirterek sürdürdü.

TCK GERİYE GİDİŞ ANLAMINI TAŞIYOR

Tuna, adlî yıl başlangıcı dolayısıyla yaptığı açıklamada TCK hakkında da eleştirilerde bulundu. “Çıkar grupları ve çetelere karşı etkin bir kanuni düzenleme bulunmazken, Terörle Mücadele Kanunu hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bu kanun özellikle hazırlanış biçimi ile bir çok tepkileri üzerine çekmiş, sivil toplum örgütlerinin kanunun şekillenmesindeki etkisi en aza indirgenmiştir” diyen Tuna, kanunun halk ve halkın dini inanç ve değerleri ile mücadeleyi amaçladığını ve eskiden geriye gidiş anlamını taşıdığını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

08.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargı siyasallaşmamalı

  Protestan-Katolik üniversiteleri

  Tezkere ‘resmen’ yürürlükte

  Demirel: Lübnan konusu kapandı

  Gül: Negatif enerji var

  Babacan: Avrupa eksikliklerimizi hatırlatıyor

  Coşkun: Heyecanımız kesilmedi

  Tarama sırası “Yargı ve temel haklar’da

  İHH, Bintü Cübeyl’de

  Sınav sistemi değişsin

  Öğrencilerin ev bulma telâşı

  Katkı payları belirlendi

  Zeki Sezer: Sadece laiklikten bahsetmek zarar veriyor

  Birden: Karar bireysel

  Okuldaki çocuğa netten takip

  Türk doktorun başarısı

  ‘Türkiye’de obezite görülme oranı gün geçtikçe artıyor’

  Yılın ilk karı Ardahan’da

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004