Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Protestan-Katolik üniversiteleri

Rotterdam İslâm Üniversitesinin (IUR) açılışında konuşan Erasmus Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve IUR Danışma Kurulu Başkanı Sosyolog Prof. Dr. Anton C. Zijderveld, Batı teoloji eğitiminde sürekli bir tartışma konusu olan “dinlerle ilgili bilimsel-akademik eğitimin seküler bir temelde olması gerektiği” görüşüne katılmadığını belirterek, Protestan ve Katoliklere ait üniversitelerin bulunduğu Hollanda’da dinî esaslarla uyuşan bilimsel eğitimin de pekâlâ olabileceğini ve bunu tartışmanın abesle iştigal olacağını vurguladı.

Rotterdam İslâm Üniversitesi (IUR)’nin, 2006-2007 eğitim yılı açılış töreninde konuşan Sosyolog Prof. Dr. Anton C. Zijderveld, Batı teoloji eğitiminde süren bir tartışma olan dinlerle ilgili bilimsel-akademik eğitimin seküler bir temelde olması gerektiğine dair anlayışa katılmadığını belirterek, “Protestanlara ve Katoliklere ait üniversitelerin bulunduğu Hollanda’da dînî esaslarla uyuşan bilimsel eğitim de pekâlâ olabilir. Bunu tartışmak abesle iştigaldir” dedi.

Çok sayıda diplomat, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı törende konuşan Rotterdam Erasmus Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve IUR Danışma Kurulu başkanı Sosyolog Prof Dr. Anton C. Zijderveld, Hollanda gibi demokratik Batı toplumunda yer alan İslâm Üniversitesi'nin kültür ve siyaset açısından önemine değindi. Yaklaşık bir milyon Müslümanın yaşadığı Hollanda’da İslâm ile alâkalı tartışmaların seviye ve seyrinden üzüntü duyduğunu ifade eden Zijderveld, “İki husus beni rahatsız ediyor. Birincisi, İslâmı ve Müslümanları tenkit edenlerin İslâm ve Müslümanlar arasındaki mezhep, meşrep farklılıklarını gözetmeksizin, genelleme yaparak tenkitlerini bu genelleme üzerine kurmaları” dedi. Zijderveld, kendisini rahatsız eden ikinci genellemenin de İslâmın, anti-demokratik bir teokrasi olarak takdim edilmesi olduğunu vurguladı.

Prof. Zijderveld, IUR'nin, bu tür genellemelerin anlaşılıp izale edilmesinde ve Batı toplumunda doğup yetişmiş nesillerin İslâmı doğru anlamasında hayatî önemi hâiz bir bilimsel kurum olduğunu ifade etti.

/ ROTTERDAM

08.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargı siyasallaşmamalı

  Protestan-Katolik üniversiteleri

  Tezkere ‘resmen’ yürürlükte

  Demirel: Lübnan konusu kapandı

  Gül: Negatif enerji var

  Babacan: Avrupa eksikliklerimizi hatırlatıyor

  Coşkun: Heyecanımız kesilmedi

  Tarama sırası “Yargı ve temel haklar’da

  İHH, Bintü Cübeyl’de

  Sınav sistemi değişsin

  Öğrencilerin ev bulma telâşı

  Katkı payları belirlendi

  Zeki Sezer: Sadece laiklikten bahsetmek zarar veriyor

  Birden: Karar bireysel

  Okuldaki çocuğa netten takip

  Türk doktorun başarısı

  ‘Türkiye’de obezite görülme oranı gün geçtikçe artıyor’

  Yılın ilk karı Ardahan’da

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004