Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

IMF’ye ‘ilâç harcaması’ taahhüdü

Niyet Mektubu’nu onaylayan Uluslararası Para Fonu (IMF), 1 milyar 132 milyon dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı. Niyet mektubunda hükümet, IMF’ye ilâç harcamalarını kısma sözü verdi. Bu çerçevede ilâç bedellerinin kısılması için ‘kutu küçültme’ operasyonu yapılacak.

IMF onayladığı yeni niyet mektubu açıklandı. Mektupta faiz dışı harcamalara ilk kez Eylül sonu için getirilen sınırın aşıldığı belirtilerek bu konudaki performans kriterinin uygulanmaması istendi. Yıl sonu hedefinin de değiştirilmesi talep edildi. Harcamalardaki artışın telafisi için cari harcama ödeneklerinde Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 0.2’si kadar kısıtlama yapıldığı belirtildi. 2006’da büyümenin yüzde 6 olacağı, enflasyonun hedefi aşacağı vurgulandı. Cari açığın ise biraz daha artarak yıl sonunda GSMH’nin yüzde 8.5’ine ulaşacağı belirtildi.

Sağlık harcamalarının kontrol altında tutulması için yeni düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Aralık sonuna kadar gerçekleştirilecek düzenlemelerle ilaç harcamalarının kontrol altına alınması öngörüldü. İlaçların daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi ve geri ödenebilir en ucuz ve en pahalı ilaç fiyat aralığının 2 puan düşürülmesi planlandı.

PERSONEL ALIMI YAVAŞLAYACAK

2007’de kamuya personel alımlarının yavaşlayacağı yapısal kriter olarak mektuba yazıldı. Kamu personel reformunun 2008 başında uygulamaya gireceği belirtildi. Sürekli bir yapısal kriter olarak da KİT fiyatlarının 2007 program varsayımlarıyla uyumlu olacağı kaydedildi.

Gelir vergisi tasarısının Şubat 2007 sonuna kadar yasalaşması yapısal performans kriteri olurken, bir kerelik teşvik uygulaması, sektörel vergi indirimleri ve KDV muafiyeti getirilmeyeceği taahhüt edildi. Mortgage Yasası’nın da yakın gelecekte kabul edileceği belirtilirken faizin vergiden mahsup edilmesine yasada yer verilmeyeceği belirtildi. Halkbank satış işlemlerinin de Mayıs 2007 sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği yapısal kriter olarak mektupta yer aldı. Vergileri düşürün, yatırımları arttırın IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun kredi dilimini serbest bırakmasının ardından Türk ekonomisindeki gelişmelere ilişkin bir açıklama yayınlan IMF’nin Birinci Başkan yardımcısı John Lipsky, açıklamasında Türkiye’nin, yapısal reformların ilerletilmesine ve sıkı mali ve para politikalarına ilişkin kararlılığını överek, bundan sonra da bu politikalara uyulmasının, istikrarlı büyüme, düşük enflasyon ve ekonominin zaafiyetinin azaltılması yönünde kilit önem taşıyacağını belirtti. Mayıs ve Haziran aylarındaki dalgalanmadan sonra finans piyasalarının istikrara kavuştuğunu ancak enflasyonun hedefin oldukça üzerinde bulunduğunu, cari açığın artmaya devam ettiğini ve kamu borcunun yüksek olmayı sürdürdüğünün altını çizen Lipsky, orta vadede bütçenin kalitesinin ilerletilmesi, bu arada bazı vergilerin düşürülmesi ve yatırım harcamalarının artırılmasının gerektiğini kaydetti. Kredi dilimi çekme takvimi IMF’den gözden geçirmelerin ardından, kredi dilimi çekme takvimine göre, her dilimde ortalama 1 milyar 132 milyon dolarlık kredi serbest bırakılacak. Altıncı gözden geçirmenin 749.5 milyon SDR’lik (yaklaşık 1 milyar 132 milyon ABD doları) kredi dilimi 1 Mart 2007’den sonra, yedinci gözden geçirmenin kredi dilimi 1 Temmuz 2007’den sonra, sekizinci gözden geçirmenin kredi dilimi 1 Aralık 2007 tarihinden sonra çekilecek. 2008 yılındaki son dokuzuncu gözden geçirmenin kredi dilimi de 1 Mart 2008’den sonra çekilebilecek.

/ WASHINGTON/ANKARA

15.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  IMF’ye ‘ilâç harcaması’ taahhüdü

  Kurbanlık fiyatları değişmedi

  MB: Dolarizasyon hâlâ yüksek

  Tüp geçiş projesi hızlanıyor

  Gider değil, gelir bütçesi

  Türkiye hassasiyeti azaltmalı

  Vestel yakıt pili üretti

  Güneydoğu’nun kalkınmasına AB hibe desteği

  THY, Lufthansa ile işbirliği anlaşması imzaladı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004