Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Karar düzelmezse AİHM’e gideceğiz

Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz hakkında, E. Org. Doğu Aktulga ile ilgili yazdığı bir yazıdan dolayı vârisleri adına açılan dâvâda Yargıtay’ın verdiği kararı Yeni Asya’ya değerlendiren Avukat Turgut İnal, “karar düzeltme” talebinde bulunacağını belirterek, sonuç alınamazsa konuyu AİHM’e götüreceğini söyledi. Dâvâyı başından beri takip ettiğini söyleyen İnal, Güleçyüz’ün Org. Aktulga sağken son derece ciddi, disiplinli, hatta ağıra varan yazılar yazdığını, ancak Aktulga’nın bu yazılar karşısında ses çıkarmadığını hatırlattı.

Balıkesir Barosu eski Başkanlarından Avukat Turgut İnal, Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz hakkında, E. Org. Doğu Aktulga ile ilgili yazdığı bir yazıdan dolayı vârisleri adına açılan dâvâda “karar düzeltme” talebinde bulunacaklarını belirterek, sonuç alınamazsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceğini söyledi.

Genel Yayın Müdürümüz Güleçyüz hakkında, Yargıtay’ın verdiği kararı Yeni Asya’ya değerlendiren Avukat Turgut İnal, yargının tarafsız olması gerektiğini kaydetti. Yargının son zamanlarda çağdaş, demokratik ve basın özgürlüğünü ilerleten kararlar aldığın ifade eden İnal, hukuk açısından Türkiye’yi geri götüren sürpriz kararlarla karşı karşıya kalındığını da belirtti. İnal, Kâzım Güleçyüz davasının bunlardan biri olduğunu vurgulayaarak, şunları kaydetti:

“Bu arada süprizlerle karşılaşıyorum. Hukukta istikrar vardır. Bazen geriye gidişi görüyorum. Bu kadar ilerleyen kararlar ve içtihatların yanında böyle geriye gidişler nasıl olur diyorsunuz. Burada kurumlar, kişiler, müesseseler mahkûm ediliyor. Yargıyı gözü bağlı, kulağı kapalı bir figür vardır. Yargı karar verirken gözü kapalıdır. Yargılanan insanın kişiliğine, hangi görüşten olduğuna bakmaz. Hangi düşüncedendir, hangi örgüttendir, zengindir-fakirdir, asildir, ünlüdür, yeşil veya kırmızıdır bunlar kararlarda rol oynamamalıdır. Bu kararla Kâzım Güleçyüz’ün bağlı olmuş olduğu gazete mahkâm edilmiş oluyor. Sen bu kurumdansan bu cezaya mahkûmsun der gibi oluyor.”

“MAHKEME, DOSYADA CİDDİ HATALAR YAPTI”

Dâvâyı başından beri takip ettiğini anlatan Turgut İnal, Güleçyüz’ün E. Org. Aktulga sağken son derece ciddî, disiplinli hatta ağıra varan yazılar yazdığını ancak Aktulga’nın bu yazılar karşısında ses çıkarmadığını ifade etti. Güleçyüz’ün Aktulga’nın vefatından sonra ağır olmayan veda yazısı karşında varislerinin haksız bir dâvâ açtığını belirten İnal, mahkemenin dosyada ciddî hatalar yaptığına dikkati çekti. Turgut İnal, karar düzeltme yoluna başvurduklarını ifade ederek, mahkemenin hatalarından birini şöyle açıkladı:

“Mahkeme Kâzım Güleçyüz’ün ekonomik ve sosyal durumunun araştırılmasını istiyor, yazılar yazıyor. Cevap gelmeyince sosyal durumunun araştırmaktan vazgeçiyor. Araştırma raporu varmış gibi mahkeme takririyle tazminata mahkûm ediyor. Gazeteler gelir açısından birbirinden farklı düzeyde olduğu için tazminata mahkûm ederken bunların araştırılması şarttır. Biz düzeltmeye gittik. Sonuç alamazsak ne yapıp yapıp konuyu AİHM’e götüreceğim. Yargıtayın aynı dairesinden çıkan olumlu karaları göstererek adil olmayan uygulamayı gözler önüne sereceğim.”

“ASKER-SİVİL AYIRIMI ADİL DEĞİL”

Yargının siviller yönelik ağır eleştirileri kabul edilebilir askerî bürokrasiye karşı yapılan eleştirileri ise kabuledilemez bulmasını değerlendiren Avukat Turgut İnal, “Yurttaşları asker-sivil, siyasal-siyasal olmayan yurttaşlar diye ayıramazsınız. O zaman buna adalet ve eşitlik denilemez. Yargı böyle ayrıma mahal vermemelidir. Yargı demokrasiyi getirmelidir. Yargı siyasetten zulüm görebilir ancak demokrasinin üstüne yürümeli, kararlarıyla demokrasiyi var etmelidir” diye konuştu.

Hasan Hüseyin KEMAL / İSTANBUL

15.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Karar düzelmezse AİHM’e gideceğiz

  Ölü doğmuş bir oluşum

  Talat: Kıbrıs’ta roller değişti

  Tüzmen: Komşumuzun AB’ye girmesi gurur veriyor

  Arınç: Adım Arınç olmasaydı heykelim dikilirdi

  Bütçe maratonu başlıyor

  Vetolu kanun aynen benimsendi

  KOBİ’ler erken seçim istemiyor

  Çatışma kadını özgürleştirmiyor

  Demirel'den ‘gönüllü’ STK’lara plâket

  Kapusuz’dan Sezer'e hatırlatma

  Askerî araç kamyonla çarpıştı: 1 şehit, 9 yaralı

  Palandöken’de kar duâsı

  Karasu Nehri dondu

  Hollanda’da icazet merasimi

  Malî sıkıntı çeken sağlık kurumları için genelge

  Gazlı içeceklerin yerine süt ve ayran

  Çocukları yalnız bırakmayın

  Öğrenci Seçme Sınavı 17 Haziran’da yapılacak


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004