Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Profil okumak

Anadolu’da profil konusu olabilecek o kadar çok malzeme var ki, bunların çoğu yazılı kültüre dönüşmüyor. Kısmî dönüşüm halk biliminde mümkün oluyor. Maalesef çoğunlukla model alınabilecek, insanın gelişmesine örnek teşkil edecek hayatın içinde birçok olay ve ders niteliğindeki konular fark edilemiyor.

Ya da olayların kıymeti ve ilgi çekmesi genellikle meşhur ve malûm birinden yansıdığı zaman dikkat çekici oluyor. Aslında normal hayatın içinde belki de göz ardı ettiğimiz bir insanın genel profilinin meziyet kabul edilebilecek çok müstesna halinin gözden kaçırdığımız o kadar zengin kesitleri ve incelikleri var ki, yazmakla bitmez.

Son yıllarda daha dikkatli ve rikkatli bir nazarla insanların günışığına çıkarılması gereken farklılığını, müsbet tutum ve yaklaşımını öğrenmeye çalıştıkça, kendimi iyi bir öğrenci olmaya hazırladığımı hissettim.

Her kıymet ve örnek davranışı fildişi kuleden görmeye veya anlamaya çalışmak, Anadolu’daki meziyet galerilerini görmeden ve takdir hissiyle bakmadan, hayatı dar bir çerçeve ile okuyup ve yazmanın, çoğu zaman eksik kaldığını anladım.

Bu yüzden, birçok profili yakaladığım halde, o anı, o coşkuyu ve bana verilen yüksek mesajı veya normal diyalog içinde bana öğretici olan ve mizansenden uzak davranış ve yaklaşımları yeterince kayıt edemediğimi itiraf etmeliyim.

Bu alanla münhasıran ilgilenerek, hayat yansımaları kabilinden insan yolculuklarını ve onların dilinden veya halinden sunulan sonuçları gözlemleyip, kendimize ve başkasına ders niteliği taşıyan mesajlar çıkarıp, günümüzün gerçekliğinde yeni kuşağa aktarmanın önemli bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum.

Bu şekilde, hem tecrübeyi günümüze adapte ederiz, hem yeni kuşağın yeni yaklaşımlarını gözlemleriz, hem de üst kuşakların bundan sonraki hayattan beklentilerini belirlemiş oluruz.

Profil, bu anlamda belirleyici olmamaya çalışıyor. Sadece hayata ve bireyin tarihine şahitlik edecek gözlemler sunuyor. “O”nu anlatıyor. İsim verilmeden sıfatlarına değiniyor.

Bu şekilde bizden birinin veya birçok ortak yön yakaladığımız bir başkasının başarı ve meziyet hanesini geçirme ve ondan kendimize bir model alma imkânı çıkabiliyor.

Bu konuda şüphesiz herkesin bir üstün kabiliyeti, belki de kullanılmamış veya kendi ruhunun şifrelerine uygun hayata yansımamış bir farklı özelliğinin olduğunu düşünüyoruz.

Her insanın gereklilik çerçevesinde, üstlenmesi gereken bir sorumluluğu ve bir başkasından farklı ve daha güçlü başarabileceği bir karakteri ve buna bağlı kendisini iyi hissedeceği bir niteliği vardır.

Her insana bu nazarla bakarsak, hepimizin yakalayacağı yeni profiller vardır. Bu sessiz okumalara ve sözsüz iletişimlere dikkat edersek, profillerin bize öğreteceği yeni dünyaları fark ederiz.

Buluşmalarımızın zihnî kalitesi ve örnek alma çıtası kendiliğinden yükselecektir. Bazen usta çırak, bazen bilgi ve söz, bazen ilgi ve görgü, bazen de yaşanmışın ibret tabloları bize yeni ve olumlu kapılar açabilir.

Bu gün niyetlendiğim profili yazamadan, profile profil yazdım. Eğer sizin de yazacaklarınız ve teklifleriniz varsa, lütfen beni yönlendirin ve paylaşın.

Her şey muhabbetle olsun. Çünkü kâinatın muhabbet vesilesi Hz. Muhammed’in velâdetini idrak ettiğimiz yeni bir günün muhabbetindeyiz.

[email protected]

İsmail BEREKET

07.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Profil okumak

  Tutarlı ve bütünsel olmak

  Bir sinek bir kartalı yere vurdu

  Jasem Ajandası


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004