"Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Unutalım gitsin mi?



Problemlerle karşılaşınca onu görmemek, hasır altı etmek ya da ötelemek de bir yoldur. Ama bu şekilde problemlerle başa çıkabilir miyiz? Kolay yolun; problemleri görmemek, duymamak, işitmemek olduğu zannedilse de uzun dönemde bu yolun zor yol olduğu anlaşılır. Anlaşılır, ama bu defa da iş işten geçmiş olur.

Cemiyeti en az terör kadar, belki de daha fazla tehdit eden başka tehlikelerle de karşı karşıyayız. Bu tehlikelerden biri de alkol kullanma alışkanlığıdır. Sigara gibi ‘küçük’ bir düşmanı dost görmekle ilerlenen bu yol, uzun dönemde alkollü içki ve daha sonra da uyuşturucu/öldürücü kullanmaya kadar varabilir.

Bu ciddî tehdit ve tehlike karşısında sergilenen vurdum duymaz hal, insanı üzüyor. Gazetelerde yer alan ve her geçen gün daha da artan alkollü içki reklamları, gençleri tehlikelerden muhafaza için kurulan dernek, vakıf ve gönüllü kültür kuruluşlarını da harekete geçirmiyor. Sanki normalmiş gibi, gazetelerde yer alan alkollü içki reklamları devam ediyor. Sorulduğunda da “Eh, kanunda boşluk var, yönetmelik eksik, teşvik edici reklamların yayınlanmasa engel oluruz” gibi beylik laflar ediliyor.

Zaman zaman bu konuyu gündeme getirip, TBMM’ye, milletvekillerine ve sivil toplum kuruluşlarına da çağrı yapıyoruz. Ne var ki bu güne kadar bu çağrılara makul bir cevap alamadık. Hatta, bu konuda faaliyet gösteren bir STK sorumlusunu bizzat arayıp, böyle önemli bir konuda kampanya açmayı düşünüp düşünmediğini sormuştuk. “Şu anda devam eden bir kampanyamız var, önümüzdeki ay başında o konuda bir kampanya açmayı planlıyoruz, bu işin takipçisi olacağız” demişti. İfade edilen ‘ay başı’ndan sonra bir tam ay daha geçti ve alkollü içkilerin reklamlarını durdurmaya yönelik bir kampanya açıldığını görmedik, duymadık. Bu arada böyle bir kampanya açıldığını duyan ya da gören varsa, bizleri de haberdar etmesini bekleriz...

Eğer başkaları gibi bizim de bu tehlikeyi unutmamızı, görmezden gelmemizi, gündeme taşımamamızı bekliyorlarsa yanılıyorlar. İmkân ve fırsat buldukça, alkollü içki reklamları yapıldığı sürece biz de bu yanlışı hatırlatmaya devam edeceğiz. Başkaları yapmasa da!

Çünkü biliyor ve inanıyoruz ki, alkollü içki aklı iptal eden bir felâkettir ve ‘haram’dır. ‘Haram’ın reklamının yapılmasına da haklı olarak itiraz ederiz. Üstelik, bu belânın insanlara ve ülkelere verdiği zarar saymakla bitmez. İlmen ve tıbben ‘zararlı’ olan bir şeyin reklamının yapılmasına, gençlerin zehirlenmesine, insanların hasta olmasına niçin seyirci kalalım? Üstelik, alkollü içki üretenler, ‘haber’ adı altında bu zararlı maddelerin reklamını da ayrıca yapıyorlar. Alkollü içki üreten bir firmanın yetkilisi, Türkiye’de yetişkin nüfusunun yüzde 46’sının içki içtiğini beyan etmiş. Kadınlar arasında bu oranın yüzde 4’den yüzde 11’e yükseldiğini de ‘müjde’lemiş! (Sabah, 30 Temmuz 2008)

Eğer durum bu ise, felâketin kapıya değil, ‘kalp’lere dayandığını görmek lâzım. Yarın bir gün bu yanlıştan mutlaka dönülecek, ama keşke iş işten geçmemiş olsa... Bu konuyu gündeme taşımayan, tepki göstermeyen, hiç bir şey olmuyormuş gibi davranan herkes ve en başta da ‘duyarlı medya’ mes’uldur. Yanlışı görelim, itiraz edelim ve düzelmesi için çalışalım. Unutmayalım, görmezden gelmeyelim...

31.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (30.07.2008) - Birliğe her zaman ihtiyaç var

  (29.07.2008) - Terörü etkisiz kılmak

  (28.07.2008) - Adalet yerini bulsun

  (27.07.2008) - Gerçekler gün yüzüne çıkar

  (26.07.2008) - Esnafın derdi büyük

  (25.07.2008) - Basında sansür kalktı mı?

  (24.07.2008) - AB yolunda mayın temizleme

  (23.07.2008) - ‘Zengin ülke’lerin fakir ayıbı

  (22.07.2008) - En büyük yalanı kim söyler?

  (21.07.2008) - ‘Su akar, Türk yapar’ mı?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır