"Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Yassıada zulmü unutulur mu? (1)



Sonraki ihtilâllere de zemin hazırlayan 27 Mayıs 1960 kanlı ihtilâlinin canlı şahitlerinin anlattıkları her zaman dikkat çekmiştir. Başta ‘İslâm kahramanı’ Başbakan Adnan Menderes olmak üzere Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idam edildiği bu kanlı ihtilâlde, çok sayıda DP milletvekili de çeşitli hapis cezaları almıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Celâl Bayar da ihtilâlle hapse atılanlar arasındaydı.

O dönemde yaşananların tam anlamıyla millete anlatılmadığı, hele hele gençlere hiç anlatılmadığı bir gerçek. Özel gayret göstermeyenler için Menderes, Zorlu ya da Polatkan başta olmak üzere mağdur olan DP’liler hakkında bilgi sahibi olanlara rastlamak zor.

İşte, Celal Bayar’ın torunu, akademisyen Emine Gürsoy Naskali’nin, dedesinin de yargılandığı Yassıada tutanaklarını sekiz yıllık bir çalışma sonucunda yayınlamış olması dikkat çekici. Naskali, 27 Mayıs’tan sonra 10 yaşındayken bir evde gözaltında tutulmuş: “Başımızda bir manga asker vardı. Eve giren yoğurtlar içinde mesaj olmasın diye karıştırılıyordu. Hiçbir devlet okulu beni almak istemedi. Girdiğim sınavlarda kasıtlı olarak İnönü savaşları soruluyordu” diyor. (Taraf, 13 Temmuz 2008)

27 Mayıs’ın diğer şahitleri gibi, Emine Gürsoy Naskali’nin anlattıkları da ‘tanıdık.’ İçinde her türlü haksızlığı barındıran bu hatıraları, en başta gençlerin bilmesi gerekiyor. Yakın tarihi bilip ibret almadan, geleceğe umutla bakabilir miyiz?

Celal Bayar’ın torunu, akademisyen Emine Gürsoy Naskali’nin anlattıklarını ibret için özetlemeye çalışalım:

“Çocukluğum Çankaya Köşkü’nde geçti, on yıl. 27 Mayıs Darbesi olduğunda Çankaya’daydım. Gece tank sesleriyle uyandım. (...) Çok kısa bir süre sonra Çankaya’dan ayrıldık. Ben, kız kardeşlerim, anneannem, annem, teyzemi İzmir Çeşme’ye götürdüler ve ev hapsine alındık. Büyükbabam önce Ankara’da Harp Okulu’ndaydı, sonra Yassıada’daydı. Başımızda bir manga asker vardı. Onlara bir liste verirdik, alış verişe onlar çıkardı. Biz kimseye gidemezdik, kimse de bize gelemezdi. Hatta önümüz denizdi, önümüzden balıkçıların da geçmesi yasaklanmıştı. İçeri gelen her şey kontrol ediliyordu. Ben 10, ortanca kardeşim dokuz, küçük kardeşim üç yaşındaydı. (...) Mektuplarımızı açık verir, açık alırdık. Önemli olaylarda gazeteleri bize vermezlerdi. Anlardık ki fevkalâde bir durum var. Bu hâl Eylül, Ekim’e kadar sürdü.”

Savunma hakkının çok önemli olduğunu ifade etmeye gerek yok. İhtilâlciler ise en başta buna engel olmuş. İşte ‘şahit’in anlattıkları: “Avukat bulmaya çalıştı anneannem. Avukat konusunda da sıkıntı yaşadık. İstanbul Barosu’na bağlı bulunan avukatların Yassıada’da bulunanların dâvâlarını alması yasaklanmıştı. Talip olan avukatların bir kısmı bence darbecilerin isteği doğrultusunda çalışan kimselerdi veya çok genç avukatlardı. Meselâ Hüsamettin Cindoruk 27 yaşındaydı. Zaten kararlar en başından verilmişti. Savunma yapılmış, yapılmamış önemi yoktu. İdamların olacağı belliydi. İmralı Cezaevi’nin müdürünü dinlemiştim. Dâvâlar sürerken ona darağaçlarını hazırlamasına yönelik talimat geliyor. 80-90 darağacı ve sanduka yapması isteniyor. Cezaevi müdürü ‘Mühimmat depolanacak’ diyerek sandukaları, ‘Futbol sahası kurulacak’ diyerek darağaçlarını hazırlıyor. Yassıada’dan adalet diye söz etmek mümkün değil. Hukukun, insan haklarının ihlâl edilmiş olduğu yüz karası bir senaryo. Bu darbeyi yapanlar Türkiye’ye nelere mal olduğunun farkında olmayan insanlar.”

Not: Berat Gecesinin, cümlemizin beratına vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.

16.08.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (14.08.2008) - İşler Sarp’a sardı

  (12.08.2008) - Ne olacak bu eğitimin hali?

  (10.08.2008) - Siyaset alanı geniş olmalı

  (09.08.2008) - Halkı olan ordu

  (07.08.2008) - Şahitleri dinlemek ister misiniz?

  (04.08.2008) - Ramazan için erken ikaz

  (03.08.2008) - Facialardan ders çıkarmak

  (02.08.2008) - Uluslararası kavgalar

  (01.08.2008) - Yeni anayasa zamanı

  (31.07.2008) - Unutalım gitsin mi?

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır