25 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Cevher İLHAN

“Açılım”a ne oldu?


A+ | A-

Meclis’te Anayasa değişikliği tartışmaları ve peşinden patlak veren “kaset”le medyanın âdeta abandığı CHP kongresi siyasî tartışmaları ortasında son bir yılın en önemli gündemi olan “açılım” âdete gündem dışı...

Anamuhalefet, kendini “dizayn” derdinde. Kılıçdaroğlu, kongre konuşmasında “eleştiri” için olsa bile tek kelimeyle “açılım”ı ağzına almadı.

Ama ilginç olan referanduma ve diğer iç ve dış siyasî hâdiselere odaklanan hükûmet cânibi de onca büyük iddialarla başlattığı “açılım”ı bir kenara bırakmış. “Açılım koordinatörü” Bakan’dan bu hususta hiçbir açıklama gelmiyor. Başbakan’ın önceki gün “Malatyalılar gecesi”nde bir-iki cümle ile bahsetmesi benzeri atıfların dışında pek seslendirilmiyor.

Ayrıca “anayasa değişikliği paketi”nde de doğrudan “Kürt açılımı”na dair hiçbir husus eklenmedi. Referandumla halkın desteğini alma peşindeki siyasî iktidar, seçim öncesi millete karşı bir nevi bu meselede bigâne kalmakta, “açılım”ı ortada bırakmakta.

Keza “açılım”dan bu yana 80’i aşan ve son birkaç hafta içinde mayın tuzağı ve çatışmalarla peşpeşe şehidler gelirken, “Kürt açılımı”nın muhatabı olan DTP’nin “istemezûk” tavrı ise çarpıcı.

“TASFİYE”NİN TEPKİSİYLE…

Aslında kamuoyuna yapılan açıklamaların aksine bu partinin “demokratik açılım”ı istemediği, Anayasa değişikliği paketi oylamasında açığa çıktı.

Diğer maddelere beş milletvekiliyle “sembolik destek” veren ve iktidar partisinin firelerini kapatıp rahatlatan bu partinin, öncelikle “siyasî partilerin kapatılmasının zorlaştırılması”na dair maddeyi reddetmesi, bu açıdan dikkate değer. Mezkur “maddenin geçmemesi bahanesiyle BDP’nin ve kendisinin hedef gösterildiğini” söylemesi, enteresan…

Tespit şu ki terör örgütü ve terörist başı, hâricî mihrakların dahildeki taşeronları değiştirmesine tepkili. “Miâdının yavaş yavaş dolduğu”na ve “görevinin bittiği”ne infiâl gösteriyor.

Öcalan’ın “Haziran başına kadar bekleyeceğim eğer çözüm konusunda bir irâde gelişmezse artık aradan çekileceğim” deyip Ankara’nın terör örgütü ile karşı karşıya kalacağı tehdidini savurması, büyük şehirlerde orta çaplı isyanlar olacağı, terörün tırmanacağı “şantajı”nda bulunması, bundan.

Belli ki Türkiye’nin başına terörü belâ eden ifsad şebekeleri ve ecnebi servisler, terör örgütü üzerinden Türkiye’yi kaos ve kargaşaya sürükleme tertibine devem etmekteler.

Peki, bu süreçte avukatları aracılığıyla İmralı’dan “AKP kendisini demokratik hamleler yapıyor şeklinde gösterip bizi de bunun engelleyicisi olarak sunmaya çalışıyor!” diyen Öcalan’ın, “bu konularda oyun oynanıyor” rahatsızlığı, neyin göstergesi? Gerçekten “Kürtlerin temsilcisi” olduğunu iddia eden partinin siyasî geleceğiyle yakından ilgili bu maddenin oylamasındaki tavrının nedeni nedir?

Bu soruların cevabında, 30 bin insanın katlinden sorumlu terör örgütünün öteden beri hâmiliğini yapan okyanuslar ötesindeki küresel güçlere karşı “tasfiye tepkisi” içinde olduğu, her halinden anlaşılıyor…

YİNE “KİRLİ PAZARLIK”

Dahası, terör örgütü ile terörist başının, çeyrek asrı aşkındır bölgede ve Avrupa’da kendini besleyen, her türlü silâh, malî, sağlık, eğitim lojistik desteği veren, finans kaynaklarını, uyuşturucu, para ve silâh kaçakçılığı, nüfuz ticaretini sağlayan uluslar arası mihraklarla kirli bir pazarlık içinde olduğunu ortaya çıkarıyor.

İmralı ile Kandil’den gelen tâlimatlarla hareket eden partinin, Anayasa değişikliği oylamasında üç-beş eksik oyu tamamladıktan sonra, referandumda “evet” demek için bazı şartlar ileri sürmeleri bunun göstergesi…

Sonra, Öcalan’ın “Devlet, AKP’ye göre çözüme daha yakındır. Ben on bir yıl önce buraya ilk getirildiğimde devletin dört kurumu gelip benimle görüşmüştü. Sorunun çözümünden bahsediyorlardı. ‘Sizin gücünüz bu sorunun çözümüne yeter mi?’ demiştim. Güçlerini yetmediği zamanla ortaya çıktı” çıkışı ne anlama geliyor? (Radikal, 6.3.2010)

Görünen o ki terör örgütü ve terörist başı, her ne kadar zaman zaman serzenişte bulunsa da, “seçim barajı” ve “terörle mücadele kanunu” perdesinde hükûmete yüklenmesinde sırtını hâlâ ABD ve dış mihraklara dayıyor. Bunun içindir ki hükûmete şart koşuyor, meydan okuyor. “Bu yasa değiştirilmeden, kaldırılmadan Kürtler bu anayasa paketine destek vermemelidir. Hatta en sert muhalefetini yapmalıdır” restini çekiyor.

Ve bütün bu çarpıklıklar, AKP’nin “açılım” sağlam zemine oturtmaması, yanlış dinamikler üzerine kurmasından kaynaklanıyor. “Açılım”da İmralı’nın ve Kandil’in muhatap alınmasını şart koşan “etnik siyaset”in muhatap alınması, “açılım”ı içinden çıkılmaz hale getiriyor…

25.05.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.05.2010) - Siyasetin ıslâhı…

  (21.05.2010) - Zorlama te’villerle…

  (20.05.2010) - Nutuklarla kalınmamalı…

  (19.05.2010) - “Gençlik bayramı!”

  (18.05.2010) - “AKP’nin ilkleri” e-listesi… (2)

  (17.05.2010) - “AKP’nin ilkleri” e-listesi… (1)

  (16.05.2010) - 12 Eylül’de “12 Eylül”!

  (14.05.2010) - “Kaset karambolü”nde “Karabağ kumpası!”

  (13.05.2010) - “Cambaza bak” ve İsrail OECD’de...

  (12.05.2010) - Yeni siyasî süreç...


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.