18 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Halil USLU

Baharın çiçekleri ve Trabzon


A+ | A-

Hz. Bediüzzaman’ın yüz yıl önce Münâzarât eserinde söylediği “Acele ettim kışta geldim, sizler cennet âsâ bir baharda geleceksiniz, ekilen nur tohumları zemininizde çicekler açacaktır...” müjde ve tesbitleri ardı ardına devam edip gidiyor. Biz, bu ve buna benzer tesbit ve sözleri anlatır ve meydanlarda haykırırken, çok nadan insanlardan tenkitler aldım. O günlerde zor ikna ediyorduk, fakat şimdi şükürler olsun Kâinatın Sahib-i Hakikisine, âlem çarşısı bir bütün olarak ve yep yeni bir dünya haritası içinde, müjdelerin nasıl birbiri ardınca tecelli ettiğini görmektedirler.

Anlatmakla bitiremediğimiz Hollanda’dan ve harika hizmetlerini saymakla bitiremediğimiz Rotterdam İslâm Üniversitesi’ndeki Bediüzzaman Hazretleri’ni anma programındaki konuşmamızın ardından ayağımızın tozu ile soluğu Trabzon’un Uzungöl beldesinde aldık. Türkiye’de ve dış dünyanın turizm rehberlerinde yer alan Uzungöl, bu Haziran ayında dahi müthiş serin ve yağmur-şimşek atmosferinde devam etmektedir. Üniversite talebelerine muhatap olduğumuz bu mekânda kaldığımız bir hafta müddetinde ancak bir gün pardösümüzü çıkarabildik. Aynen Avrupa’nın kuzeyindeki Hollanda gibi. Zaten buranın halkı, burası için “Türkiye’nin Davos”u diyorlar.

Eğitim ve öğretim programımızın son gününde Karadeniz Üniversitesi’nden mezun kardeşlerimizle, Gümüşhane, Rize, Trabzon ve çevre ilçelerinden gelen ailelerle birlikte piknik düzenlendi. Yemekler, konuşmalar ve hayırlı hizmetler için istekler... Bize verilen zaman diliminde günün mânâ ve ehemmiyetinin ifadesinin dışında “Baharın çiçekleri“ başlıklı bir açık hava hitabında bulunduk.

Aslında başta Avrupa ve Türkiye’de ve bütün dünya ülkelerinde gördüğümüz bahar çiçeklerinin maddî ve manevî cihetlerini misâl belge ve nakillerle dile getirdik. Deruhtesinde bulundukları hizmet bir bahar çiçeği. Bu hizmette alt yapı ve üst yapı düşüncesi bir bahar çiçeği. Hizmet alan ve birimlerini dolduran ve Uzungöl Camii imamını bile cezbeye getiren genç münevver kardeşlerimiz bahar çiçekleri. Hatta Av. Adem Şahintürk kardeşimizin gayretiyle, Yeşilyalı Kur’ân kursu mütevelli heyet başkanı muhterem Ahmed Özdemir Hocamızın himmetiyle ve Yeşilyalı Belediye Başkanı Hüseyin Fidan Beyin de salon izni ile verdiğimiz konferansta muhatap büyük kalabalık baharın çiçekleri idi. Araklı ilçesinde, Trabzon dershanelerinde, Yeni Asya bürosunda ve Ekrem Reis’in köşkünde ve Karadeniz’in sakinliğinde hitabeler hep bahar çiçekleri idi.

Elbette her inkişaf ve müjdede gerçek “bahtiyar olmak ve şereflenmek“, şartların tahakkuku ve engellerin aşılmasıyla olacaktır. Oralarda da dedim: Hz. Mevlânâ diyor ki: “Dün, dünle gitti cancağızım, / Şimdi yeni şeyler söylemek lâzım.” Bu itibarla, aşağıdaki satırlarda bahar çiçeklerinin bir şubesi olan gençlerin önünde sıralayacağımız büyük engeller ve çıkış yolları vardır. Elbette bunları da nazar-ı itibara almak elzemdir.

Engellerin özeti: “Menfî çevre, menfî medya-müstehcen yayınlar, sağlıksız din eğitimi, kötü alışkanlıklar, öfkeye kapılmak, genel ahlâka aykırı davranmak, suç işlemek, menfî kişilik, kıskançlık, kin, intikam, cehalet, tembellik, gayesiz ve idealsiz bir hayat, macera hevesi ve özentisi, israf ve eğlence düşkünlüğü, karamsarlık ve isyankârlık, münakaşa ve kavga, suç işlemek... Hasılı, iman ve inanç zaafı...” 1948’de dakikada 100 tehlike, günah ve engel vardı. 2010 itibarıyla; 1000 tehlike, günah ve engel ile karşı karşıyayız.

Çıkış için, Hz. Bediüzzaman tahlillerde diyor ki: “Bana, ‘Sen, şuna buna niçin sataştın’ diyorlar; farkında değilim, karşımda müthiş bir yangın var, alevleri göklere yükseliyor, içinde evlâdım yanıyor, imanım tutuşmuş yanıyor, o yangını söndürmeye, imanımı kurtarmaya koşuyorum… Dar düşünceler, dar görüşler...” Ve yine 100 yıl önce “Vicdanın ziyası ulum-u diniye ve aklın nuru fünun-u medeniye” demişti. Bizler de bu şemsiye altında gönül tellerine vurduk. Emeği geçen bütün Temel ağabeylerimize binler şükranlar ve tebrikler...

18.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.06.2010) - Abdülmecid (Nursî) Ünlükul ve Risâle-i Nur

  (04.06.2010) - Bediüzzaman Avrupa’da

  (28.05.2010) - Hollanda semaları

  (21.05.2010) - Karaman’da konferanslar

  (14.05.2010) - Sultanbeyli ve müjdeler

  (07.05.2010) - Asr-ı Saadet’ten günümüze aile ve kadın

  (23.04.2010) - Gölbaşı ve Şekerci Han’da müjdeler

  (16.04.2010) - Hz. Eyyûb (as) ve su

  (09.04.2010) - 13 yıl sonra aynı salonda

  (02.04.2010) - Viranşehir’den Adıyaman’a


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.