25 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Gündüzalp’in hatırası yaşatılacak

ZÜBEYİR Gündüzalp’ın hatırasını yaşatmak gayesiyle özel olarak dizayn edilen Zübeyir Gündüzalp Toplantı Salonu gerçekleştirilen mütevazi bir törenle açıldı.

Gazetemizin Güneşli merkez binasının 5. katında yer alan ve daha önce de toplantı salonu olarak kullanılan mekân yeni baştan düzenlendi. Baştan aşağıya yenilenen ve tefriş edilen salon için barter olarak temin edilen malzeme ve mobilyalar kullanıldı. Toplantı salonuna açılan koridorun duvarına da boydan boya gazetemizin ses getiren manşetlerinden seçilmiş birinci sayfaların dijital baskıları asıldı. Bu anlamlı açılışta kısa bir konuşma yapan gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, gazetenin kuruluşunu ve gayesini anlattı. Kurdelâ kesiminden sonra salona geçildi. Salon hakkında bilgi veren Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı, Bediüzzaman’ın “Kâinata değişmem” dediği talebesi ve Risâle-i Nur hizmetindeki tavizsiz çizgisiyle bir ekol olan Zübeyir Gündüzalp’in hatırasını yaşatmak ve hatırlatmak için bu salonu özel olarak hazırladıklarını söyledi. Bütün kararları istişare ile aldıklarını ifade eden Taşcı bu noktadan toplantı salonlarının da ayrı bir öneme haiz olduğunu kaydetti. Taşçı, gazeteye gelecek ziyaretçilerin, Risale-i Nur Enstitüsü’nün yapacağı toplantıların, gazete ile ilgili toplantıların artık burada yapılabileceğini bildirdi. Daha sonra Mehmet Kutlular, toplantı salonuna ismini veren Zübeyir Gündüzalp’in Risâle-i Nur Külliyatında yer alan sözlerinden derlenen bir bölüm okudu ve açılışı yapılan salonun hayırlı olmasını diledi. Yapılan ikramın ardından açılış programı sona erdi. Açılışa, Yeni Asya Medya Grup çalışanları ve misafirler katıldı. Salon, şirket içi toplantıların yanı sıra, ağırlıklı olarak dışa dönük iş toplantıları için kullanılacak.

Zübeyir Gündüzalp kimdir?

ZÜBEYİR Gündüzalp 1920 senesinde Konya’nın Ermenek kazasında dünyaya gelir. Babasının adı Mehmet, annesinin ise Seyyide’dir. Ezan sesiyle kulağına ismi, Zeyver diye konmuş; ancak daha sonra Üstâdı, bu ismi Zübeyir şeklinde değiştirmiştir. İlkokulu Ermenek’te bitiren Zübeyir Gündüzalp, iki kız-iki erkek olmak üzere kendisiyle beraber dört kardeştir. İlkokuldan sonra, Ermenek postahanesinde birkaç sene memur olarak çalışmıştır. Daha sonra Ermenek’te ortaokul bulunmadığı için Silifke’ye gitmiş, 1939 senesinde ortaokulu mezkûr kazada bitirerek memleketine dönmüştür. Ermenek’te postahane memurluğuna tekrar başlayan Gündüzalp, bir müddet sonra askere gitmiş, akabinde ise Konya Postahanesinde telgraf muhabere memuru olarak çalışmaya devam etmiştir. Risâle-i Nurları, bu memurluk yıllarında tanımıştır.

Bediüzzaman Hazretlerini ilk defa 1946’da Emirdağ’da ziyaret etmiş ve kendisine “Memuriyetten ayrılıp, yanınızda hizmet etmek istiyorum” demiştir. Üstad da ona; “Vazifene devam et, Konya’da daha çok hizmet edersin. İnşâallah, ileride seni yanıma alırım” demiştir. Gündüzalp, 1948 senesinde Afyon’da tevkif edilmiş, burada Üstadıyla birlikte altı ay tutuklu kalmıştır. Yanlışlıkla tahliye edildiği zaman, sırf Üstadından ayrılmamak için, tahliyesinin yanlış olduğunu bildirerek, tekrar tevkif edilmiştir. Bundan sonraki hayatı, Eskişehir’de ve büyük kısmı İstanbul’da iman hizmetleriyle meşguliyetle geçmiştir. Gündüzalp, 2 Nisan 1971’de Süleymaniye Kirazlımescid Sokağındaki ikâmetgâhında vefat etmiş; cenaze namazı Fatih Camii’nde kılınarak, Eyüp Sultan Kabristanına defnedilmiştir.

Gündüzalp’i unutulmazlığa yükselten, hiç şüphesiz en zor şartlarda İslâm’a, iman ve Kur’ân hakikatlerine gönül vermiş olması, bu hakikatlerde billûrlaşıp İslâm’a ayna olması, hayatını fedâ eder tarzda kendini bu kudsî hizmetin karasevdalısı haline getirmesidir. Birgün suçlanıp mahkemeye çıkarıldığında (1948), “Eğer komünistler, mürekkep ve kâğıdı yok etmek imkânını da bulsalar, benim gibi bir çok gençler ve büyükler fedâî olup hakikat hazinesi olan Risâle-i Nur’un neşri için, mümkün olsa derimizi kâğıt, kanımızı mürekkep yaptıracağız” demiştir. Yine, sorgu hakimliğinde, “Sen de Risâle-i Nur’un talebesi imişsin?” denildiğinde, “Bediüzzaman Said Nursî gibi bir dâhînin şakirdi olmak liyâkatini kendimde göremiyorum. Eğer kabul buyurulursa iftiharla, ‘Evet, R. Nur’un şakirdiyim!’ derim” diye cevap verir. Hz. Üstad ona husûsî bir itina gösterirdi. Çünkü o, kendisinden sonra hizmeti herşeyiyle omuzlayacak; dalgalanmalara ve şiddetli fırtınalara rağmen mesleğini devam ettirecek; kudsî hizmeti hiç tâviz vermeksizin sonrakilere devredecekti. Bediüzzaman Said Nursî’nin fedâkâr talebelerinden Zübeyir Gündüzalp, gazete çıkarılması için en fazla emek ve gayret sarf eden insanlardan biriydi. Onun ve yakın birkaç arkadaşının gayretiyle, 24 Ekim 1967’de haftalık İttihad gazetesi çıkarılmaya başlandı. İttihad’ın yayınları adeta bütün Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Ancak 7 Haziran 1971’de, 12 Mart sonrasının sıkıyönetimi tarafından kapatıldı. İttihad’ın en büyük hizmeti ise, günlük bir gazeteye, Yeni Asya’ya zemin hazırlaması oldu. 21 Şubat 1970’de yayın hayatına başlayan Yeni Asya, türlü badireler atlamasına rağmen, tavizsiz istikrar çizgisini hâlâ devam ettirmektedir.

25.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Eleştiriyi saldırı saymak gaflettir

  ÜÇ YIL ÖNCE “GELECEK VİZYONU”MUZU TARTIŞIYORDUK

  CHP: OHAL çözüm değil

  Güçlü ekonomi için kaliteli demokrasi

  Bakandan tuhaf konuşma

  AKPM de İsrail’i kınadı

  Özel HarekÂta "taze kan"

  Eylem hazırlığında yakalandılar

  Apo’nun derin ilişkileri

  MGK İstanbul’da toplandı

  Lübnan tezkeresi 4. kez uzatıldı

  Otobüs devrildi: 3 ölü, 15 yaralı

  Ankara’da, 2 yıl su sıkıntısı olmayacak

  Teknolojiyi sel bastı

  MAHSUR KALANLARI İTFAİYE KURTARDI

  Yağış ve şiddetli rüzgâr etkili oldu

  Erciyes Dağı’na Haziran karı yağdı

  Diyanet, hacılara yerli valiz dağıtacak

  Gündüzalp’in hatırası yaşatılacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.