10 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Erdoğan’ın CHP’ye yardım vaadi!


A+ | A-

İstifa ettiği günü kadar Deniz Baykal’la her konuda polemiğe giren Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP’nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla da polemiklere devam ediyor.

En son polemik konusu da yeni anayasa üzerinden yapılıyor. Kılıçdaroğlu, referandumdan sonra hem başörtüsü, hem de yeni anayasa konusunda uzlaşmacı tavır içinde görünüp, “Gelin anayasayı bir haftada uzlaşma içinde çözelim” teklifini “sululuk” olarak değerlendirdiği yeni yasama yılının ilk grup toplantısında CHP’ye yardım teklifinde bulundu.

Kendisini izleyen milletvekilleri tarafından da gülümsemeyle karşılanan yardım teklifini Erdoğan, “Kendi partisinin tüzüğünü 2011’e kadar değiştiremeyeceğini söyleyenlerin, kalkıp bir haftada, 15 günde, bir ayda değiştireceğiz demesi kadar sululuk olur mu?” sorusunun ardından sundu. “Yani Türkiye’nin Anayasası senin partinin tüzüğünden daha mı basit? Ben hukukçu değilim, gönder ben bir haftada hazırlayıp sana vereyim. Tüzük bu yahu? Anayasa dediğimiz olay farklı. Bunu ana muhalefet partisinin genel başkanına da söyledim…”

İlginç bir teklif… Bakalım CHP Erdoğan’dan böyle bir yardımı kabul edecek mi? Önder Sav bakalım buna ne diyecek? Bakarsınız Sav başka partilere yardım ettiği gibi Erdoğan’ın yardım teklifini kabul edebilir. Siyaset bu, bakarsınız olur!

* * *

Herşeyi biliyormuş!

Başörtüsü yasağının tartışıldığı şu günlerde “herşeyi bilen adam” olarak lanse edilen araştırmacı Tarhan Erdem de bir araştırması ile tartışmalara katıldı.

Bakın ne demiş “bilen kişi”: “Bence 3-4 yıl sonra Türk üniversitelerinin çok önemli bir kısmında başı açık halde üniversiteye gelen kız sayısı çok çok az olacak…”

Ve devam ediyor: “Zaman içinde başı örtülü olanlar başı açık kızlara karşı bir tutum takınacaklar. Erkekler de ‘Niçin örtmüyorsunuz?’ diyecekler. Kanaatime göre böyle bir baskı kendiliğinden oluşacak. Erkek arkadaşlarından, komşularından, ailelerinden. Bu baskıyı önlemek lâzım…”

Merak etmesin Sayın Erdem. Böyle bir şey olmaz. İnandığı için başını örtenler, “Herkes istediği gibi giyinsin. Herkes özgür olsun” diyorlar. Hem yıllardır başörtülülere karşı yapılan baskılara niye sesini çıkarmamış da “mahalle baskısı olacak” diye şimdiden kâhinlik yapıyor.

Bırakın da, herkes inandığı gibi yaşasın, inandığı gibi örtünsün. Özgürlüklerden korkulmasın…

* * *

Erdoğan bir çılgınlık yapacak, ama…

Hayatında ilk defa bir başbakan tarafından arandığını köşesinde anlatan yazar Hıncal Uluç, bu görüşmedeki konuşmaları köşesine taşımış ve Başbakan’ın İstanbul için bir çılgın projesi olduğunu söylemişti. Uluç şimdiye kadar kimseye bu çılgın projeden bahsetmedi.

Gazetelerde, televizyonlarda bu çılgınlık için çılgın tahminlerde bulunuluyor. Bir gazetede ‘İstanbul’a da Selimiye Camii yapılıyor. Erdoğan’ın çılgın projesi bu mu?” diye sorulmasına Erdoğan grup toplantısında alaycı bir şekilde, “Aç gözünü de 360 dereceden bak. Çılgın projeyi açıklayınca herkes ne olduğunu görecek” demişti.

Başbakan’ın çılgın projesini bakalım ne zaman açıklayacak. Açıklayana kadar da yapacağı çılgınlık için tahminler gırla gideceğe benziyor.

Erdoğan’ın çılgın projesinin ne olduğunu kendisinden başka kimse bilmiyor anlaşılan. Yardımcısı Bülent Arınç da bunlardan birisi. Arınç, kendisinin çılgınlıklarla uğraşmadığını söylerken bunu Hıncal Uluç’un dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine “Kendisinin ‘Zihni Sinir’ projelerinden bahsetmiyordur umarım…” diyerek cevapladı. (ntv, 8.10.2010)

Bakalım, çılgınlık “zihni sinir” bir proje mi?

* * *

Falan, filan…

Meclis, referandumla değişen anayasa uyarınca Anayasa Mahkemesi’nin yeni yapısı için yaptığı ilk üye seçimini yaptı. Ama ne seçim? Acemilikten mi, yoksa başka bir sebeple midir, nedir? kimse ne seçimi olduğunu anlamadı.

Sayıştay’ın AYM üyeliği için önerdiği üç isim için geçtiğimiz Çarşamba günü Meclis’te oylama yapıldı ve Hicabi Dursun gizli oylama ile AYM’nin yeni üyesi oldu. Ancak seçim sırasında kimse ne olduğunu anlamadığı ve üç adayında özgeçmişlerini milletvekillerinin bilmediği gerekçeleriyle tartışmalı geçti. Milletvekilleri “kimi seçtiğimizi bilmiyoruz” derken CHP salonu terk etti.

Adaylardan birisinin 276 oya ulaşamaması diğer iki adayında bir oyda kalması kafaları iyice karıştırdı. Çünkü ikinci tura bu “1 oy” alanlardan hangi aday katılacaktı? MHP’li Meclis Başkanvekili Meral Akşener, 10 dakika ara verdi. Ama anlaşmazlık yüzünden ara bir saati geçince, bu sefer pek rastlanmayan bir olay oldu. Akşener kürsüyü AKP’li Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil’e bıraktı. Pakdil kürsüye geldiğinde yerinden sataşan milletvekillerine söylediği ve tutanaklara da yansıyan şu sözleri kafa karışıklığının ispatı oldu. “Filan zaman olduğu zaman, filan Meclis Başkan Vekili arkadaş ayrılır, filan arkadaş olduğu zaman olur, filan zaman olduğu zaman olmaz...”

Tartışma çok uzun sürdü. Başkan itirazlara rağmen oylamayı yaptı. Oylama sonunda Hicabi Dursun 256 oyla AYM’nin yeni üyeliğine seçildi. Ama tartışmada söylenen sözler tutanaklarda yerini aldı.

10.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.10.2010) - 2011 yeni anayasa yılı olur mu?

  (08.10.2010) - Konuşmayın, çözün…

  (03.10.2010) - Yapıcı mı, yıkıcı mı?

  (06.08.2010) - 12 Eylül bir adım olsun

  (11.07.2010) - “Boğazınıza çalışmayın!”

  (10.07.2010) - Meğer 5 kez bitirilmiş!

  (09.07.2010) - Erken seçim olur mu?

  (04.07.2010) - Yaz-boz; olmadı baştan…

  (03.07.2010) - Görevler lâyıkıyla yapılırsa…

  (02.07.2010) - Hiç değilse böyle bir meselede uzlaşın


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.