02 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Muzaffer KARAHİSAR

Bir göz açıp kapamak


A+ | A-

Bir göz açıp kapamak tabiri; kısa bir zaman dilimini, bir lâhzayı, bir ân-ı vahidi anlatmak için kullanılır. Ama o kısa ânın içerisinde binlerce güzellik, faaliyet ve sanat yerleştirilmiş.

Varlık âlemine gelip yaşadığımız zaman dilimi içerisinde perde perde verilen güzellikleri, sanatları, nimetleri fark edip anlamak, düşünüp yorumlayabilmek için, bütün dimağımızı kuşatmış bulunan ülfet perdesini yırtmamız gerekiyor. Birbiri içinde yerleşmiş mahlûkatın ve mevcudatın hikmeti, rahmeti, önemi, özelliği farklı oldukları halde birlikte dayanışıp yardımlaşarak bir noktaya, bir gayeye yönelmeleri; bütün bunların insanların hizmetine sunulması gayet manidar ve düşündürücü.

Hayata gözleri kapalı olarak gelen ve akıllı, şuurlu bir insana bir bakışlık şans tanınsa ve o nazarının ulaşabildiği kadar uzakları tarassut etse... O kısa bakışta: Gökyüzünün engin, lacivert, kadife maviliklerinde uçuşarak, canlılara su taşıyan beyaz ve gri bulutların savrulduğunu görecektir. Biraz aşağısında gökyüzü ile bulutların birleşip kaynaşmış vaziyette ufuklardaki sıradağları ve güneşin aydınlattığı ormanlıktaki ağaçları seyreder. Rüzgârın esmesiyle onlardaki hareketi, kuşların ötmesiyle canlılığı, renkli çiçeklerle, yeşil çimenlerle, otlarla, çalılarla, sarmaşıklarla, kenger dikenleriyle, taşıyla, toprağıyla velhasıl güzelliklerle bezenmiş, düzenlenmiş, yaratılmış, işleyen bir sistemi tarif eden manzaraları görecektir. İlk defa temaşa ettiği bir bakışlık zamanda ve mekânda gördüğü süslerle, renklerle, desenlerle meydana getirilmiş sanat harikalarının bütününü gönül dünyasına genişçe yansıtacaktır. Bir bakışta gördüklerini kendi iç dünyasında uzun süre tefekkür ve tahlil ederek hayran kalacaktır.

Saatte108 bin km hızla hareket eden içinde bulunduğumuz dünyamız, bir göz açıp kapayıncaya kadar, dakikada bin 800 km mesafe yolu kat ediyor. Avrupalı bilim adamları, kâinatın başlangıcından sadece 600 milyon sene sonra yaratılmış eski bir galaksi keşfetmişler. UDFy ismi verilen galaksinin ışığı dünyaya 13 milyar yıl sonra ulaşmış. (Işık saniyede 300 bin km mesafe kat ediyor. Bu da yılda 10 trilyon km. anlamına geliyor.)

Bu büyüklük, genişlik ve zaman dilimi içerisinde cirmi, cismi ve varlığı bir toz zerresi kadar dahi bulunmayan; yaşadığı süre göz açıp kapamadan daha kısa olan insanlara verilen değer, yüklenen misyon itibariyle, arzın halifesi, eşref-i mahlûkat ve muhatab-ı İlâhî olması binlerce küllî şükrü, duâyı, ubûdiyeti ve itaati gerektirdiğini bir an bile akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Yukarda bahsettiğimiz manzaralardan, galaksilere kadar her şeyde, her yerde sinema perdesi gibi durmadan mahiyetinde, şeklinde ve yapısında değişiklikler, yenilenmeler, hareketler, tazelenmeler, devam edip gidiyor. Zerrelerden, hücrelerden, atomlardan ta kürelere, galaksilere kadar her şey belli bir plan ve program içersinde, nizamlı, intizamlı, hikmetli, sanatlı, süslü, binlerce güzellikler içinde ölçülü bir şekilde bir anda yaratılıp tazelendiriyor, sistemli olarak işletiliyor. Bunların hepsini Bediüzzaman veciz bir şekilde ifade ediyor:

“Halık-ı Rahim, bir kuşun tüylü libasını hangi kanunla değiştiriyor, tazelendiriyor; O sani’-i Hakim aynı kanunla, her sene Küre-i Arz’ın libasını (elbise) tecdid eder. Hem o aynı kanunla, her asırda dünyanın şeklini tebdil eder. Hem aynı kanunla, kıyamet vaktinde kâinatın suretini tağyir edip değiştirir. Hem hangi kanunla zerreyi, mevlevî gibi tahrik (hareket) ederse; aynı kanunla Küre-i Arz’ı meczub ve semaa kalkan mevlevî gibi döndürüyor ve o kanun ile âlemleri böyle çeviriyor ve manzume-i şemsiyeyi gezdiriyor. Hem hangi kanunla senin bedenindeki hüceyratın zerrelerini tazelendiriyor, tamir ve tahlil ediyorsa, aynı kanunla senin bağını her sene tecdid eder ve her mevsimde çok defa tazelendirir. Aynı kanunla, zemin yüzünü her bahar mevsiminde tecdid eder, taze bir peçe üstüne çeker. Hem O Sani’-i Kadir, hangi kanun-u hikmetle bir sineği ihya eder; aynı kanunla şu önümüzdeki çınar ağacını her baharda ihya eder ve o kanunla Küre-i Arz’ı yine o baharda ihya eder ve aynı kanunla haşirde mahlûkatı da ihya eder (diriltir).”1

Dipnot: 1. Mektubat, 24. Mektup

02.11.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.10.2010) - Ölüm gerçeği

  (19.10.2010) - Akşamüstü

  (13.10.2010) - Sen dönerken aramıza

  (12.10.2010) - Sonbaharın hatırlattıkları

  (05.10.2010) - Sonbahar

  (28.09.2010) - Gece vakti

  (21.09.2010) - Göç

  (19.09.2010) - Gurbet

  (14.09.2010) - Ali Bey’in not defterinden

  (09.09.2010) - İnsanlara yardım, hayvanlara şefkat


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.