"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nüfus mu, nüfuz mu?

Ahmet Sandal
27 Temmuz 2014, Pazar
Nüfus, bir ülkede ya da bir yerde yaşayan insanların toplamını yalnızca bir sayısal bilgi olarak ifade eder. Nüfuz ise bu insan sayısının etkisini ve gücünü ifade eder. Nüfus, bir nicel değerdir. Nüfus nicel bir değer olduğu için kalite ve faaliyet bilgisi ihtiva etmez. Nüfuz ise nitel bir değerdir. Nüfuz kalite ve faaliyet demektir.
Nüfus ile nüfuz arasında bağ yoktur. Nüfusu çok olanın nüfuzu da çok olur diye bir kural yoktur. Nüfus, yetişmiş, eğitimli ve günümüzün şartlarına uygun donanımlı insanlardan oluşmuyorsa, esasında bir güç değil, bir yüktür.   
Şimdi bu anlattıklarımdan sonra, nüfus mu, nüfuz mu diye sorduğumda, tabiî ki aklı başında olan herkes, nüfuz daha önemli diyecektir.
Elbette, nüfuz önemlidir. Ancak, nüfusumuz da önemlidir. Hele yetişmiş ve eğitimli genç nüfus daha da önemlidir.
Şimdi bir söz vardır ya, onu söylersek, maksadımız daha da iyi anlaşılır: “Ne yardan vazgeçerim, ne serden.”
Ne nüfustan vazgeçeriz, ne de nüfuzdan. Öncelikle bu hususu çok açık bir şekilde ifade edelim. Nüfus önemsiz değildir. Nüfusu, iyi bir şekilde yetiştirdikten sonra mesele yoktur. Her insan kendi rızkıyla doğar. Kimse kimsenin rızkını yemez. Bunu bilmek gerekir ve nüfusa karşı olmamak gerekir. Bu hususta Kur’ân-ı Kerîm’de birçok ikaz vardır. İşte bu ikazlardan birisi: “Geçim korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. Biz, onların da sizin de rızkınızı veririz. Onları öldürmek gerçekten büyük bir suçtur.” (İsrâ, 17/31)
Bu bakış açısıyla, nüfusumuzu arttırmak için de çaba içinde olmalıyız. Tabiî bu hususta önemli olan şu hususu da gözden kaçırmamalıyız. Yani, bu nüfusu, nüfuzlu hale getirmeliyiz. İlgisizlik içinde olmamalıyız. Nüfusu, etkili, çalışkan, üretken, yetişmiş, meslek sahibi ve benzeri niteliklerle donatarak bir güç haline getirmeliyiz. Bunun için de her bir fert, devlet ve toplum için bir katma değer üretmeli, almaya değil vermeye odaklanmalı, tüketken değil üretken olmalıdır.
Nüfus, üretken, çalışkan, donanımlı ve yetişmiş ise ve katma değer üretiyorsa, bu bir nüfuzdur. Yoksa yalnızca bir nüfustur. Başlı başına bir nüfus çok da anlamlı değildir. Öyleyse, nüfusun anlamlı kılınması için insanımızın yetiştirilmesi gereklidir.
Ülkemizin dünyada bir güç ve nüfuzlu olması için, nüfusun nitelikli insanlardan oluşması ve bu nitelikli insanların aynı hedefe doğru yönlendirilmesi gerekir. Bu anlattıklarım bir hedeftir. Bu hedefin neresindeyiz? Nüfusumuz ile nüfuzumuz aynı oranda mı? Yani nüfusumuz kadar da nüfuzumuz var mı? Tabi, bu noktada, çok da parlak bir durumda değiliz.
İsrail’in nüfusu 8 milyon, ülkemizin nüfusu ise 80 milyona yakın. Bu ikisi arasında 10 kat fark var. İki nüfus arasında bizim lehimize 10 kat fark olmasına karşın, İsrail’in nüfuzu ile ülkemizin nüfuzu arasında durum tam tersidir. İş nüfuza gelince, İsrail’in nüfuzu bizden 10 kat daha fazla. Gerçi bu 10 kat oranını bir tahmin olarak söylüyoruz. Belki 10 kattan da fazladır.
Fazla söze hacet yoktur. İsrail denilen ve dünyada basını, medyayı, lobi örgütlerini, parasal kaynakları, büyük ve çok uluslu şirketleri, borsayı, diplomasiyi eline almış olan bu Firavunvari oluşum, aldatma, hile ve göz boyama ile bütün dünyada etkindirler. Nüfuslarından çok nüfuzları vardır. Biz, İsrail denilen bu Firavunvari oluşumun hilesini, aldatmasını ve göz boyamasını örnek almayalım. (İsrail’in hilesi, göz boyaması ve aldatması kendi başlarını yesin) Ancak, bu İsrail’in dünyada nasıl etkin bir güç olduğunu araştırmalı ve ona göre tedbir almalıyız.   
Yazımı şu veciz söz ile bitiriyorum: “Allah (cc), her insana bir ağız ve iki el vermiştir. Ağız tüketmek, el üretmek içindir. İnsan iyi şekilde yetiştirilirse, tükettiğinden daha çok üretir.”
Vesselâm.
Okunma Sayısı: 19708
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kadir Altuntaş

    2.8.2014 08:39:00

    Güzel ve aydınlatıcı bir yazı. Hem nüfus ve hem de nüfuz önemli. Bunu anlatan bir yazı. Eğitime ve nüfusun yetiştirilmesine dikkat çeken bir yazı. Tebrikler. Yozgat’tan Kadir Altuntaş

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı