Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İran'dan uzlaşma sinyali

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, nükleer çalışmalarından doğan problemi gidermek amacıyla kendilerine sunulan öneri paketinin olumlu noktaları olduğunu, ancak açıklık kazandırılması gereken belirsizlikler bulunduğunu söyleyerek uzlaşma sinyali verdi.

AB’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşen Laricani, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, ‘’Öneriler, olumlu adımlarla birlikte, giderilmesi gereken belirsizlikler içeriyor’’ dedi.

Solana ile görüşmesinin işbirliği çerçevesinde yapıcı olduğunu ifade eden Laricani, teklifi inceledikten sonra cevap vereceklerini kaydetti. Laricani, öneri paketi üzerinde görüşmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve ‘’Teklifleri inceledikten sonra tekrar müzakere edebilmeyi umuyoruz’’ şeklinde konuştu. Solana, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları tarafından hazırlanan ve İran’a, nükleer çalışmalarını askıya alması karşılığında teşvik, aksi durumda cezai yaptırımlar uygulanabileceğine dair maddeler içerdiği belirtilen öneri paketini sunmak üzere dün İran’a gelmişti.

İran’a, batı ile krize girmesine neden olan nükleer programını durdurması karşılığında önerilecek teşvikler arasında bu ülkeye, Boeing ve Airbus şirketlerinden uçak parçaları almasına izin verilmesinin de olduğu iddia edildi.

TEŞVİKLERİN MAHİYETİ BELLİ OLDU

Bu arada, The New York Times gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Şefi Javier Solana tarafından İran’a sunulacak teşvik teklifinde, İran’ın eskiyen hava filolarını yenilemesine izin vermek için ticarî yaptırımların kaldırılması ve Amerikan tarım teknolojisinin alması bulunuyor. Gazete, AB ve ABD diplomatlarına dayandırdığı haberinde, geçen hafta Viyana’da yapılan toplantının ardından BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya’nın İran’a teşvik paketinin sunulması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Teşvik paketinde, bu altı ülkenin İran’ın sivil amaçlı nükleer enerji programı desteklemeleri ve ortak hafif su reaktör’ü kurmaları olduğuna inanılıyor. The New York Times, Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya’nın İran’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasını destekleme kararı aldıklarını ileri sürdü. Gazete, İran’ın Boeing ve Airbus’tan uçak parçaları almasına izin verilmesinin Amerika açısında “büyük bir adım” nitelendirmesi yaparken, Amerika’nın 1979 İslam Devrimi’nden beri İran’a yaptırım uyguladığını hatırlattı. Tüm bu teşvikler, İran’ın uranyum zenginleştirme ve işleme faaliyetlerinden vazgeçmesi şartına bağlı. Gazete, pakette İran’ın teşvikleri reddederek uranyum zenginleştirmeye devam etmesi durumunda herhangi bir askerî müdahale ile karşı karşıya kalması seçeneğinin olmadığını yazdı.

/ TAHRAN

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran'dan uzlaşma sinyali

  Abbas, HAMAS’a verdiği süreyi uzattı

  Filistin'den Sezer'e sitem

  İsrail askeri camide intihar etti

  Irak’ta karton kutudan 9 kesikbaş çıktı

  Doğu Timor’da isyan devrime dönüştü

  Üsküp’te Türk üniversitesi kuruluyor

  Turabi’den yeni inciler!

  Üç kollu bebeğe başarılı ameliyat

  Londra Müslümanlarından haksızlığa protesto

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004