Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Üsküp’te Türk üniversitesi kuruluyor

Üsküp’te bir Türk üniversitesinin kuruluyor. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in, Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’i arayarak verdiği habere göre, Üsküp’te bulunan Türk Büyükelçiliği ve Mustafa Paşa Camii paralelinde kalan arsa üzerinde Türk üniversitesi kurulacak.

Deniz Feneri Derneğinin gerçekleştirmiş olduğu İştip Hamidiye Medresesi açılış töreni, yeni bir müjdenin de duyurulmasıyla taçlandı. Bu haberin duyulması, bölgeyi ziyaret eden Türk heyetini de Makedonya halkını da hem heyecanlandırdı, hem de memnun etti. Dönüş günü Başbakanlık müsteşarı Ömer Dinçer, Türk ekibinde bulunan İştip asıllı Prof. Dr. Sabahaddin Zaim’i arayarak ona Türk müteşebbis heyetinin Üsküp’te bulunan Türk Büyükelçiliği ve Mustafa Paşa Camii paralelinde kalan bölgede alımı yapılmış bir arsa üzerinde Türk üniversitesinin kurulacağını haber verdi. Ohri’den dönüş güzergâhında heyet üyeleri Mustafa Paşa Camii, Türk Elçiliği ve inşaatına başlanacak olan Amerikan Büyükelçiliği üçgeninde kalan arsa mahallini uzaktan da olsa görme imkânını elde etti.

Bilindiği gibi Bosna-Hersek Cumhuriyeti sınırları içinde de Türk müteşebbislerin yaptığı özel bir üniversite faaliyete geçmişti. Son yıllarda Balkan ülkelerindeki özel üniversitelerin sayısının arttığı gözleniyor. Bu bağlamda, Almanya gibi ülkelerin Makedonlar tarafından Tetova, Müslümanlar tarafından da Kalkandelen denilen şehirde bir üniversite açtıkları biliniyor. Bu meyanda, Makedonya’da İslâm Toplumu Başkanlığı olarak da bilinen Meşihat Üsküp’te bir İslâmî İlimler Fakültesi kurmuş bulunuyor. Geçici olarak bu kurumun başkanlığını eski Reisü’l ulema Süleyman Recebi yürütüyor.

Bilindiği gibi, ülkemizde yaşanan başörtüsü ve denklik problemlerinden dolayı bu engellerin olmadığı ülkelerdeki eğitim kurumlarına yönelik yoğun bir talep yaşanıyor. Bu talebin özellikle de ortak kültürel bağların kuvvetli olduğu bölge ve ülkelere yönelmesi de bu ülkelerde yeni üniversitelerin kurulması ihtiyacını da beraberinde getirmiş bulunuyor. Üsküp ve Makedonya da ortak kültürü barındıran ve yansıtan en önemli tarihî havzalardan birisi olarak Türk müteşebbislerin bu konuda dikkatini ve ilgisini çekiyor.

Mustafa ÖZCAN / MAKEDONYA

07.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İran'dan uzlaşma sinyali

  Abbas, HAMAS’a verdiği süreyi uzattı

  Filistin'den Sezer'e sitem

  İsrail askeri camide intihar etti

  Irak’ta karton kutudan 9 kesikbaş çıktı

  Doğu Timor’da isyan devrime dönüştü

  Üsküp’te Türk üniversitesi kuruluyor

  Turabi’den yeni inciler!

  Üç kollu bebeğe başarılı ameliyat

  Londra Müslümanlarından haksızlığa protesto

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004