Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Üniversite gençliği AB’ye katılımı destekliyor

Üniversite gençliğinin sosyo-ekonomik profilini çıkarmak için yapılan araştırmada, öğrencilerin yüzde 68,7’sinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı desteklediği ortaya çıktı.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Yaylalı’nın başkanlığında 9 öğretim üyesi tarafından gerçekleştirilen ‘’Üniversite Gençliğinin Sosyo-Ekonomik Profili Araştırması’’nda yurt genelinde 60 devlet ve vakıf üniversitesinde öğrenim gören 3 bin 551’i kız 7 bin 568 öğrenciye 41 soru yöneltildi. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 68,7’si AB’ye katılımı desteklerken, bu öğrencilerden yüzde 33,4’ü, katılımın 10 yıl içinde, yüzde 29’u önümüzdeki 20 yılda, yüzde 12,1’i ise 20 yıldan daha uzun sürede gerçekleşebileceğine inanıyor. Öğrencilerin yüzde 25,4’ü ise Türkiye’nin AB’ye kabul edilmeyeceği görüşünü taşıyor.

Öğrencilerin yüzde 63’ü, AB’ye katılımda eğitim ve sosyal güvenlikte iyileşmeler olacağı, yüzde 44’ü ise ulus devlet fikrinin zayıflayacağı görüşünde. AB’nin kültürel değerleri zayıflatacağını düşünenlerin oranı yüzde 51 olurken, öğrencilerin yüzde 54’ü, Birliğin finans imkanlarından yararlanılacağını düşünüyor. AB’ye katılımın daha çok demokratikleşme ve özgürlük sağlayacağını düşünen öğrencilerin oranı yüzde 54, ülke kaynaklarının yabancıların eline geçeceğini düşünen öğrencilerin oranı yüzde 53, dış politikada bağımsızlığın kaybedileceğine inananların oranı ise yüzde 46 olarak kendisini gösteriyor.

SİYASÎ DÜŞÜNCELERİ

Üniversite öğrencilerinin yüzde 17,1’i milliyetçi düşünceye ‘’çok yakın’’, yüzde 35,1’i de ‘’yakın’’ olduğunu ifade ediyor. Milliyetçiliğe ‘’çok uzak’’ olanların oranı yüzde 19,3, ‘’uzak’’ olanların oranı ise yüzde 11,8. Ankete katılanlardan yüzde 22,9’u muhafazakar düşünceye kendilerini ‘’yakın’’, yüzde 8.1’i de ‘’çok yakın’’ hissederken, yüzde 17’si kendisini bu düşünceye ‘’uzak’’, yüzde 34’ü de ‘’çok uzak’’ buluyor.

Öğrencilerden yüzde 40,2’si kendisini sosyal demokrat düşünceye ‘’yakın’’ ve ‘’çok yakın’’, yüzde 36,5’ de ‘’çok uzak’’ ve uzak’’ olduğunu ifade ediyor. Araştırmayla, öğrencilerin televizyonda en fazla haber programlarını izledikleri belirlendi. Öğrencilerin yüzde 22,4’ü sürekli veya sık sık sigara, yüzde 5,9’u alkol kullanıyor. Ara sıra alkol kullananların oranı yüzde 17,7, uyuşturucu kullananların oranı ise binde 7. Üniversite öğrencilerinin yüzde 59,8'i hayatlarından "memnun" olduğunu, yüzde 12.9'u "çok memnun" olduğunu, yüzde 9'u "memnun olmadığını" yüzde 3,2'si "hiç memnun olmadığını", yüzde 15,2'si ise hayatından memnun olup olmadığı konusunda "kararsız"lığını ifade ediyor.

/ ERZURUM

10.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faizin faturası halka çıkacak

  ZAMANLAMA İLGİNÇ

  Polis, askeri sorgulayamayacak

  Emniyet rahatsız

  Hükümete insan hakları uyarısı

  YÖK siyaset yapıyor

  Haydi çocuklar camiye

  Öğrenciler ticaret metaı oldu

  Lise son öğrencilerine ÖSS izni

  Yetimler İstanbul’u sevdi

  “20 Bin Hayat” okuma yazma öğrendi

  812 bin aday iyi bir lise için ter dökecek

  Sokakta çalışan çocuklara destek

  Müzeler Meclis gündeminde

  Ecevit’in durumunda değişiklik yok

  Danıştay, Nazım’ın vatandaşlığını esastan görüşecek

  Kaymakamlık lojmanına terör saldırısı: 4 yaralı

  Üniversite gençliği AB’ye katılımı destekliyor

  Siyasetin er meydanı sandık

  Türkiye taahhütlerine bağlı

  Af bekleyen memura kötü haber

  Bakanlara ‘telekulak’ sorusu

  Mahkeme: Suç unsurları oluşmadı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004