Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ZAMANLAMA İLGİNÇ

Sivillerin acımasızca öldürüldüğü Hadisa ve İshakî katliamlarının dünya basınında yer alması ile bunalan işgalcilerin imdadına Zerkavi’nin öldürülmesi yetişti. Geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından basılan Hadisa kasabasında çoğu çocuk ve kadın 24 kişinin suçsuz yere öldürüldüğü yakın zamanda açığa çıkartılınca ABD kamuoyu ayağa kalkmıştı. Kapı kapı dolaşılarak yapılan katliamdan kurtulan tanıkların tüyler ürperten ifadelerinin basında yer alması Bush ve Blair’i köşeye sıkıştırmıştı.

İşgal bitmeden şiddet bitmez

Öte yandan Zerkavi’nin öldürülmesinin Irak’taki şiddeti sona erdirmeyeceği belirtiliyor. Irak Başbakanı “Zerkavi’ler bitmez” derken Guardian’da yazan Jonathan Steele de, “İşgalin tetiklediği şiddet döngüsü Zerkavi’nin ölümüyle durmayacak” görüşünde. Yazar görüşlerini, “İsyancıların adam toplamasını sağlayan işgalciler. Zerkavi ve diğer yabancı mü-cahitler, isyan içinde hep azınlıktı. Zerkavi’nin Iraklı müttefikleri olduğu, intihar eylemlerini teşvik etme gücü bulunduğu açık. Bu etkinin ne kadar güçlü olduğunu önümüzdeki bir kaç hafta gösterecek” şeklinde dile getirdi.

El Kaide’nin Irak sorumlusu olarak bilinen Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesi gündemi bir anda değiştirdi. Sivil katliamları ile köşeye sıkışan işgalciler, kamuoyunun da üzerlerine gitmesiyle son günlerde zor anlar yaşıyordu. Ancak, El Kaide’nin iki numaralı adamı Ürdünlü Zerkavi’nin Irak’ta düzenlenen bir operasyonla öldürülmesi dikkatlerin bu olay üzerinde yoğunlaşmasına sebep oldu.

Böylelikle sivillerin acımasızca öldürüldüğü Hadisa ve İshakî katliamlarının dünya basınında yer alması ile bunalan işgalcilerin imdadına Zerkavi’nin öldürülmesi yetişti. Geçtiğimiz yıl 19 Kasım’da Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından basılan Hadisa kasabasında çoğu çocuk 24 kişinin suçsuz yere öldürüldüğü yakın zamanda açığa çıkartılınca ABD kamuoyu ayağa kalkmıştı. Kapı kapı dolaşılarak yapılan katliamdan kurtulan şahitlerin ifadelerinin basında yer alması Bush ve Blair’i köşeye sıkıştırmıştı.

Molla Ömer: Direniş azalmaz

Afganistan’daki Taliban lideri Molla Ömer, Ürdünlü terörist Ebu Musab El Zerkavi’nin ölümünün Irak’taki direnişi zayıflatmayacağını belirtti. Molla Ömer’in yazılı açıklaması, Taliban sözcüsü Muhammed Hanif tarafından telefonda okundu. Buna göre, Molla Ömer, ‘’Zerkavi’nin şehit düşmesi Irak’taki direnişi zayıflatmayacak, çünkü bu ulusal bir hareket ve herhangi bir genç Zerkavi’nin yerini alabilir’’ ifadesini kullandı.

Merkel: İyi haber

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Zerkavi’nin öldürülmesini ‘’iyi bir haber’’ olarak nitelendirdi. Merkel, Rheinland-Pfalz eyaletindeki Neustadt şehrindeki bir kışlada düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada, ‘’Zerkavi’nin gelecekte insan hayatını hiçe sayan saldırıları planlayan kişi olamayacağı iyi bir haber’’ şeklinde konuştu. Angela Merkel, Zerkavi’nin geçmişte El Kaide örgütünün en tehlikeli elebaşılarından biri olduğunu hatırlattı.

Pakistan memnun

Pakistan yönetimi, Irak’ta düzenlenen bir operasyonda öldürülen Zerkavi’nin ölümünü terörizme karşı savaşta önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bayan Tesnim Aslam, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Pakistan’ın her zaman Irak’ta yükselen şiddet olayları ve masum halkın öldürülmesini üzüntüyle karşıladığını belirtti.

Guardian: Şiddet durmayacak

İngiliz Guardian’da yazan Jonathan Steele, “İşgalin tetiklediği şiddet döngüsü Zerkavi’nin ölümüyle durmayacak” diye yazdı. Yazar görüşlerini, “İsyancıların adam toplamasını sağlayan işgalciler. Zerkavi ve diğer yabancı mücahitler, isyan içinde hep azınlıktı. Ülke dışından gelenler de asla yüzde 10 oranının üzerine çıkmadı. Zerkavi’nin Iraklı müttefikleri olduğu, intihar eylemlerini teşvik etme gücü bulunduğu açık. Bu etkinin ne kadar güçlü olduğunu önümüzdeki bir kaç hafta gösterecek” şeklinde dile getirdi.

İhanete mi uğradı?

The New York Times, EL Kaide’nin Irak lideri Ebu Musab El Zerkavi ile ilgili yayınladığı bir haberde, Zervaki’nin yakalanmasına terörist grubun içerisinden bir kişinin yardım ettiğini açıkladı. Gazetede yer alan habere göre, Amerikalı yetkililer haftalarca onları Zerkavi’ye ulaştırabilecek olan bir adamı izlediklerini açıklarken, bu adamın Zerkavi’nin dini danışmanı Şeyh Abd El Rahman olduğunu belirtti. Yetkililer, Rahman’ı izliyordu ancak Zerkavi ile ne zaman buluştuklarını bilemiyordu. Bu yüzden Amerikalılar, Zerkavi’nin örgütünün içinden bir kişiye ihtiyaç duyuyordu. Amerikalılar’a Zerkavi’nin nerede olduğunu gösterecek olan bu kişi, lidere yakın ve onun güvendiği bir kişi olmalıydı. Mezopotamya’daki El Kaide’nin içinde yer alan Iraklı bilgi kaynağının, Rahman’ın Zarkavi ile gerçekleştireceği bir görüşmeyle ilgili bilginin en önemli parçasını verdiğini söyledi.

Hamas: Yas tutmuyoruz

Filistin’de iktidardaki Hamas, Irak El Kaide’sinin lideri Ebu Musab Zerkavi’nin yasını tuttuğu haberini yalanladı. Reuters ajansı, Hamas’ın Zerkavi’nin yasını tuttuğunun belirtildiği bir açıklama aldığını duyurmuştu. Ancak Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, ‘’Hamas böyle bir açıklama yayınlamadı’’ diyerek haberi yalanladı.

10.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Faizin faturası halka çıkacak

  ZAMANLAMA İLGİNÇ

  Polis, askeri sorgulayamayacak

  Emniyet rahatsız

  Hükümete insan hakları uyarısı

  YÖK siyaset yapıyor

  Haydi çocuklar camiye

  Öğrenciler ticaret metaı oldu

  Lise son öğrencilerine ÖSS izni

  Yetimler İstanbul’u sevdi

  “20 Bin Hayat” okuma yazma öğrendi

  812 bin aday iyi bir lise için ter dökecek

  Sokakta çalışan çocuklara destek

  Müzeler Meclis gündeminde

  Ecevit’in durumunda değişiklik yok

  Danıştay, Nazım’ın vatandaşlığını esastan görüşecek

  Kaymakamlık lojmanına terör saldırısı: 4 yaralı

  Üniversite gençliği AB’ye katılımı destekliyor

  Siyasetin er meydanı sandık

  Türkiye taahhütlerine bağlı

  Af bekleyen memura kötü haber

  Bakanlara ‘telekulak’ sorusu

  Mahkeme: Suç unsurları oluşmadı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004