Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Uzayan, giderek incelen bir yoldayız

Financial Times’ın tanınmış isimlerinden Quentin Peel geçen hafta yazdığı bir yorumda durumu perspektife oturttu. AB’nin “Bilim ve Araştırma” faslında Türkiye ile müzakerelere başlayacağı öngörüsünde bulunan Peel, “En kolaylarından olan bu konularda bile bu noktaya ancak sekiz ayda gelinebildi” dedi.

Bunlardan kat kat zor olan konuların varlığına işaret eden Peel, basit hesapla, Türkiye ile müzakere edilecek olan geri kalan 34 bölümün bir sonuca bağlanmasının bu hızla 20 yıldan fazla alacağını belirtti.

Popülist politikacılar

Türkiye yanlısı bir yazar olan Peel, elbette ki, Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğine olan direnişin olumsuz etkilerine de işaret etti. Bu direnişten yararlanan popülist politikacıların kendi bölgelerinde istikrarsızlık yaratacaklarını söyledi. Peel aynı zamanda sürekli baş ağrıtan ve hızla açmaza giden Kıbrıs konusuna da işaret etti.

Ancak, Peel’in de belirttiği gibi, kusur sadece mantıksız korkulara dayanarak Türkiye’ye direnen Avrupalıları istismar eden popülist politikacılarda değil. Kusurun göz ardı edilemeyecek bir bölümü de Avrupa’ya son dönemde verdiği olumsuz veya veremediği olumlu mesajlarla Erdoğan hükümetine ait.

(...)

Başka sıkıntılar var

“Eğitim ve Kültür” faslında da müzakerelere başlanacağı beklentisinin körüklenmesine rağmen, bu müzakerelerin henüz açılmayacak olmasının arkasında yatan sıkıntı elbette ki bununla sınırlı değil. Zira, işin içinde Heybeliada Ruhban Okulu’ndan, Kürtçe eğitim konusuna kadar bir dizi sorunun olduğu biliniyor.

“Fikir özgürlüğü” ile “akademik araştırma özgürlüğü”ne ilişkin sıkıntıları da neredeyse günlük bazda yaşamaya devam ediyoruz ki, bunun da eğitim ve kültür konularına bir yansıması olduğu açık.

Yapılanlar önemli

Kısacası, Peel’in de işaret ettiği gibi, gündemde “Bilim ve Araştırma” konularından çok daha zor olan konular var ki, bu bölümlerde başarılı bir noktaya gelmek gerçekten yıllar alacağa benziyor.

Bu nedenle, Ali Babacan’ın geçen hafta yaptığı ve hükümetin AB konusunda atacağı adımları sıralayarak hem Avrupa’ya, hem de Türkiye’deki AB yanlılarına güven vermeye çalıştığı basın toplantısının yeterli olduğu söylenemez.

Söylenemez, çünkü bu aşamada önemli olan, “Yapacağız, edeceğiz” yaklaşımından ziyade, bugüne kadar “yapılanlar”ı tatmin edici bir şekilde ve “somut uygulamalarıyla” örnekleyerek sıralamaktır. Hükümetin zayıf kaldığı nokta işte bu olmaya devam ediyor.

Bu yüzden de zaten zor olan AB yolu hem uzuyor, hem de giderek inceliyor.

Milliyet, 12.6.2006

Semih İDİZ

13.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asıl tehdit irtica değil, ahlâksızlık

  Suçlu üretme sistemine doğru

  Uzayan, giderek incelen bir yoldayız

  Eski iştah yok

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004