Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Edep timsali bir hanımefendi: Münevver Ayaşlı

Münevver Ayaşlı doğumunun 100. yılında, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı’nın düzenlediği bir programla anıldı. 10 Haziran Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği’nde gerçekleşen programa Dursun Gürlek, Salih Suruç, Ergun Göze, Vehbi Vakkasoğlu, Necmettin Şahiner, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Memduh Süzer, Mehmet Nuri Yardım, gibi birçok yazar ve edebiyat severler katıldı.

Programın oturum başkanlığını yapan Mehmet Nuri Yardım Münevver Ayaşlı için şunları ifade etti: “Bana göre Münevver Ayaşlı, büyük bir vatanseverdir. Münevver Ayaşlı’yı sevmeyenin vatansever olduğunu söylemek zor. Dersaadet okunmadan İstanbul anlaşılmaz ise, Münevver Ayaşlı okunmadan da yakın tarih anlaşılamaz.”

Hatıralarla Münevver Ayaşlı

Doğumunun 100. yılı münasebetiyle yapılan programda Ayaşlı’nın hayatı, eserleri ve hatıralarından kesitler sunuldu. Münevver Ayaşlı’yı yakından tanıma ve onunla aynı sohbet meclislerinde bulunma imkanına sahip olmuş yazarlar, yaşadıkları hatıraları anlattılar.

Konuşmasında Münevver Ayaş’lının kitaplarını ‘eser’ olarak nitelendiren Necmettin Şahiner, “Bütün gençler mutlaka Münevver Ayaşlı’yı okumalı” dedi.

‘Edep Ya Hu’

Salih Suruç da Ayaşlı’nın yakın çevresinde bulunmuş yazarlardan bir diğeri. Yaşadığı hatıralardan kısa anekdotlar sunan Suruç şunları anlattı: “Münevver Ayaşlı tevazu sahibi bir insandı. Kendisinden bahsederken “Ben fakir mevlevî fukarasından Hatice Münevver Ayaşlı” derdi. Bir de en çok “kuzum” kelimesini kullanırdı. Gönül dünyası çok zengin bir insandı. Yalısı, bazen mescid, bazen eğitim yeri, bazen zikirhane olmuştur.”

Münevver Ayaşlı’nın evine astığı bir kaç tablodan bahseden Suruç yaşadığı bir hatırayı şöyle anlattı: “‘Ya Hz. Mevlânâ’ ve ‘Edep Ya Hu’ tabloları asılıydı duvarlarında. Ancak ‘Edep Ya Hu’ yazısını birçok yerde görebilirdiniz. Bunun hikmeti nedir diye merak ettik ve sorduk. O şöyle cevap verdi: ‘Edebin kendisi kalmadı, bari yazısı olsun. Belki birini okumayan diğerini okur.”

Günümüzün iktidarlarına mesaj

Vehbi Vakkasoğlu ise Münevver Ayaşlı’nın yakın tarihi çok iyi bilen ve önemli tesbitleri olan biri olduğuna işaret ederek, Ayaşlı’nın siyasî birkaç tesbitine dikkati çekti. Vakkasoğlu, Ayaşlı’nın “Her iyi idarecinin ardında manevî bir güç omuştur. Eğer bu manevî kişiler olmazsa iktidar olsanız da muktedir olamazsınız” sözlerini aktardı.

Münevver Ayaşlı’nın yakınında bulunmuş bir diğer yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu ise, Ayaşlı gibi değerli şahsiyetlerin manevî dünyamızdaki önemine vurgu yaptı. İbrahimhakkıoğlu “Onların hayatlarımızdan çekilmesiyle büyük bir boşluk açıldı ve bunu hiçbir şey dolduramıyor. Şimdi yeni bir dil, kültür ve dünya inşaa oluyor. İnşaallah temeli sağlam olur” dedi.

Canan KARAKAŞ / İSTANBUL

13.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Edep timsali bir hanımefendi: Münevver Ayaşlı

  Cemil Meriç’i rahmetle anıyoruz

  Radyo Mega dinleyicileri ile buluştu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004