Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail’den bir katliam daha

İsrail ordusuna ait bir uçaktan Gazze’ye fırlatılan füze 2’si çocuk 9 Filistinlinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. İsrail ordu yetkilisi, İsrail’e füze saldırısı düzenleme hazırlığında olduğunu iddia ettiği bir aracı vurduklarını söyledi. Görgü şahitleri Gazze’nin doğusundaki saldırıda en az 10 kişinin öldüğünü söylerken, Şifa Hastahanesi yetkilileri 9 Filistinlinin öldüğünü kaydetti. Yetkililer ölenler arasında iki de çocuğun bulunduğunu ifade etti. Aracın içindeki kişilerin ise İslâmî Cihat üyesi olduğu iddia edildi.

Olmert plan değiştiriyor

İsrail gazetesi Haaretz, Başbakan Ehud Olmert’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerini tek taraflı olarak ‘’toplama planını’’ değiştirmeye başladığını yazdı. Haberde, planın tek taraflı özelliği yüzünden başta İsrail’in birinci müttefiki ABD’den olmak üzere, kendisine yöneltilen eleştiriler yüzünden planı gözden geçirmeye karar veren Olmert’in planı, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı da dahil ederek değiştirmeye başladığı belirtildi.

‘’Toplanma planı’’ başlangıçta, ‘’güvenilir bir ortak bulunmadığı’’ gerekçesiyle tek taraflı olarak 10 kadar yerleşim birimindeki 70 bin kadar yerleşimcinin tahliyesini ve Batı Şeria’da inşa edilen ‘’güvenlik duvarının’’ yakınlarındaki bloklarda toplanmalarını öngörüyordu.

Üzerinde çalışılan plana göreyse İsrail, Abbas’a geçici sınırları Gazze Şeridi’ni ve Batı Şeria’nın topraklarının yüzde 90’ını kapsayacak bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören anlaşmayı imzalamayı önerecek. Geçici sınır da, Batı Şeria’daki ‘’güvenlik şeridi’’ boyunca uzanacak. Rusya, AB, ABD ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsünün sınırın geçici niteliğini garanti altına alacak ve müzakereler için de bir takvim belirleyecek.

Abbas’a sunulacak bu plana göre, üzerinde karşılıklı olarak anlaşma sağlanan bir dönem için, İsrail Ürdün Vadisi’ndeki bir toprak şeridinde güvenliği kontrol edecek ya da güvenliği çok uluslu bir gücün gözetimine emanet edecek.

Bu formülün İsrail’e, son uluslararası barış planı olan ve ilk aşamada şiddetin sona erdirilmesini öngören ‘’yol haritası’’nın ikinci aşamasına doğrudan geçme olanağı sağlayacağı belirtiliyor. Hamas iktidara gelmeden önce Abbas, geçici sınırlara sahip bir Filistin devleti fikrini reddetmiş ve kalıcı bir düzenleme için müzakere istemişti.

/ GAZZE

14.06.2006


 

Irak’ta yine onlarca ölü

Irak’taki şiddet olaylarında onlarca kişi öldü. Irak’taki güvenlik kaynakları, başşehir Bağdat’ın Mansur semtinde pazar yerinde yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 10 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Irak polisi, Bağdat’ta Şiiler’in çoğunlukta olduğu Sadr Kent semtinde bomba yüklü aracın havaya uçurulmasıyla 5 kişinin öldüğünü, 19 kişinin de yaralandığını belirtti. ABD ordusu, 9 Haziran’da Bağdat’ın 180 kilometre güneyindeki Divaniye kasabasında bombalı saldırıda yaralanan bir ABD askerinin öldüğünü duyurdu. Bağdat’ın kuzeyindeki Balad kasabasında bomba yüklü 2 aracın patlaması nedeniyle en az 5 kişi öldü, 26 kişi de yaralandı. Bağdat’ın 45 kilometre güneyindeki Suveyre’de polis, aralarında 10 yaşındaki bir erkek çocuğun da olduğu, 9 kişinin cesedini nehir kenarında buldu.

Irak’taki El Kaide’nin lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin ABD ordusu tarafından öldürüldüğü Bakuba yakınlarındaki Haşimiye’de, ABD askerlerinin düzenlediği saldırıda 7 militan ve 2 çocuk öldü. Bağdat’ta Sünniler’in çoğunlukta olduğu Dora semtine düzenlenen havan saldırısında 4 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı. Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit şehrinde silâhlı kişiler bir polisi öldürdü. Bağdat’ın 180 kilometre kuzeyindeki Beyci kentinde, kimliği belirsiz bir kişinin cesedi bulundu.

Bağdat’ta sanayi işçilerini taşıyan otobüsün hedef alındığı bombalı saldırıda 6 işçi ölürken, 12’si de yaralandı. Irak’ın kuzeyindeki Kerkük kentinde yola döşenen bombanın patlaması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Silahlı kişiler, Kerkük-Tikrit yolunda 2 sivili vurarak öldürdü.

/ BAĞDAT

14.06.2006


 

Hamaney’den işbirliği çağrısı

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak’taki Sünnî-Şiî geriliminin ortadan kaldırılması konusunda Suudi Arabistan ile işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

Hamaney’in, ülkeyi ziyaret eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal ile yaptığı görüşmede ayrıca, Müslüman ülkelerin Filistinliler’in Hamas liderliğindeki hükümetine yardım etmeleri temennisinde bulunduğu da bildirildi. Resmi basında yer alan haberlere göre Hamaney, “Ülkelerimiz, Irak’ta Şiilerle Sünniler arasında ayrılıkları tahrik eden düşmanların önlenmesi için işbirliği yapabilir” dedi. İran dini lideri, iki ülkenin İslâm âlemindeki problemlerin halli ve Müslümanlar’ın birleşmeleri için “stratejik işbirliği” yapmaları gerektiğini de ifade etti. Prens Suud ise, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın bir mesajını Hamaney’e teslim etti. Mesajın muhtevası konusunda bir açıklanma yapılmadı. Suudi Arabistan, İran’ın, Şiiler’in ekseriyette olduğu Irak’ın içişlerine müdahale ettiği suçlamasında bulunuyordu.

/ TAHRAN

14.06.2006


 

Sünnî ulemadan uyarı geldi

Müslüman Alimler Heyeti tarafından kamuoyuna açıklanan bir bildiride, yeni Irak Hükümeti’ne uyarılarda bulunuldu.

Müslüman Alimler Heyeti Başkanı Haris Attari’nin oğlu Musenna Haris Attari tarafından okunan bildiride, yeni hükümete önerilerde bulunarak, hükümetin tam bağımsız bir hükümet olmadığı vurgulandı. Bildiriyi okuyan Musenna Haris Attari, “Yeni hükümetle ilgili tavrımızı belirleyeceğiz. Şu ana dek tavrımızı ortaya koymamıştık. Çünkü, bu hükümet daha çok yeni” ifadesini kullandı. Yeni hükümetin direnişle terörizmi ayırt etmesi gerektiğini söyleyen Attari, yeni terör kanununun bahane gösterilip direnişe katkıda bulunan insanların tutuklanmaması gerektiğini ifade etti. Attari, “Kurulan hükümet, işgal altında kuruluyor. Bu hükümeti eski kurulan hükümet gibi görüyoruz. Herhangi bir konuda bu hükümetin de bir yetkisi yok. Bu hükümetin direnişle terörü ayırt etmesi lâzım. Çünkü direniş, işgal altındaki ülke insanlarının temel hakkıdır. Biz, Irak Hükümeti’ni uyarıyoruz. Yeni terör kanununu bahane göstererek direniş yapan insanları tutuklamaması gerekiyor” diye konuştu.

/ BAĞDAT

14.06.2006


 

20. kamikaze saldırıya yetişememiş

El Kaide terör örgütü, 2004’te ölen bir Suudi militanın ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıların 20. kamikaze pilotu olarak görevlendirildiğini bildirdi.

Örgüt, internet sitesinde yayımladığı açıklamada, ‘’Türki bin Feyd El Muteyri’nin, Usame bin Ladin tarafından 11 Eylül saldırıları için 20. kamikaze pilotu olarak seçildiğini’’ kaydetti.

Açıklamada, ‘’Ancak 11 Eylül saldırılarının düzenleneceği günün, baş kamikaze pilot Mısırlı Muhammed Atta tarafından bazı sebeplerden dolayı öne alındığı’’ ifade edildi. El Kaide terör örgütünün bu açıklaması, 20. kamikaze pilotunun, Atta’nın operasyonu öne alması sebebiyle saldırılara yetişemediği şeklinde yorumlanıyor.

/ DUBAİ

14.06.2006


 

Filistin'de kargaşa

Filistin’de, iktidardaki Hamas ile Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih arasındaki silahlı çatışmalar giderek artıyor.

Hamas’ın iktidara gelmesiyle su yüzüne çıkan gerginliğin temelini, tarafların, İsrail ile yapılabilecek olası anlaşmanın oturtulacağı zemin konusunda uzlaşamamaları oluşturuyor. Hamas’ın seçimlerde zafer kazanmasının önüne geçemeyen ve İsrail ile yol haritası teklifi çerçevesinde, iki devletli çözümden yana tavır koyan Mahmud Abbas, İsrail’i tanımayı reddeden ve şiddet eylemlerine devam eden Hamas’ın inadını, referandum yoluyla kırmaya çalışıyor. Cezaevlerinde Filistinli tutukluların hazırladığı planın, halkın onayına sunulmasıyla yapılacak referandum üzerindeki müzakereler devam ederken, taraflar, sokak çatışmalarında ve karşılıklı düzenlenen baskınlarda kan dökmeyi sürdürüyor.

PLAN VE REFERANDUM

Filistin lideri Abbas, referandumu, politikasından ödün vermeyerek nihai barış anlaşmasının yolunu tıkayan ve Batı’nın tepkisini çekerek ülkeyi ekonomik sıkıntıya iten Hamas’ın önünü kesmek için bir yol olarak görüyor. Filistinli tutukluların hazırladığı plan, Filistin’de 1967 Altı Gün Savaşı’nda İsrail tarafından işgal edilen topraklarda, İsrail ile yan yana bir Filistin Devleti kurulmasını, İsrail içinde saldırılara son verilmesini öngörüyor.

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Taraflar arasındaki çatışmalar, Hamas yanlılarının Refah kentinde kan dökmesine tepki gösteren El Fetih üyelerinin Ramallah’taki parlamento ve bakanlık binalarını basarak ateşe vermeleriyle yeni boyut kazandı. Mahmud Abbas’ın, artan şiddet olaylarını gerekçe göstererek kendisine bağlı güvenlik kuvvetlerini alarm durumuna geçirmesinin hemen ardından parlamento binasına ateş açan yüzlerce kişi, binaların içini yıkıp döktü ve binaları ateşe verdikten sonra bir Hamas milletvekilini kısa süreliğine rehin aldı. Hamas ile El Fetih arasındaki gerginliğin sık sık patlak verdiği Refah şehrinde çıkan çatışmalarda, bir Hamas militanı ile bir sivil hayatını kaybetti.

TURİZM BAKANI İSTİFA ETTİ

Filistin Turizm Bakanı Cudeh Murkos, Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet olayları yüzünden istifa ettiğini açıkladı. Hamaslı Bakan Murkos, AFP’ye yaptığı açıklamada, ‘’Gazze Şeridi’nde meydana gelen şiddet olayları yüzünden hükümetten ayrıldığımı size teyit ediyorum. İstifamın diğer nedenlerini de açıklayacağım’’ ifadesini kullandı.

/ ANKARA

14.06.2006


 

İngiltere Karadağ'ı tanıdı

İngiltere, Karadağ’ı bağımsız ve egemen devlet olarak resmen tanıdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, “Başbakan Tony Blair ve ben, Karadağ’daki muadillerimize, Karadağ’ı egemen ve bağımsız bir ülke olarak resmen tanıdığımızı yazılı olarak ilettik’’ açıklamasında bulundu.

Beckett, yazılı açıklamasında, “Karadağ Dışişleri Bakanına Karadağ ile diplomatik ilişkiler kurma arzumuzu da ilettim’’ dedi ve buna karşılıklı büyükelçi atanmasının da dahil olduğunu ifade etti. İngiltere’den önce Rusya, Hırvatistan, Makedonya, AB ve ABD, Sırbistan 21 mayıstaki referandumun ardından ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ’ı resmen tanıdığını açıklamıştı. Türkiye de Karadağ’ı resmen tanımış, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmesi için gerekli işlemleri başlatma kararı almıştı.

/ LONDRA

14.06.2006


 

Guantanamo kapatılsın

BM İnsan Hakları Örgütü, Guantanamo kampının kapatılmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Jose Diaz, yaptığı açıklamada, Guantanamo’daki 3 tutsağın intiharının “tamamen beklenmedik olmadığını’’, şimdi bu kampın kapatılmasının ilgili odağı olması gerektiğini söyledi. Sözcü, ABD yönetiminin bazı üyelerinin de bu görüşü paylaşır göründüğünü, en önemli konunun bu kampın nasıl kapatılacağı ve içindeki mahkumlar için ne yapılacağı olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi de, ABD’den Guantanamo kampını kapatmasını istemişti. ABD Savunma Bakanlığı, intihar eden Suudi Arabistanlı tutsakların, Mani Şaman Türki El Habardi El Uteybi ve Yaser Telal El Zehrani olduğunu bildirmişti. İntihar eden diğer kişinin adının Ali Abdullah Ahmed olduğu belirtilen açıklamada, tutsağın milliyetine ilişkin bilgi verilmemişti.

/ CENEVRE

14.06.2006


 

Saakaşvili Rusya'ya gitti

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya’ya gitti.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, St. Petersburg kentinde yapılacak görüşmede Gürcistan’dan bağımsızlık ilan eden ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya’da yaşanan sorunlar başta olmak üzere, iki ülke arasında son dönemde gerginlik yaşanmasına sebep olan konuların ele alınacağı kaydedildi.

/ TİFLİS

14.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004