Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Reformlar, başörtüsü yasağına işlemiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Masası Sorumlusu Jonathan Sugden, Türkiye’nin birçok alanda reform gerçekleştirdiğini ancak sadece başörtüsü yasağı konusunda hiçbir gelişmenin olmamasını eleştirdi. Sugden, askerlerin başörtüsü yasağının sürdürülmesi için hükümetlere baskı yaptığını da söyledi.

Jonathan Sugden, Yeni Asya’ya yaptığı açıklamada, daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Terörle Mücadele Kanunu (TMK) Tasarısı ve insan haklarıyla ilgili mektup gönderdiklerini belirterek, TMK Tasarısı ile teröre karşı hazırlandığı ile sürülen önlemlerin, hükümetin gerçekleştirdiği temel insan hakları gelişmelerini yok edeceğini hatırlattı. Son yıllarda Türkiye’de birçok reformun yapıldığını vurgulayan Sugden, bu reformlar içinde sadece başörtüsü yasağı ile ilgili herhangi bir gelişmenin gerçekleştirilmediğine dikkat çekti. Sugden, “İnsanların başlarını örtme hürriyetleri ile ilgili sürekli bir geriye gidiş yaşanıyor. Danıştay’ın kararları, çocuklarının mezuniyet törenlerine alınmayan başörtülü annelerin durumu, kamusal alan adı altında getirilen sınırlamalar bunların başında geliyor” dedi.

“YASAĞA DA, ZORLA ÖRTÜNMEYE DE KARŞIYIZ”

İnsan hakları ihlâlleriyle ilgili Türkiye’yi her zaman uyardıklarını da ifade eden Sugden, “Türkiye’de kamu görevlileri, öğrenciler, özel ve devlete bağlı üniversitelerde çalışanlar anayasanın laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle başörtüsü takamıyor. Bu yasağın kökeni, 1960’lı yıllara dayanmakla birlikte, Türk Ordusu 1977’den başlayarak yasağın tüm hükümetlerce git gide artan bir zorlamayla uygulanmasını talep ediyor” şeklinde konuştu.

Sugden, yasağın kuramsal olarak yalnızca devlet kurumlarında uygulandığını ancak son zamanlarda özel yaşamlarında başörtüsü takan kamu çalışanlarına da ceza verildiğini kaydederek, HRW’nin başörtüsü yasağına da zorla örtünmeye de karşı çıktığını, bu iki durumu da kadınların din ve ifade özgürlüğüne, eğitim hakkına yönelik ayrımcı ihlâller olarak kabul ettiklerini vurguladı. Sugden, “Türkiye’de başörtüsü yasağına muhalefet edenler, daha çok, şiddete başvurmayan, seslerini mahkemeler, medya ve hükümetlerarası örgütler aracılığıyla duyurmayı seçen birey ve sivil toplum örgütleridir. Dolayısıyla bu gruplar hiçbir zaman şiddete başvurmuyorlar” diye konuştu.

Daha önce kendisinin sınır dışı edildiğini ve bu konuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını da açıklayan Sugden, insan hakları ile ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini de belirtti.

Kemal BENEK / ANKARA

21.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Millete güvenelim

  Gazetelere reklam yasağı yok

  Erdoğan: Kıbrıs’ta 11adım öndeyiz

  Şemdinli çetesi üç kişiden ibaret değil

  Yargı üzerine düşeni yaptı

  TMK tasarısına ortak tepki

  Yasak, AB yolundaki Türkiye’ye yakışmadı

  Gürüz eskisi gibi

  Reformlar, başörtüsü yasağına işlemiyor

  İsrail, devlet terörü uyguluyor

  Öğrenci yurtları turizmin hizmetinde

  İnternetsiz okul kalmayacak

  Sünnet, uzmanı tarafından yapılmalı

  Köylü çocuklara taşımalı bilgisayar eğitimi

  Güneşten yararlanamıyoruz

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004