Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İKÖ'den KKTC'ye destek: Ambargolar kalksın

Kıbrıs ve KKTC’ye yönelik haksız izolasyon uygulamaları, Bakü’de düzenlenen İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 33. Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen 3 ayrı belgede yer alırken, KKTC’ye yönelik ambargo ve izolasyonların kaldırılması istendi.

Bakü’deki Gülistan Sarayında pazartesi günü başlayan toplantı, dün görüşülen konular ve alınan kararların yer aldığı Nihai Belge (Sonuç Bildirisi) ile Bakü Bildirisinin kabulüyle sona erdi.

Görüşmelerde kabul edilen ‘’Kıbrıs’ta Durum’’ konulu kararda, Kıbrıs Rum yönetiminin çözüme ilişkin isteksizliğinin İKÖ’de memnuniyetsizlikle karşılandığı vurgulanırken, Annan planı çerçevesinde çözümün sağlanması için uluslararası toplumun Rum yönetimine çağrıda bulunması gerektiği belirtildi.

Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılması çabalarını engelleme yönünde bazı girişimler bulunduğuna da işaret edilen kararda, bu girişimlerin İKÖ tarafından endişeyle karşılandığı vurgulandı. İKÖ üyesi ülkelerin Kıbrıs’taki Müslüman Türklere yönelik haksız ambargo, izolasyon uygulamalarının kaldırılması amacıyla yaptıkları çalışmaları sürdürmesinin büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Kararda, siyasi ve diplomatik alanda Kıbrıs Türkleriyle karşılıklı üst düzey ziyaretler yapılması, ticari yatırımlar için işadamları ziyaretleri düzenlenmesi, bilim, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda Kıbrıs Türk halkıyla doğrudan diyalog ve ilişkiler kurulması ve sürdürülmesi çağrısı da yer aldı. Bildiride Kıbrıs sorununun çözümünün iki tarafın eşitliği temelinde sağlanması ve izolasyonların sona erdirilmesi gerektiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, toplantıda Kıbrıs ve Batı Trakya konularının çok olumlu karşılandığını belirterek, ‘’Kıbrıs davasına ve Batı Trakya Türklerinin davasına çok kuvvetli destek verildi’’ dedi. Gül, Bakü’de Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spanta ile görüştü. Görüşme çıkışında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduğunu belirten Spanta, gazetecilere Türkçe açıklamalarda bulundu. Spanta, ‘’Ben, dünyada birbirine bu kadar yakın başka iki ülke tanımıyorum’’ dedi. Gül ile bundan sonra Türkiye’den Afganistan’a Türk askerinin gitmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmadıklarını belirten Spanta, Türkiye’den gelecek sivillerin daha çok yeniden kalkınma projesinde görev almasını beklediklerini söyledi. Gül, temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye’nin yeni Bakü Büyükelçiliği binasını ziyaret etti.

Atina’ya seçilen müftüyü tanı çağrısı

Nihai Belgede, Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerinin uluslararası anlaşmalar ve Lozan Antlaşmasından kaynaklanan haklarına saygı göstermesi gerektiği de belirtildi. Batı Trakya Türklerinin kendi müftülerini seçme hakkı bulunduğu işaret edilen belgede, Atina’ya seçilen müftüyü tanıması çağrısı yapıldı. Belgede ayrıca, Türk azınlığının vakıf idaresi gibi çeşitli konulardaki tüm haklarını kesintisiz kullanabilmesi ve karşılaşılan sıkıntıların giderilmesi gerektiği ifade edildi. Yunanistan’ın bir dönem uyguladığı vatandaşlık yasasıyla, bu ülkedeki Türklerin Türkiye’yi ziyaret etmelerinin vatandaşlığı kaybetmeyle sonuçlandığı anımsatılan belgede, yaklaşık 60 bin kişinin bu uygulamayla vatandaşlıktan çıkarıldığı ifade edilerek, İKÖ’nün bu kişilerin vatandaşlığının geri verilmesini beklediği vurgulandı.

/ BAKÜ

22.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Doğu’dan ve Batı’dan aynı uyarı

  Rehn: Cemaatler özgür değil

  İKÖ'den KKTC'ye destek: Ambargolar kalksın

  Avrupalılar Bush’u ‘idam’ etti

  Afganistan’da Taliban sansürü

  Saddam’ın avukatı öldürüldü

  Liderler görüşecek

  ABD: Kıbrıs’ta çözümün çerçevesi Annan Planı

  ‘Maliki ABD’nin çekilmesini isteyebilir’

  İngiliz komutan: Taliban tahminimizden büyük

  Robert Zoellick istifa etti

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004