Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Bush’a Guantanamo darbesi

Yüksek Amerikan Mahkemesinin, Guantanamo’daki olağanüstü mahkemeleri hükümsüz ilân etmesi, insan hakları örgütleri ve Avrupa Konseyince memnuniyetle karşılandı. ABD’deki insan hakları örgütleri, Yüksek Mahkemenin kararını, ‘’hukuk devletinin zaferi’’ olarak değerlendirip, ‘’George Bush yönetimine indirilen darbe’’ olarak nitelendirdiler.

ABD’nin önde gelen insan hakları örgütü ACLU’nun başkanı Anthony Romero, ‘’Bu karar, Beyaz Saray’ın alâmeti farikası haline gelen iktidar suistimalinin sonuna yaklaştığımızı gösteriyor’’ dedi.

‘’Bu karar, hukuk devletinin zaferidir’’ diyen ACLU başkanı, Bush’un verdiği sözü tutarak Guantanamo’yu kapaması gerektiğini söyledi.

Kısa adı CCR olan Anayasal Haklar Örgütü de ‘’bu kararla oyunun bittiğini’’ bildirdi. Örgüt yöneticisi Michael Ratner, ‘’Başkan Bush artık hukuk maskesinin ardına gizlenemez. İnsanlara insanca muamele edilmeli. Hükümet yasaların üstüne çıkamaz...’’ dedi.

Jimmy Carter Vakfı tarafından yapılan açıklamada da müttefiklerin Guantanamo meselesinden kaygı duyduğu hatırlatıldı ve bu kararın, ABD’nin uluslararası ilişkilerini iyileştirebileceği belirtildi.

Senato Savunma Komisyonu Başkanı John Warner, mahkeme kararının açıklanmasından sonra, Kongrenin artık ‘’Guantanamo’daki teröristlerin yargılanmasına imkân verecek hukukî çerçeve’’ hazırlanmasına öncelik vereceğini söyledi. Savunma Bakanlığı ise hukukçuların kararı incelemekte olduklarını bildirmekle yetindi.

Öte yandan karar, Avrupa Konseyince memnuniyetle karşılandı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis imzasıyla yayınlanan açıklamada, mahkeme kararı ‘’ikiyüzlülük ve yanlışlık kampanyasına karşı adaletin kazandığı zafer’’ olarak tanımlandı. Davis, ‘’Amerikan hükümetinin insan hakları ve özgürlüklerine ihanetinin, Amerika’nın savunma gücünü zayıflattığını, düşmanlarını ise bilediğini’’ belirtti. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Rene Van Der Linden de ‘’Yüksek Mahkeme’nin üç yıl önce Guantanamo’daki uygulamaları kınayan AKPM ile aynı safta buluştuğunu’’ söyledi.

Yüksek Mahkeme, Bush’un, Guantanomo’daki tutsakların özel askerî mahkemelerde savaş suçlarından yargılanması emrini vererek yetkisini aştığına hükmetmişti.

/ NEW YORK

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’a Guantanamo darbesi

  İnsanî kriz uyarısı

  HAMAS, İsrailli askeri şartlı serbest bırakacak

  İsrail, ABD’de protesto edildi

  Mezarlıkta sıcak çatışma

  Haniye: Müslüman ülkelerle temas halindeyiz

  İran’dan İsrail’e kınama

  Gül ile Rice derin konuları konuşacak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004