Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İnsanî kriz uyarısı

BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, 1 milyon 400 bin kişinin yaşadığı ve nüfusun yarısını çocukların oluşturduğu Gazze’de 3 gün içinde insanî kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. Egeland, yaptığı açıklamada “Elektrik ve yakıt akışı yeniden kurulmazsa Gazze’de yaşayan Filistinliler ölüme doğru gidiyorlar’’ diye konuştu. Gazze’deki 130 kadar kuyunun su çekmek için elektriğe ihtiyacı bulunuyor. Kuyulara destek amacıyla kurulan bazı pompalar ise dizel yakıtıyla çalışıyor. Ancak İsrail 4 günden beri Gazze’ye yakıt gönderilmesine izin vermiyor.

BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, İsrail’in, elektrik ve yakıt akışını hızla yeniden kurmaması durumunda Gazze’de 3 gün içinde insanî kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. Egeland, yaptığı açıklamada ‘’Elektrik ve yakıt akışı yeniden kurulmazsa Gazze’de yaşayan Filistinliler ölüme doğru gidiyorlar’’ diye konuştu. Filistinlilerden rehin alınan İsrailli askeri serbest bırakmalarını ve Filistinli militanların İsrail’e füze saldırıları düzenlemesine engel olmalarını isteyen Egeland ‘’Ben her iki tarafın da 1 milyon 400 bin kişinin yaşadığı ve nüfusun yarısını çocukların oluşturduğu Gazze’de kitlesel ölümler görmek istemediğine eminim’’ dedi. Egeland, Gazze’de elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını sağlayan, bölgedeki tek elektrik üretim tesisinin İsrail tarafından bombalanmasının krizin en can alıcı noktasını oluşturduğunu vurguladı. Gazze’deki 130 kadar kuyunun su çekmek için elektriğe ihtiyacı bulunuyor. Kuyulara destek amacıyla kurulan bazı pompalar ise dizel yakıtıyla çalışıyor. Ancak İsrail 4 günden beri Gazze’ye yakıt gönderilmesine izin vermiyor. Birleşmiş Milletler İsrail’den, bir insanî krizin önüne geçmek için Gazze Şeridi’ne temel ihtiyaç malzemelerinin girişini sağlamasını istedi. BM’nin Ortadoğu özel temsilcisi Alvaro de Soto, İsrail’in hava saldırılarında yalnızca elektriğin kesilmekle kalmadığını, atıkların pompalanması için gereken yakıtın taşındığı boruların da tahrip olduğunu belirterek kaygısını dile getirdi. De Soto, enerji sistemlerinin onarılmasının 6 ila 8 ay alacağını belirtti.

HAMAS MİLLETVEKİLİ: İSRAİL’İ ASLA

TANIMAYACAĞIZ

Filistin Hükümetini kuran Hamas hareketinin önde gelen milletvekillerinden Müşir El Masri, hareketin İsrail’i asla tanımayacağını söyledi. Gazze şehrinde Hamas yandaşlarına konuşan El Masri, ‘’hepimiz ölsek bile İsrail’i asla tanımayacağımız ve haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğimiz konusunda

Allah’a yemin ettik’’ dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’nin, önceki gün İsrail devletini üstü örtülü olarak tanıyan siyasî manifesto temelinde, Batı Şeria ve Gazze’de kurulacak bir Filistin devletini kabul eden bir anlaşmaya vardıkları bildirilmişti. Avrupa Birliği endişeli Avrupa Birliği, İsrail’in Gazze’ye saldırısının insanî sonuçlarından ‘’derin kaygı’’ duyduğunu bildirdi. İnsanî yardım ve kalkınmadan sorumlu AB Komisyonu üyesi Louis Michel, su için elektrik pompalarına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak, 600 bin Filistinlinin elektriğinin kesilmesinin çok ciddî bir durum olduğunu belirtti. Michel, “Son olaylar zaten ıztırap içindeki halkın sefaletini daha da artırıyor. Su kıtlığı başta çocuklar, yaşlılar ve hamileler olmak üzere halkın sağlığını tehdit ediyor’’ dedi. İsrail Gazze’ye elektrik vermezse kısa bir süre içinde su sıkıntısının ortaya çıkacağı ve gıda maddelerinin çabucak tükeneceği de bildirildi. Haremüşşerif kısıtlaması İsrail Ordusu’nun bir İsrailli askerin kaçırılmasının ardından Gazze Şeridi’nde yürüttüğü operasyon sebebiyle muhtemel tepkilere karşı İsrail Polisi Kudüs’te tedbir alırken, operasyon sonrasındaki dünkü ilk Cuma namazı öncesinde Müslüman Arapların Haremüşşerif’e girişlerine yine yaş sınırlaması konuldu. Daha önceki gerilim dönemlerinde olduğu gibi, 45 yaşın altındaki Müslümanların El Aksa Camii’ne Cuma namazı için girişlerine izin verilmeyecek. 45 yaşın üzerindekilerden de İsrail kimliği taşıyanlar camiye girebildi. Kadınlar için bir yaş sınırlaması uygulanmadı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - GAZZE -

01.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush’a Guantanamo darbesi

  İnsanî kriz uyarısı

  HAMAS, İsrailli askeri şartlı serbest bırakacak

  İsrail, ABD’de protesto edildi

  Mezarlıkta sıcak çatışma

  Haniye: Müslüman ülkelerle temas halindeyiz

  İran’dan İsrail’e kınama

  Gül ile Rice derin konuları konuşacak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004