Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yapılacak çok şey var

Yeni Asya’ya konuşan Türkiye-Filistin Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, son olayların ardından Filistinli milletvekilleriyle irtibat kurmaya çalıştıklarını, ama vekiller can güvenlikleri için sığınakta olduklarından irtibat kuramadıklarını belirterek, “Onun için Filistin’e gitmemiz gerekecek” dedi. Tanrıverdi İslâm dünyasının tepkisinin de yetersiz olduğunu ifade ederek, İsrail’e ve onu koruyanlara karşı petrolü durdurmak dahil, yapılabilecek birçok şey olduğunu söyledi.

Sırtını ABD’ye dayayarak Filistin’deki katliâmlarını sürdüren İsrail’in yaptıklarına dünya hâlâ seyirci. Yeni Asya’ya konuşan Türkiye-Filistin Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, İslâm dünyasının yanı sıra BM, ABD, Rusya ve AB dörtlüsünün henüz oturup ciddî bir karar alamadığına dikkat çekerek, İsrail’in pervasızlığında bunun da önemli payı olduğunu kaydetti.

Dostluk Grubu olarak Filistin’e gitme durumunuz var mı?

Görüşmeler devam ediyor.

Görüşmelerinizi Filistinli milletvekilleriyle mi yapıyorsunuz?

Milletvekilleriyle iletişim koptu. Birkaç sivil toplum örgütünün başkanlarıyla görüşüyoruz. Milletvekilleri can güvenliklerinden dolayı sığınaktalar. Telefon irtibatı kuramıyoruz. Onun için gitmemiz gerekecek.

Filistin’e gitmekle neyi amaçlıyorsunuz?

Dünya kamuoyunun dikkatini çekmeyi. Ayrıca BM ve İslâm Kalkınma Örgütü’nün (İKÖ) toplanmasını istiyoruz. Ama şimdilik toplanan yok.

Müslüman dünyasının tepkisi yeterli mi?

Değil tabi. Yeterli olsa bir adım ileri atma şansına sahip olurlar. Çünkü o bölgeyle ilgili yükümlülükleri var.

Toplanmanın dışında neler yapılabilir?

Sadece toplanıp dağılmak değil olay. “Bu sorun bizim sorunumuz” diyeceklerdir. Sorunun çözümü için diplomasi yolu sonuç vermemişse o zaman bir yaptırım ortaya koymaları lâzım. Arap ülkelerinin bu gücü var.

Ne gibi yaptırımlar uygulanabilir?

Meselâ petrolü durdurabilirler. Hangi ülke ile irtibatlı oldukları hiç önemli değil. AB ülkeleri, ABD, Kanada olabilir. “Seyirci kalan dünyaya seyirci kalmayacağız” deyip ellerindeki imkânı kullansalar çok önemli ve ciddî bir adım atmış olurlar. Bu yapılamayacak da bir iş değil. Bunu ortaya koyabilmek için toplanmak gerekiyor. Sayın Başbakan Erdoğan geçen akşam Lübnan, Mısır, Filistin, Suudi Arabistan ve Libya büyükelçileriyle görüştü. Görüşmede ben de vardım. Türkiye sorumluluklarını yerine getiriyor ama görülüyor ki sonuca gitmede yeterli değil. Bir bütün olarak Arap ülkeleri de İslâm dünyası da Türkiye kadar hassasiyetle davransa çok önemli gelişmeler olur.

Büyükelçilerle yapılan toplantıda ne gibi bir izlenim edindiniz?

Büyükelçiler Türkiye’nin yaptıklarına teşekkür ediyorlar. “Türkiye’den umutluyuz” diyorlar. Türkiye’den umutluysanız o zaman İKÖ toplanır, geniş kapsamlı bir istişare yapılır. Türkiye’ye yetki ve destek verirsiniz bundan sonra daha ileri bir adım atılabilir. Onun için İKÖ’nün toplanması çok önemli. Toplandığı zaman önemli bir karar çıkacaktır.

İKÖ toplantısı ile neler yapılabilir?

İKÖ üyelerinin bir çok ülkeyle temasları var. “Bu yaranın sarılması, bu vahşetin durdurulması için siz de katkı sağlayın” diyebilirler. Meselâ Çin’in, Rusya’nın tavırları önemli bir gelişme sağlayabilir. BM, ABD, Rusya ve AB dörtlüsü henüz oturup ciddî bir karar alamadı. Yardım edecekleri zaman Filistin’e, “önce İsrail’e git elektrik borcunu öde” veya “ilâcını İsrail’den al” diyorlar. Hem para veriyor hem de parayı nerde harcayacağını söylüyor. Yani sağ cebinden çıkardıklarını yine İsrail’in cebine atıyorlar. Dünya kamuoyunda da sanki Filistin’e yardım edilmiş gibi görünüyor. Şimdi böyle numaralar var.

Danışıklı dövüş mü?

Kurdun kuzuyu yeme hesabı.

İsrail’in bu pervasızlığı da buradan mı kaynaklanıyor?

Tabi. İsrail’in sırtı bu noktadan kalın. Kalın olduğu için dünya seyirci kalıyor.

“Sadece İKÖ samîmî bir adım atabilir” diyebilir miyiz?

İKÖ ciddî bir toplantı ve karardan sonra dünyayı uyaracak ve diğerleri de kendine çeki düzen verecek. İKÖ’nün bu hafta toplanacağını tahmin ediyorum. Çünkü İslâm ülkeleri de bunaldı. Olay sadece İsrail-Filistin meselesi halinde devam etmiyor. İsrail F-16’sını Suriye devlet başkanının çatısının üzerinden uçurabiliyor. Bu olayın İsrail-Filistin hattının dışına taşıyacağının bir işaretidir. Suriye’si de, Mısır’ı da, Arabistan’ı da, komşu ülkeleri de bir dayanışma içine girmek zorundalar. Bunu yapamazlarsa İsrail pervasız tutumuyla bu çarpışmayı bütün Ortadoğu’ya yansıtmış olur.

İsrail askeri bahane mi ediyor?

Evet. İsrail “çok ciddî istihbaratımız var” diyor. Halid Meşal’in hangi evde oturduğunu, nereye hareket ettiğini biliyorlar. İstediği adamı istediği gibi takip ediyorlar. O halde asker kaçırıldıysa nerede olduğunu biliyorlardır. Belli bir katliâm ve yıkımdan sonra asker gün yüzüne çıkar. Bundan sonra da hayli bir tahribat olmuş olur. Olay çok farklı bir mecrada geliştiriliyor. Bunu bastırmak için Türkiye’nin tek başına girişimleri sonuç vermiyor. Böylesi olumsuzluklar dünya barışını tehdit ediyor. Amerika buna dikkat etmeli. “Tek kutupluyum” deyip şımarmamalı. Kimse kan ve gözyaşı görmek istemiyor. Üçüncü dünya savaşını doğuracak pervasız ve vurdumduymaz bir tavır var.

Kemal BENEK

10.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Diyanet yeniden yapılanmalı

  Yapılacak çok şey var

  Ayrımcılık yaparak güçlü Türkiye olunmaz

  ABD ile nükleer ortağız

  İnsanlık suçu işleniyor

  Seçmen erken seçim istemiyor

  Arın, Rusya yolcusu

  OKS sonuçları açıklanıyor

  ‘Manüpilasyon’a 5 tutuklama

  AB’nin geleceği Türk genci

  Ölüm, memleket yolunda yakaladı

  Siverek’e 2 yılda 25 okul yapıldı

  Kolejli öğrenciden örnek davranış

  Manisa’da namaz coşkusu

  Aliyev, tatil için Antalya’da

  Toplu sünnetlere dikkat

  Yazın gıda zehirlenmesi artıyor

  Avrupa’nın en kirli şehirleri İtalya’da

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004