Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Ufuktaki seçim ve seçmen



Önümüzdeki yıl yapılacak genel seçim atmosferine, siyasetin yeniden ısınacağı sonbaharla birlikte fiilen girilmiş olunacak. Böyle olunca da, kamuoyu araştırmaları, partilerin nabız tutma turları, bu yaz boyunca seçmenden toplanan “nevale” tepkiler, partileri bir hayli terletecek gündemlerdir.

Seçmeni doğru okuma, beklentilerini karşılama ve rasyonel çözümler önerme konusunda siyasetin daha yoğun ve rekabetçi bir yapıya kaydığını söyleyebiliriz.

Parti içi demokrasiyi işletecek eşitlikçi ve katılımcı yeni seçim yasası ve düzenlemeleri önümüzdeki iki ay içinde Meclisten geçmezse, haliyle genel merkezlerin tasarrufu ağır basacak. Adaylar öncelikle merkezî icazet alacak, sonrasında ise milletin önündeki sandıktan çıkma yarışına girecek. Milletvekili adayları için şimdiden heyecan veren ve tedirgin eden bir maraton başlamış bulunuyor.

Böyle olunca da, merkezi diyaloglara dayalı girişimler öne çıkmaktadır. Böylece lider sultasına dayalı bir seçim sath-ı mailine girilecektir.

Vatandaşı, taban demokrasisini, seçmenin önceliklerini, teşkilâtın yerel gücünü elinde tutmak bile yetmiyor, merkezi otoritenin karar organlarından da onay almak gerekiyor. Adaylar; önceden “şehadetname” güvencesi için çalışmaları ikmal etme zarureti ile karşı karşıya.

Topal demokrasimizin bir sebebi de, 12 Eylül’den bu yana seçme ve seçilme rekabetinin engelli olmasıdır. Denetleyici ve belirleyici parti hiyerarşileri, parti içi farklılığa ve sesliliğe kapalı bir aday listesini benimsemektedir.

Genel merkez kontenjanlarının fazlalığı, ön seçimin çoğu zaman belirleyici olmaması, bir çok yerde de ön seçimi yapacak kayıt ve üye listeleri ile delegenin kontrollü ve güdümlü tutulması, karar vericileri ve siyasî kalitenin düzeyini etkilemektedir.

Siyasî partilerin, garantili seçim sıralarını bloke ederek “Kontenjan senatör” uygulaması ile havarilerini koruması, tepe siyasetini güçlü kılarken, siyasetin taşra ve taban beklentilerini karşılaması güçleşmektedir.

Sınırlı kontenjan kadronun teknik ve uzmanlık alanlarına göre “siyasetteki tedrisatı” da görerek gelmesi kabul edilebilir, ancak atanmışların siyasetine dönen ve bürokratik kodları egemen kılan bir yapılanma, siyasî iradenin halka dayalı ayağını zayıflatmaktadır.

Özellikle demokratik açılımların en büyük handikabı, akademik ve bürokratik kültürün teknik detaylara hapsettiği bir yaklaşımın büyük fotoğrafı ve beklentilerin ana noktasını yakalayamamasından kaynaklanan zafiyetleridir.

Seçmeni okumak ve ona yönelik popülist siyaset yerine pozitif bir siyaseti ortaya koymak daha etkili olur. Liyakat, deneyim, değişim ve başarı dörtgeninde adayları belirleme ve demokratikleşme ile birlikte kalkınma senaryolarıyla istihdamı sağlayacak bir seçim stratejisi izlemek, partilere avantaj sağlar.

Siyasetin ana eksenini etkileyen ülkenin iç ve dış dinamiklerini doğru algılamak, siyasetçinin ev ödevlerine iyi çalışmasına bağlı.

Yaş faktöründen, sosyal statüye ve düşünce tarzından oy kayma oranlarına ve yeni seçmenlere kadar seçmen profilinin yeni yüzünü gösteren sayısal değerler mevcut.

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, seçmeni doğru okuyacak objektif bir altyapıya sahip; kararlı, entelektüel ve demokrat görüşler siyaseti etkileyecek.

21.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (20.08.2006) - Ali'nin yolculuğu

  (17.08.2006) - Diyanetteki açılımlar ve yenilenme

  (16.08.2006) - Ateşi kesmeyen BM kararı

  (15.08.2006) - Zaman altına girmek

  (14.08.2006) - Topyekûn bir uyanış

  (13.08.2006) - Çocukken büyümek- 2

  (10.08.2006) - Suudi Arabistan ve Türkiye

  (09.08.2006) - Bediüzzaman ve yenilenme

  (08.08.2006) - İttifak ya da ittifak

  (07.08.2006) - “Yeni Ortadoğu” oyunu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004