Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Yakın tarih kaynakları



Zaman zaman biraraya gelip sohbet ettiğimiz gençler, bilhassa talebe arkadaşlar tarafından soruluyor: "Yakın tarihimizi anlatan güvenilir, sizin de tavsiye edebileceğiniz kaynak niteliğindeki eserler var mı?" diye...

Bu tür suâl sahiplerine, ne yazık ki yeterince yardımcı olamıyoruz. Onları tatmin edecek veya aradıkları doğru bilgilere sevk edecek kaynak kitap ismi veremiyoruz.

Bildiğimiz kadar da yoktur böyle derli toplu bir kaynak eser. Tatminkâr bir çalışmayı, kimse çıkıp yapmamış veya yapamamıştır.

Türkiye'nin yakın tarihini etraflıca ve doğru şekilde yazıp ortaya koymak, hiç de kolay bir iş değil. Böyle bir çalışmayı yapmak, her babayiğitin harcı değil. Daha doğrusu, hakkını vererek yakın tarihimizi kaleme alacak bir babayiğit henüz ortaya çıkmış değil.

Esasen, bu husus ülkemizin küçümsenmeyecek bir ayıbıdır.

Yetişen nesillerin tarihi bilememesi, hele hele yakın geçmişinden gafil ve bihaber olması kadar utanılacak başka ne olabilir ki?

Bakalım, bu acı gerçekle yaşamayı daha ne kadar sürdürebiliriz?

Ders kitapları

Vatan evlâdı olan herkesin, hepimizin okuduğu ders kitaplarındaki tarihi bilgilerin çoğu, ne yazık ki şüpheli ve sağlıksızdır.

Kitaplarda, cumhuriyet öncesi devirlerin alabildiğine karalanması, hatta yer yer hakarete varan itham ve isnatların yer alması bir yana, cumhuriyet dönemine ait bilgiler ise, adeta yalan ve yanlışlar dizisini ihtiva ediyor.

Yalan ve yanlışın bilmeyerek yapılmasının, geçerli bir mâzereti olabilir.

Peki, ya bilerek ve kasten dizi dizi çarpıtmalar yapılmış ve tarih bilgisi eğitimi bir "yalan rüzgârı" havasında sınıflarda estirilip savurulmuşsa, bu kahredici vaziyetin ne gibi bir mâzereti olabilir? Bu ağır günahın yükünü kim çekebilir, bu vebali kim taşıyabilir?

Hem neden, niçin ve hangi hakla, dahası hangi maslahata binaen nesillere yalan ve yanlış bilgiler sunuluyor?

Ders kitaplarında yer alan bilgilerin tamamı yalan yanlış değil elbet. İçinde bazı doğrular da var.

İşte, zaten işin en kahredici tarafı da budur: Doğrularla yanlışlar, aynı kapta harman edilerek sunulmuş. Yani, bir nevi tuz ile toz şeker birbirine karıştırılmış.

Bu durumda, doğrularla yanlışların birbirinden tefrik edilmesi, elbette "akla karayı seçmek"ten çok daha fazla müşkilleşmiş oluyor.

Engeller var

Yakın tarihi doğru yazmanın önünde ciddî engeller var. En başta 5816 sayılı kànun var.

Hiç kimse çıkıp da, her ilim erbabının önünde "kapı gibi" duran bu "koruma kànunu"nu küçümsemeye, basit görmeye kalkışmasın.

Latife Hanım kitabının yazarı İpek Çalışlar, "M. Kemal, Topal Osman'ın şerrinden kurtulmak için tebdil-i kiyafet ederek Köşk'ten çıkıp kaçtı" diye yazdığı için, bakın başına neler geldi?

Yani, böylesi bir bilgi doğru da, yanlış da olsa, hiç kimse ortaya çıkıp da, kalp ve kafa rahatlığı içinde bunu yazamaz, kitap olarak yayınlayamaz.

Aksi takdirde, en ağır hapis cezasına mâruz kalmak var. Üstelik bu, para cezasına dahi çevrilemiyor. Mahkûm olan kişi, cezasını mutlak surette hapishanede çekmesi gerekiyor.

Bu durum karşısında, yakın tarihin gerçek yüzü nasıl aydınlatılabilir?

Kaldı ki, 1924'ten sonraki resmî arşiv bilgilerine zaten kolaylıkla ulaşılamıyor. En ehil araştırmacılar için bile, bu bilgilere ulaşılması hem izne tabidir, hem de ara yerde çok ağır formüllü bir prosedür yumağı var. Her isteyen istediği bilgilere ulaşamaz; tıpkı, her bildiğini yazamadığı ve yayınlayamadığı gibi...

Bilmem, suâl sahiplerine tatminkâr bir cevap verebildik mi?

Günün Tarihi

Komünistlerin Çekoslovakya işgali

21 Ağustos 1968: Çekoslovakya’nın işgali. Rusya’ya bağlı silâhlı birlikler tarafından Çekoslovakya’nın Prag şehri işgal edildi.

20–21 Ağustos gecesi Sovyet Rusya öncülüğündeki Polonya, Macaristan ve Bulgaristan birlikleri Çekoslovakya’ya girdiler ve önemli bir direnişle karşılaşmadan ülkeyi işgal ettiler.

Hemen ardından, ülkenin eski yönetim kadrosu tutuklanarak Moskova’ya gönderildi. Rusya’ya bağlı kukla bir idare kurularak ülke yönetilmeye başlandı.

Detay bilgi: Aynı yılın (1968) Ocak ayında Çekoslovakya Komünist Partisi Genel Sekreterliğine atanan Aleksander Dubçek, ülkede liberalleşme politikaları izlemeye başladı. Diğer yönetim kadrosuna da Dubçek gibi liberalleşme yanlısı kişilerin getirilmesi, komünist Rusya'yı Moskova'yı tedirgin etti. Moskova, liberal tutumunu değiştirmesi yönünde Dubçek'i ikaz etti. Ancak, Dubçek buna uymadı. Bunun üzerine Sovyetler Birliği öncülüğündeki Macaristan, Polonya ve Doğu Almanya birliklerinden oluşan bir Varşova Paktı gücü Çekoslovakya'yı silâh zoruyla işgal etti. Sovyet Rusya bu hadisenin bir "Pakt içi mesele" şeklinde görülmesini isterken, uluslar arası platformda bu işgal bir ülkenin hakimiyetinin ihlâli olarak kabul edildi.

Bu işgalden sonra, Avrupa komünizmi ile Rus komünizmi arasında birtakım farkların bulunduğu da ortaya çıkmış oldu.

İkinci ara:

Senelik iznimizin ikinci bölümünü kullanacağımızdan, periyodik yazılara iki-üç hafta kadar ara vermek durumundayız. Şayet imkân-fırsat bulabilirsek, hiç olmazsa haftada bir yazmak arzusundayız. Cümlenize hayırlı günler, haftalar dileğiyle. M.L.S.

21.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.08.2006) - "İslâmcı" damgası

  (18.08.2006) - Gezegen sayısı 9 mu, 12 mi?

  (17.08.2006) - Lâf salatasına değil, faaliyet zincirine bakmalı

  (16.08.2006) - Liselerde zaman kaybı

  (15.08.2006) - Kuraklık ve harp belâsı

  (14.08.2006) - Ara notları

  (29.07.2006) - Ve, "Tayyar Lâhikası"

  (28.07.2006) - Kadim dostları onu unutmadı

  (27.07.2006) - "Kızım ben ölmedim; taziyeleri kessinler"

  (26.07.2006) - "Beni Risâle-i Nur terbiye etti"

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004