Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hüseyin GÜLTEKİN

Sorumluluklarımız



Risâle-i Nur’a talebe olmak, beraberinde bazı sorumlulukları, mesuliyetleri getirir. Bazı kâide ve kurallara uymayı gerektirir. Bu ulvî vazife bir mecburiyet ve resmîliğin çok ötesinde, bir arzu, bir gönül işi olduğu için, her bir müntesibin, üzerine düşen mükellefiyetleri ve vazifeleri, hiçbir isteksizliğe ve tekellüfe girmeden, aşkla şevkle yerine getirmesi gerekir.

Nurlar’la din-i mübîne hizmet etmek gibi şerefli bir işe talip olanlar, yaptıkları ve yapacakları her türlü hizmetin yalnız ve yalnız rıza-ı İlâhî için olduğu, bunun dışında hiçbir şeye matuf olmadığı, hiçbir dünyevî maksat ve gaye gözetilmediğinin bilinciyle hareket ettiklerinden, bu nevî hizmetlerinde tamamen hasbî ve samimî bir gönüllülük esasını tercih ederler.

“Hizmette gönüllülük” formulü çerçevesinde hizmetlerini devam ettirenler, hizmetin gerektirdiği vazife ve sorumluluklarını yerine getirirken ilgili kaide ve kurallara kendiliğinden riayet ederler. Doğru ve elzem olan da budur. Çünkü her hizmet erbabı bilir ki, lüzumlu bazı sorumlulukları ve mükellefiyetleri yüklenmeden, hizmetin verimliliği ve kalıcılığı için olmazsa olmaz mesabesindeki bazı kaidelere gönüllü olarak uymadan Nur hizmeti gibi bir işi ilânihâye götürmek mümkün değil.

Onun için bu noktada herbir hizmet erinin en önemli ve öncelikli vazifesi Nur Külliyatındaki bütün mesaj ve düsturları, kaide ve prensipleri çok iyi anlayıp harfiyen hayata geçirmek olmalıdır. Bu meyanda yanlış veya eksik bir anlamanın bazen tamiri mümkün olmayan vartalara ve sonuçlara sebep olacağını da gözardı etmemek gerekir.

Öğrendiklerimizi ve anladıklarımızı hayata geçirmedeki manileri ve zorlukları göz önünde bulundurarak, bu noktada herbir hizmet erbabının azamî dikkat ve hassasiyet göstermesi ayrıca önem arz ediyor. Çünkü bilgi ve malûmatlar, ancak günlük hayattaki tatbikatlar sayesinde bir kıymet kazanır. Pratiğe geçirilmeyen veya hayata eksik, yanlış aksettirilen bilgi yığınlarının hemen hiçbir kıymeti yoktur.

Risâle-i Nurları yeteri kadar okumadan, onlardan gereği şekilde faydalanmak mümkün mü? Yeterli ve tatmin edici bilgi ve malûmatları elde etmeden Bediüzzaman’a talebe olunur mu? Veya yarım yamalak, yanlış eksik bilgilerle, arzulanan Nur hizmetini yapabilmek mümkün mü? Nurlarla hizmete tâlip olan her akl-ı selimin, sorumluluğunu taşıdığı bu ulvî vazifeyi bihakkın yerine getirmesinin yolunun çokça okumaktan geçtiğini söylemeye herhalde gerek yoktur.

Sorumluluklarımızı yerine getirmenin çaresinin, anlayarak okumak yanında dikkatli bir dinleyici olmaktan geçtiği de her hizmet erbabının bilmesi gerekli bir husus olsa gerek.

Diğer taraftan bu ulvî hizmetin, bu kudsî dâvânın bütün müntesiplerine yüklediği öyle sorumluluklar, öyle zorunluluklar var ki işte bunlar gönüllü hizmet erlerinin hassasiyetle göz önünde bulundurmaları gerekli olan hususlardır. Bu hususların başında ihlâs ve uhuvvet düsturlarına harfiyen uymak zorunluluğu gelir. Evet bence Nurlara talebe olmanın beraberinde getirdiği sorumlulukların başında, İhlâs ve Uhuvvet Risâlelerinde tarifini bulan prensip ve düsturlar vardır diye düşünüyorum. Bilerek veya bilmeyerek buradaki emir ve yasakları çiğnemek daha işin başında iken bütün çaba ve gayretlerimizin boşa çıkmasını netice verecektir.

Sorumluluklarımız ve mesuliyetlerimiz bunlardan ibaret değil elbette. Herbir hizmet erbabı, her yerde ve her zaman, mensubu bulunduğu dâvânın ulviyetini ve kudsiyetini unutmadan, üyesi bulunduğu câmianın şerefini ve hukukunu göz önünde bulundurarak hareket etmeli, her zeminde bu yüce dâvânın kudsiyetine yakışır bir hal ve tavır içinde bulunmalıdır.

Unutmamamız gereken bir diğer vecibe ve vazife de, ortak değerimiz olan bu kudsî hizmete perde olmamak, bir nakise getirmemek, elimizden geldiğince hâl ve etvarımızla ona âyine olabilmek, onu doğru ve şeffaf bir şekilde aksettirmek.

20.08.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.08.2006) - Onların en önemli şiarı okumak

  (06.08.2006) - Yasaklar hep bize mi?

  (30.07.2006) - Risâleleri doğru anlayabilmek

  (25.07.2006) - Maksadımız siyaset deği

  (16.07.2006) - Gençlerimiz geleceğimizdir

  (09.07.2006) - Tatile çıkmayacağım

  (02.07.2006) - Bu bir siyasî yazı değildir

  (25.06.2006) - Günahlar ciddiye alınmalı

  (18.06.2006) - Şahsî hizmetler sınırlıdır

  (11.06.2006) - Başarı ittifaktadır

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004