Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Tarım "imaj" peşinde

Gıda güvenliği ve çevre dostu tarım uygulamalarının Avrupa yaş meyve ve sebze ticaretinde sıkça yer almasıyla, başta Çukurovalı olmak üzere sorun yaşayan ihracatçı firmaların, Türk tarımının ‘’imajını’’ daha güçlü kılmak için, Avrupa Perakende Sektöründe İyi Tarım Uygulamaları Standardı (EUREPGAP) eğitimleriyle sorunları aşabilecekleri bildirildi.

TÜBİTAKA dana Üniversite Sanayi Araştırma Merkezi (ÜSAM) uzmanı Elçin

Ekmekçi, yaptığı açıklamada, EUREPGAP protokolü nedeniyle, yaş meyve ve sebze ihracatı yapan Türk firmalarının, özellikle sofralık biber ve üzümlerde tarımsal ilaç kalıntıları, antepfıstığı ve kuru incirde ise aflatoksin bakımından önemli sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Rusya ile yaşanan ‘’Akdeniz Sineği’’ örneğini hatırlatan Ekmekçi, şöyle konuştu:

‘’Tarım ürünleri ihracatında yaşanan sorunlar, Türk tarım ürünlerinin imajını olumsuz yönde etkilerken, yurtdışına ihraç edilecek pek çok ürünümüz ise elde kalıyor. Avrupa gıda perakendecileri tarafından 1999 yılında hazırlanan Eurepgap protokolü ise AB ülkelerine sağlıklı tarımsal ürünler ihracat edilmesini zorunlu hale getirdi. Bu protokolün hızlı bir şekilde üreticilerimiz ve ihracatçılarımız tarafından benimsenerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da desteği ile gerekli önlemlerin acilen alınması gerekiyor. Başta Çukurovalı olmak üzere sorun yaşayan ihracatçı firmalar sorunlarını ancak Eurepgap eğitimleri ile aşabilirler. Aksi takdirde Türk ürünlerinin İngiltere başta olmak AB’ye ihracatında önemli aksamalar yaşanabilir.’’

/ ADANA

01.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak, ihracatçıların yüzünü güldürdü

  Köprü ve otoyollara zam

  Fındıkta TMO devrede

  Tarım "imaj" peşinde

  Tarlalara uydudan kontrol

  Avro bölgesinde enflasyon geriliyor

  Kuraklık verimi düşürdü

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004