Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Osmanlı, Balkanlara özgürlük getirdi

Kosova’nın başşehri Priştine’de önceki gün sona eren “6 Asır Arnavutlarda İslâmiyet” konulu uluslar arası sempozyum büyük ilgi topladı.

Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Mısır, Ürdün ve Suriye’den gelen 75 bilim insanı ve din adamının katıldığı sempozyumda İslâmiyet’in Balkanlar’da din, bilim ve eğitim alanlarına etkisine ilişkin tebliğler sunuldu.

Kosova İlahiyat Fakültesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen iki günlük sempozyumda, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki yönetimi genel olarak olumlu bir şekilde değerlendirildi.

Ayrıca konuşmacılar, Osmanlı arşivlerinde Balkanlara ilişkin belgelerin incelenip değerlendirilmeden Balkan tarihinin doğru bir şekilde yazılmasının mümkün olamayacağı konusunda fikir birliği içinde olduklarını ifade etti.

Türkiye’den sempozyuma katılan 17 bilim insanı arasında yer alan İstanbul Edebiyat Fakültesi’nden Yardımcı Doç. Dr. Arzu Terzi, Arnavutlarda İslâmiyet denince yüzyıllarca Osmanlı idaresinde kalan Arnavutların İslâm dinini gönüllerince yaşamasının, herhangi bir baskı olmaksızın dinî yapılarla desteklenmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Sempozyumda Osmanlı yönetimi aleyhine belirtilen bazı görüşlerin önyargılı olduğunu ifade eden Terzi, bu yanlış düşüncelerin ortadan kaldırılmasına çalıştıklarını dile getirdi.

Kosova İlahiyat Fakültesi Dekanı Kemal Morina da yaptığı açıklamada, sempozyumun çok başarılı geçtiğini söyleyerek, “Bu topraklarda yaşayan Arnavutlarda İslâmiyet’in siyasî ve ideolojik sebeplerden dolayı tek yanlı ve yanlış yansıtılmasının bertaraf edilmesi büyük bir başarıdır “dedi.

BELGELERLE KOSOVA’DA OSMANLI ASIRLARI

Bu arada sempozyum çerçevesinde Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ebubekir Sofuoğlu tarafından hazırlanan “Belgelerle Kosova’da Osmanlı Asırları” adlı bir sergi açıldı. Osmanlı Devleti’nin Kosova’daki hizmetlerini içeren belgelerden oluşan sergide, özeti Türkçe, Arnavutça, Boşnakça ve İngilizce’ye tercüme edilmiş 64 parça Osmanlı arşiv belgesi yer aldı.

Geçtiğimiz yıl Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde konuk öğretim görevlisi olarak ders veren Sofuoğlu, “Bu serginin amacı, bilimsel kaynaklara, Osmanlı devlet arşiv belgelerine dayanarak, burada Osmanlı’nın yapmış olduğu hizmetleri gün ışığına çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

Sergi alanının sınırlı olması sebebiyle, topladığı 285 parça belgeden sadece 64’ünü sergileyebildiğini belirten Sofuoğlu, Osmanlı Devleti’nin Kosova ve çevresine demir yolları, telgraf hatları getirdiğini, eğitim fakülteleri açtığını, 150 okul yaptırdığını ve daha birçok hizmet getirdiğini örnekleriyle açıklayarak, “O dönemde Osmanlı dünyada ne varsa getirdi. İnternet mi vardı da getirmedi” diye konuştu. Sofuoğlu ayrıca bu tür çalışmaların diğer ülkelerde de sergilenmesine destek verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

/ PRİŞTİNE

19.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papaya bir tepki de Yahudilerden

  El Kaide: Papanın tahtını da ele geçireceğiz

  Vatikan’dan öfkeyi yatıştırma diplomasisi

  “Papa, Ratzinger’i düzeltti”

  Chirac: İslâm saygıdeğer bir din

  Papa’nın kuklasını yaktılar

  Taliban NATO’yu vurdu

  İranlı ilk kadın turist uzayda

  İran’dan bir süper iddia daha

  Türkiye’nin üyeliği herkesin yararına

  Bakoyanni’den Kıbrıs şartı

  Papa’nın Türkiye ziyareti yapılacak

  7 Türk Berlin Eyalet Meclisinde

  Osmanlı, Balkanlara özgürlük getirdi

  Endonezya’da 52 yeni tür bulundu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004