Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Chirac: İslâm saygıdeğer bir din

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Papa 16’ncı Benediktus'u İslâma ilişkin sözleri sebebiyle eleştirdi ve “Dinlerin doğasında çatışma çıkarmak yoktur’’ dedi.

“Bu konuda yorum yapma niyetinde değilim, ama sahiplendiğim kültürler ve halklar arası diyalog çerçevesinde genel anlamda şu kadarını söyleyebilirim ki, halklar ve dinler arasında tansiyonu canlandırabilecek herşeyden kaçınmak gerekiyor” diyen Chirac, İslâmın “büyük, saygıdeğer ve saygın bir din” olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Chirac, müzakereler sırasında İran’ın BM Güvenlik Konseyine havale edilmemesi, bunun karşılığındaysa Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi çağrısında bulundu. BM Genel Kurul toplantıları için Paris’ten ayrılmadan önce Europe-1 radyosunun sorularını yanıtlayan Chirac, “Diyalogsuz bir çözüme inanmıyorum” dedi. İran’ın uranyumu zenginleştirme programına son vermesi gerektiğinin altını çizen Chirac, diğer yandan da müzakereler sırasında uluslar arası topluluğun Tahran’a BM yaptırımları tehdidini askıya alması gerektiğini belirtti. “Kötümser olmadığını” ifade eden Chirac, “İran büyük bir ülke ve eski bir kültür ve medeniyet. Diyalog yoluyla bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum” diye konuştu. Chirac, İran ve İran ile müzakereleri sürdüren Batılı altı ülke temsilcilerinin önce bir araya gelerek, müzakere takvimini belirleyip bundan sonra görüşmelere başlamasının doğru olacağını kaydetti. ABD Başkanı George Bush ile iyi ilişkiler içinde bulunduklarını belirten Chirac, bunun Fransa’nın ABD’ye itaat eden bir ülke olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Chirac, “Bizim ancak eşit düzeyde ilişkilerimiz olabilir, itaat eden bir ilişki olamaz” dedi. “Fransa’nın daha önce ABD’nin Irak’a askeri müdahalesine karşı çıkmasına” ilişkin bir soru üzerine Chirac, “Duruma şu anda baktığımda, yanlış yaptığımızı düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

19.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papaya bir tepki de Yahudilerden

  El Kaide: Papanın tahtını da ele geçireceğiz

  Vatikan’dan öfkeyi yatıştırma diplomasisi

  “Papa, Ratzinger’i düzeltti”

  Chirac: İslâm saygıdeğer bir din

  Papa’nın kuklasını yaktılar

  Taliban NATO’yu vurdu

  İranlı ilk kadın turist uzayda

  İran’dan bir süper iddia daha

  Türkiye’nin üyeliği herkesin yararına

  Bakoyanni’den Kıbrıs şartı

  Papa’nın Türkiye ziyareti yapılacak

  7 Türk Berlin Eyalet Meclisinde

  Osmanlı, Balkanlara özgürlük getirdi

  Endonezya’da 52 yeni tür bulundu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004