Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail köşeye sıkıştı

Rusya, AB, ABD ve BM’den oluşan Orta Doğu Dörtlüsünün önceki akşam New York’ta yaptığı toplantıdan sonra yayımlanan bildiride, Hamas’tan daha önce istenen 3 şartın yer almaması, İsrail’de, ABD’nin Hamas’a karşı tutumunda yumuşama olduğu endişesine yol açtı. İsrail devlet radyosunun haberinde, üst düzey İsrailli yetkililerin, Filistin’de Hamas’ın da katılımıyla kurulması planlanan ulusal birlik hükümetinin tanınması için, “Hamas’ın İsrail’in varlığını tanıması, geçmişteki anlaşmaları kabul etmesi ve şiddetten vazgeçmesi” şartlarının bildiride yer almamasından endişe duydukları belirtildi.

İsrail’in Lübnan’a savaş başlatmasından bu yana, ilk kez önceki akşam bir araya gelen Orta Doğu Dörtlüsünün toplantısına, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice katılmış, toplantıdan sonra yayınlanan bildiride, “Orta Doğu Dörtlüsü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ulusal birlik hükümeti kurma yönündeki çabalarını selamlar ve bu hükümetin programının Orta Doğu Dörtlüsünün ilkeleri yansıtacağını umar” denilmişti.

’Olmert için ciddi başarısızlık’

İsrail’in eski dışişleri bakanı Silvan Şalom, bildiriyi, “(Başbakan Ehud) Olmert hükümeti için ciddi bir başarısızlık” olarak niteledi. Likud partisinden Şalom, “Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail’in sırtından iş yapmıştır, bu, Hamas’ın Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetine katılmasına yeşil ışık yakılması anlamına gelmektedir” ifadesini kullandı.

Olmert’e yakın isimlerden İçişleri Bakanı Roni Bar-On ise “Orta Doğu Dörtlüsünün 3 şartı kabul edilmeden, Filistin’deki ulusal birlik hükümeti tanınmayacaktır” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev de, İsrailli yetkililerin endişelerinden haberdar olmadığını belirterek, “Uluslararası toplumun ortaya koyduğu şartlar konusunda kararlılık gösterilmesi çok önemlidir, çünkü Filistin cephesindeki ılımlıların güçlendirilmesi ancak böyle mümkün olur” diye konuştu.

HAMAS açıklamadan memnun

Bu arada, Filistin’de iktidardaki Hamas, Orta Doğu Dörtlüsünün “Filistin’de ulusal birlik hükümeti kurulması çabalarını öven” açıklamasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, “Dörtlünün kararının bir ilerlemenin işareti olduğunu ve bu tutumlarının tüm siyasi ve ekonomik kuşatmaların kaldırılmasına katkıda bulunmasını beklediklerini” ifade etti.ç Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf da açıklamanın “yeni bir siyasi esneklik ve anlayışı” gösterdiğini söyledi.

Batılı diplomatlar, bu açıklamayı, AB’nin Filistinliler için var olan bir yardım programının genişletilmesinin önünü açacak Washington’ın tutumunda bir yumuşamaya eşdeğer olduğu şeklinde değerlendiriyor. ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü yayımladığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Hamas’la ulusal birlik kurma çalışmalarını övmüştü. Dörtlü, Filistinlilere 3 ay daha yardım yapılmasını kararlaştırmıştı.

/ KUDÜS

22.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail köşeye sıkıştı

  İsrail’de Katsav ve Olmert sıkıntısı

  Solana’dan Papa’ya üstü kapalı eleştiri

  Sadr’ın yardımcıları gözaltına alındı

  Bush: Bin Ladin için Pakistan’a da gireriz

  Olmert : Lübnan savaşını biz kazandık

  İran’a Ekim’e kadar süre

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004