Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Güzel örnek olun

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Psikiyatri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şahnur Şener, ‘’Şiddet ortamında büyüyen ve istismar edilen çocuklar şiddet uyguluyor’’ dedi.

Şener, özellikle anne ve babasından şiddet gören çocukların önce kardeşine, sonra arkadaşına, sonra da kendi çocuğuna şiddet uyguladığına dikkati çekti.

Çocukların anne ve babadan genetik özelliklerini almanın yanı sıra onları gözetleyerek de geliştiğine işaret eden Şener, ‘’Aile bireylerinin birbirine olan davranışları, zorluklar ile nasıl başettikleri gibi değişik davranışları, çocuk tarafından içselleştirilerek huy haline gelir. Baba anneye şiddet uyguluyorsa veya tersi durumunda çocuğun bunu örnek alması kaçınılmaz. Ailenin kendi içinde sorunlar yaşaması, toplumdan uzak yaşayıp kültürel değerlere sahip çıkmaması, aile otoritesinin zayıflığı denetimsizlik ya da aşırı baskı da çocukları şiddete yönlendirebilir’’ diye konuştu.

Çocukların yanında iletişime daha çok dikkat

Özellikle, 0-6 yaş grubunda aile içerisinde bulunan çocukların, ilerleyen dönemlerde daha geniş bir çevre ve insan topluluğu ile iletişim içerisinde olacağını belirten Şener, şöyle konuştu: ‘’Çocuklar, aile için ortamdan sonra mahalle, okul ve yakın akraba çevresi ve arkadaşları ile ilişki içerisine girmek durumunda kalır. Çocuklar, bulundukları bu çevrede her an, her gün gördüğü, davranışlar çocuk için örnek olarak alınacaktır. Ya da çocuk kendini korumak adına onların kurallarını değerlerini kullanacaktır. Daha da önemlisi onların davranışlarını sorun çözmede kullanılan tek yol olarak görecektir.

Ergenlik dediğimiz 11-18-21 yaş arası döneminde daha çok erkek ergenler, kendini ispat etme, özenme, stres ile başa çıkma ve öfkesini kontrol etmede yetersizlik nedeniyle nadiren şiddet içeren davranışlar gösterebilirler.’’

Çocukların şiddet ortamından uzaklaşması için ailelere ve özellikle de öğretmenlere büyük görevler düştüğünü dile getiren Şener, şöyle devam etti: ‘’Aileler, çocuklarının kişilik gelişimlerini sağlıklı olarak tamamlayabilmeleri için aile içi ilişkilere büyük önem vermek, hareket ve davranışlarını kontrol altında tutmak zorundadırlar. Aileler, çocuklarının sürekli olarak kendilerini izlediğini unutmamalı. Bu arada, okulların yeni açıldığı bir dönemde öğretmenlerin de bu konuda çok dikkatli olmaları ve çocukları şiddet ortamından uzak tutmaya özen göstermeleri gerekir.’’

Medya şiddete itiyor

Basının da çocukları şiddet konusunda etkilediğini kaydeden Şener, ‘’Çocuklar ve ergenler televizyonda, internette, gazete ve dergide gördüğü, okuduğu haberlerden etkileniyor. Bu tür haberler çocukları cesaret vererek, yol göstererek, dikkatini çekerek ve yapılabilir olduğunu göstermek suretiyle etkiliyor. Ailelerin, çocuklarını bu tür haberlerden uzak tutması gerekir’’ dedi.

/ GAZİANTEP

22.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB 301 ve TMK için yine uyardı

  ADLİYEDE KAVGA

  Türk-İş: AB standartlarında bir Türkiye istiyoruz

  Yeni Asya’ya 216’dan beraat

  Erdoğan: Statükocu yönetim bitsin

  Başörtüsü yasağı ‘samimiyet’le aşılır

  Türkiye Ramazan’a hazırlanıyor

  Ankara’da 30 ayrı noktada iftar

  Patron medyası istemiyoruz

  Kimlik bilgileri parayla satılacak

  Belediyeler gelir artışı bekliyor

  Meclise fındık önergesi

  Kızılay’ın evleri model oldu

  Aslan’ın babası ifade verdi

  Gül, Amerikalı Musevilerle buluştu

  Cumhuriyet, seçkinlerin değil, halkın yönetimidir

  Promosyon fuarı açıldı

  Niğde’de ‘yasağa hayır’ kampanyası

  İHH’nın Ramazan hedefi 44 ülke

  Gönüllere “köprü” kuruldu

  ‘Aşırı egzersiz psikolojik sorunlara da yol açıyor’

  Güzel örnek olun

  ‘Sahura kalkmadan oruç tutmayın’

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004