Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Olmert, Suriye’ye kapıyı kapattı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, başbakan olduğu sürece Golan Tepelerinin İsrail’in elinde kalacağını söyledi. Basındaki haberlere göre, Olmert, Suriye’den ilhak edilen Golan Tepelerinin İsrail’in bir parçası olduğunu ve Suriye’ye verilmeyeceğini ifade ederek, Suriye ile başlaması olası barış müzakerelerine de kapıyı kapatmış oldu.

Suriye ile İsrail arasındaki barış müzakereleri, Suriye’nin Golan Tepelerinin iadesine ilişkin ısrarı yüzünden Ocak 2000’de kesilmişti. Golan Tepeleri, 1967’deki İsrail-Arap savaşı sırasında işgal edilmiş, 1981’de de ilhak edilmişti. Olmert, “Şam terörizme destek vermeyi sürdürdüğü müddetçe, İsrail Suriye’yi barış ortağı olarak kabul etmeyecek” demişti. İsrail, Suriye’yi Hizbullah’a silah temin etmek ve topraklarında Hamas ve İslami Cihad gibi Filistinli radikal hareketleri barındırmakla suçluyor.

/ KUDÜS

27.09.2006


 

İsrail yüzde 90 çekildi

İsrail’in, 34 günlük Lübnan saldırıları sırasında işgal ettiği güney Lübnan topraklarının yüzde 90’ından çekildiği ve hafta sonuna kadar çekilmeyi tamamlayacağı bildirildi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in sözcüsü Miri Eisin, Birleşmiş Milletler’in eski ve yeni barış gücüyle koordinasyon içinde olduklarını, çekilmenin cuma gününe kadar tamamlanmasını umut ettiklerini söyledi. Eisin, şu ana kadar, İsrail askerlerinin çatışma sırasında kontrol altına aldığı Lübnan topraklarının yüzde 90’ını boşalttığını kaydetti.

Sözcü Eisin, ayrıca İsrail’in, tümüyle çekilmeden önce BM ve Lübnan askerlerinin “etkili güçler” olduklarından emin olmak istediğini belirtti. Hizbullah gerillalarının 12 Temmuzda 2 İsrail askerini kaçırmasının ardından başlayan 34 günlük savaşı sona erdiren BM kararı gereğince 5 bin BM, 10 bin Lübnan askeri güney Lübnan’a konuşlanıyor.

27.09.2006


 

Bush yönetiminde terör ikilemi

Amerikan gizli servislerinin başkanı John Negroponte, Irak’taki savaşın yeni kuşak teröristler yetiştirdiğini kabul etmekle birlikte teröre rağmen ABD’nin daha güvende olduğunu söyledi.

Negroponte, ABD’nin bugün 2001’dekinden daha çok tehlikede olduğu yönündeki bir gizli raporun basına sızmasından sonra yaptığı açıklamasında, ülkenin tehlikelere daha açık hale geldiğini yalanlayarak Irak savaşının ABD’deki güvenliği iyileştirdiğini savundu. New York Times gazetesi, Irak savaşının başından bu yana uluslar arası terörizmle ilgili ilk Amerikan istihbarat değerlendirmesinde, Irak savaşının terörizmi körüklediği ve “yeni bir İslâmcı radikaller kuşağı” doğurduğu bilgisinin yer aldığını yazmıştı. Adı açıklanmayan bir yetkiliye dayandırılan haberde, “Ulusal İstihbarat Değerlendirmesi” raporunun nisan ayında tamamlandığını ve raporda “İslâmî radikalizmin dünya çapında hızla arttığı, Irak savaşının cihad ideolojisinin yayılmasında bir neden olduğu” ifadesi yer almıştı. Raporda, ABD için tehdidin arttığının belirtilmediğini söyleyen Negroponte, ‘“Çok daha dikkatli ve çok daha iyi hazırlıklı olduğumuz açık. İşte bu yüzden, hiç endişe duymadan çok daha güvende olduğumuzu söyleyebiliyoruz” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow da gazetecilerin Irak savaşının terörizmi artırdığına dair gizli rapora ilişkin sorularına cevap verirken “Raporda Irak’tan başka birçok etkenin cihadçıları beslediği belirtiliyor” demişti. Bu arada, Amerikan yönetimi, Irak’ın “terörü besleyen faktörlerden biri olduğunu” kabul etti. Beyaz Saray sözcülerinden Tony Snow, Greenwicht şehrinde gazetecilerin Irak savaşının terörizmi artırdığına dair gizli rapora ilişkin sorularına cevap verirken, “Raporda Irak’tan başka birçok etkenin cihadçıları beslediği belirtiliyor” dedi.

Sözcü, “Raporda, Irak’taki cihadçıların başarısızlığa uğratılması halinde bunların sayısının azalacağı da vurgulanıyor” ifadesini kullandı. Snow, raporun “Başkan George Bush’un söylediklerinden başka bir şey içermediğini de” söyledi.

/ WASHINGTON

27.09.2006


 

Cherie, Blair’in rakibine dayanamadı

İngiltere İşçi Partisi kongresinin ikinci gününe, Başbakan Tony Blair’in eşi Cherie Blair’in, eşinin en büyük rakibi olan Maliye Bakanı Gordon Brown’ın konuşması sırasında gösterdiği sert tepki damgasını vurdu.

İngiliz basını, Brown’ın önceki gün öğleden sonra yaptığı konuşma sırasında, “Başbakan Tony Blair ile çalışmak benim için bir ayrıcalıktı” şeklindeki sözlerine, Cherie Blair’in “Bu büyük bir yalan” diyerek tepki gösterdiğine dair iddialara geniş yer verdi. İngiliz basını ise Brown’ın konuşmasında uzattığı zeytin dalını kabul etmiş görünen, gülümseyen, el sıkışan ve kameralara yakın pozlar veren Blair için, eşinin gafının büyük bir “utanç vesilesi” olduğu yorumlarına yer verdi.

/ LONDRA

27.09.2006


 

“Bize kimse diz çöktüremez”

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, bazı Amerikalı politikacıların hatalı davrandıklarını, bunun da ABD ile yapıcı görüşmeler yapılmasını önlediğini söyledi.

Ahmedinecad, Alman ‘’Die Welt’’ ve ‘’Berliner Morgenpost’’ gazetelerinde yayımlanan ve Amerikan ‘’Washington Post’’ gazetesine verdiği ifade edilen demeçte, bazı Amerikalı politikacıların kendilerini küçümsediğini belirterek, ‘’Nükleer kriz ile ilgili olarak İran’a baskı yapabileceklerini düşünüyorlar, ancak yanılıyorlar’’ dedi. Amerikan yönetiminin yanlış politikalarından dolayı bu ülkeye karşı duyulan nefretin gün geçtikçe arttığını ifade eden Ahmedinecad, bunu istemediklerini, bu nedenle ABD Başkanı George Bush’a da samîmî bir mektup gönderdiğini söyledi.

Ahmedinecad, Filistin halkının yaşam hakkı olduğunu, ancak bazı Amerikalı politikacıların kendi çıkarlarından dolayı ‘’siyonistleri’’ destekleyerek Filistin halkının yok edilmesine göz yumduğunu ileri sürdü. İsrail’i gerçekten haritadan silmek isteyip istemediğine ilişkin soruya karşılık da Ahmedinecad, ‘’Ortadoğu’daki duruma bir bakın: 60 yıl boyunca savaş ve sürgün. Bir gün barış içinde geçmedi. Sorunu kökünden çözmeliyiz. Günümüzde bu ülkede, kökleri olmayan insanların hakimiyeti var’’ dedi. Ahmedinecad, ‘’Gelecekte de Hamas gibi terör örgütlerini desteklemeye devam edecek misiniz?’’ sorusuna da ‘’Hamas’ın terör örgütü olduğunu söylüyorsunuz. Hamas kendi topraklarında, kendi ülkesinde faaliyet gösteriyor. Neden terör örgütü diyorsunuz ki? ABD de işgal edilse ve Amerikan halkı direniş gösterse Amerikalılara terörist mi diyeceksiniz?’’ şeklinde cevap verdi.

İran’ın barışçı ve zengin kültüre sahip bir ülke olduğunu kaydeden Ahmedinecad, Amerikan yönetiminin kuklası olduğunu iddia ettiği Şah Rıza Pehlevi’nin de ülkeyi geriye götürdüğünü öne sürdü.

/ BERLİN

27.09.2006


 

Suudlular ‘Olmert görüşmesini’ yalanladı

Suudi Arabistan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Suudi Kraliyet ailesinden bir yetkiliyle gizlice görüştüğü haberlerini yalanlayarak, bunların “uydurma” olduğunu açıkladı.

Resmî Suudi haber ajansı SPA, Suudi Dışişleri Bakanlığından bir kaynağın, “Suudi ve İsrailli yetkililer arasında temas olduğuna dair Katar ve İsrail medyasında yer alan haberlerin kesinlikle gerçek dışı olduğunu” açıkladığını duyurdu. SPA’nın haberinde, kaynağın, “bu haberlerin tümüyle uydurma” olduğunu bildirdiği kaydedildi. İsrail’de yayınlanan Yerioth Ahronoth gazetesi, adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak, İsrail Başbakanı Olmert ile bir Suudi yetkilinin bu ay başında gizlice görüştüğünü ve bu yetkilinin Suudi Kralı Abdullah olabileceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan ile İsrail arasında diplomatik ilişki bulunmuyor.

/ RİYAD

27.09.2006


 

Bin Ladin ölmemiş

Taliban, bir süredir hakkında öldüğü haberleri çıkan El Kaide lideri Usame bin Ladin’in hayatta olduğunu açıkladı.

Merkezi Dubai’de bulunan Arap uydu kanalı El Arabiya, Taliban yetkilisinin Bin Ladin’in yaşadığını açıkladığını duyurdu. Konuyla ilgili ayrıntılı bilginin daha sonra verileceği belirtildi. Fransa’da bir yerel gazete, Fransız istihbarat raporlarına dayanarak, Suudi istihbaratının Bin Ladin’in geçen ay Pakistan’da öldüğüne inandıklarını açıklamıştı. ABD, Fransa, Suudi Arabistan yetkilileri ve gizli servisleri bu iddiayı doğrulamazken, bu kez Amerikan Time dergisi Usame bin Ladin’in ağır hasta olduğu iddiasını gündeme getirmişti.

/ DUBAİ

27.09.2006


 

Rusya, İran’a ültimatoma karşı çıktı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran ve Orta Doğu sorunun çözümü için her türlü ültimatoma karşı olduğunu söyledi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Lavrov’un Los Angeles’ta yaptığı konuşmada, “Biz herhangi bir ültimatomun tarafı olamayız, çünkü bu sadece bölgede yeni bir çıkmaza veya iyice istikrarsızlaşan ortamda ciddi bir krize neden olur. Taraf olmamız halinde BM’nin etkinliğine zarar veririz” dediğini duyurdu.

Lavrov, Moskova’nın İran ve Orta Doğu krizinin diplomatik yollardan çözülmesi gerektiği yolundaki görüşünü bir kez daha dile getirerek, “İran’ın yeniden görüşmelere başlamasını sağlayacak adımlar atılmalı. Yoksa gelişmeleri engelleyecek önlemler alınmamalı” diye konuştu.

/ MOSKOVA

27.09.2006


 

Karzai: Medreseler kapatılsın!

ABD’deki düşünce kuruluşlarından Woodrow Wilson’da bir konuşma yapan Afgan lider, Pakistan’daki bazı medrese okullarının terörist yetiştirdiğini öne sürerek, söz konusu medreselerde gençlere aşılanan “nefret”in kaynağı kurutulmadıkça, dünyanın güvenli bir yer olamayacağını iddia etti.

Karzai, “Medrese adı altında çalıştırılan bu tür yerler kapatılmalı ve organizatörleri hapse atılmalıdır” şeklinde konuşarak, Afganistan’da gerçek din adamı yetiştirilecek medreseler açıldığı takdirde Afgan gençlerinin Pakistan gibi komşu ülkelere de gitmeyeceğini belirtti.

/ WASHINGTON

27.09.2006


 

Müşerref: Saldırmasın diye ABD’yi destekledik

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ABD’nin veya Washington yönetiminin desteklediği Hindistan’ın saldırısına uğrama ihtimalini ortadan kaldırmak için, Taliban’a verdiği desteğin yönünü ABD’ye çevirmekten başka çaresi kalmadığını söyledi.

27.09.2006


 

Irak’ta darbe girişimi

Irak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Selam El Zobaai, Irak ordusunda aktif olarak görev alan bazı generallerin ülke genelinde darbe hazırlığı içinde olduklarının tesbit edildiğini açıkladı.

Darbe hazırlığında olan kişilerin şu an sorgu aşamasında olduğunu kaydeden El Zobaai, bu kişilerin isimlerinin ileriki günlerde açıklanacağını söyledi.

27.09.2006


 

Afganistan Iraklaşıyor

Afganistan’ın güneyindeki Helmand eyaletinde düzenlenen intihar saldırısında en az 18 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Helmand eyalet valiliği sözcüsü Hacı Galum Muhiddin, bir intihar eylemcisinin, valinin evinin dışında kendisini havaya uçurduğunu söyledi. Sözcü, saldırıda ölen ya da yaralananlar arasında Mekke’ye gitmeye çalışan Afgan hacılarla güvenlik personelinin bulunduğunu kaydetti. Vali Muhammed Davud Safi’nin durumu konusunda bilgi verilmedi.

/ LAŞKAR GAH

27.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004