Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

IMF borcu 2010’da bitecek

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) en borçlu ülke konumunda bulunan Türkiye’nin, 2010 yılı sonuna kadar IMF’ye 12.6 milyar dolar geri ödenmesi gerekiyor. Türkiye, bu yılı Ekim ve Kasım aylarında yapılacak 2.1 milyar dolarlık geri ödemeyle tamamlayacak.

IMF’nin verilerine göre Türkiye bu yıl Ağustos sonu itibariyle IMF’ye toplam 11 milyar 631 milyon dolar borcu bulunuyor. Bu borç için Türkiye’nin 2010 yılına kadar yapması gereken faiz ödemesi ise 1 milyar dolar olarak hesaplandı. Ancak bu tutar Mayıs 2008’e kadar süresi bulunan mevcut stand-by anlaşması kapsamında bundan sonra kullanılacak yeni kredi dilimleriyle değişebilecek. Türkiye yaklaşık 10 milyar dolarlık bir kredi içeren son stand-by kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 4.3 milyar dolarlık kredi kullandı ve Mayıs 2008’e kadar 5.5 milyar dolara yakın yeni kredi kullanma şansı da bulunuyor.

Türkiye bu yıl şimdiye kadar IMF’ye toplam 6 milyar dolarlık bir geri ödeme yaptı. Ekimde 418 milyon, Kasım’da da 1.7 milyar dolar olmak üzere toplam 2.1 milyar dolarlık geri ödemeyle bu yılki ödemeler de tamamlanacak. Türkiye bu yıl toplam 8.1 milyar dolarlık bir geri ödeme gerçekleştirmiş olacak. 2001-2005 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde toplam 25.5 milyar dolarlık anapara ve faiz ödemesi yapan Türkiye’nin bu yılki ödemeleriyle birlikte son altı yıllık geri ödemeleri ise 33.6 milyar dolara ulaşacak.

Türkiye’yi 2007 yılında 5.6 milyar dolarlık bir ödeme beklerken, mevcut stand-by anlaşmasının tamamlanacağı 2008 yılında ise IMF’ye toplam 2.1 milyar dolarlık ödeme gerçekleştirecek.

2009 yılında da 2.1 milyar dolarlık bir geri ödeme yapılması gerektiği belirlenirken, Türkiye IMF’ye olan mevcut borçlarını 2010 yılında yapacağı 722 milyon dolarlık ödemeyle tamamlamış olacak.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Petrol düşüyor, benzin ucuzluyor

Petrolün rekor kırmasıyla Ağustos başında 3,08 YTL’ye kadar çıkan benzin fiyatları düşüş göstermeye başladı.

Benzin Ağustos’tan bu yana yüzde 11.4 ucuzladı. Petrol fiyatlarındaki artış, ardından Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında kurlarda görülen yükselişin etkisiyle, Türkiye’de benzin fiyatları artış trendi içine girdi. Ağustos ayı başına kadar yüzde 19,8 zam gören benzin fiyatları en tepe noktası olan 3,08 YTL’yi görürken, 8 Ağustos tarihinden itibaren petrol fiyatlarında gerileme ve kurlardaki düşüşle beraber yapılan 6 indirimle yüzde 11,4 ucuzlayan benzin fiyatları 2,73 YTL’ye geriledi. Yılın geçen kısmına bakıldığında, yılbaşından bu yana 9’u düşüş, 14’ü ise artış yönünde olmak üzere 23 fiyat ayarlaması yapıldı.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Yılbaşına göre 16 kuruş yüksek

Ankara’da 1 Ocak’ta 2,57 YTL’den satılan 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı, Ağustos başında 3,08 YTL’yi gördükten sonra, 21 Eylül’deki son ayarlamayla 2,73 YTL’ye geriledi.

İndirime rağmen bugünkü fiyatlar yılbaşıyla kıyaslandığında ise benzin fiyatı, o günkü düzeyinden litrede 16 YKr daha yüksek.

27.09.2006


 

Açlık sınırı 586 YTL’ye yükseldi

Türk-İş, açlık sınırının 586, yoksulluk sınırının bin 902 YTL’ye yükseldiğini bildirdi. Türk-İş Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık zorunlu gıda harcaması tutarı, bu ay bir önceki aya göre 1,72 oranında artarak 586 YTL’ye çıktı. Bu, son 4 yılın en yüksek Eylül ayı artışı oldu.

Gıda harcaması tutarındaki 9 aylık artış yüzde 7,54 olarak gerçekleşirken, geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 2,46 olmuştu. Zorunlu gıda harcaması fiyatlarındaki artışlar nedeniyle çalışanlar önceki aya göre gıda için 10, temel ihtiyaçlar için 32 YTL 9 YKr daha fazla harcama yapmak durumunda kaldı. Gıda harcaması tutarındaki artış oranı son 12 ay itibariyle 10,88’e ulaştı. Ramazan ayının temel gıda fiyatlarındaki artışın en önemli sebebi olarak gösterildiği araştırmada, buna, sebze ve meyvedeki dönemsel fiyat artışının da eklenmesiyle aile bütçesini olumsuz etkilediği belirtildi.

Araştırmaya göre, yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen ve 4 kişilik ailenin aylık zorunlu gıda harcaması yanında ulaşım, kira, giyim, yakacak ve kültür ihtiyaçları için gerekli olan tutar ise aynı dönemde bin 869 YTL 81 YKr’den bin 901 YTL 94 YKr’ye yükseldi.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Maliye’den elektronik ortamda takip

İstifa ve emeklilik sebebiyle eleman sıkıntısı yaşayan Maliye Bakanlığı denetim birimleri, çözümü, oluşan açığı teknolojik yeniliklerle kapatmakta buldu.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural’ın verdiği bilgiye göre, Hesap Uzmanları ve Gelir İdaresi Başkanlıklarının Almanya-İngiltere konsorsiyumu ile ortaklaşa yürüttüğü ‘’Bilgisayar Destekli Denetim Projesi’’nde yazılım ve donanım aşamasına gelindi. Avrupa Birliği Fonlarınca finanse edilen projede, Hesap Uzmanları Kurulunun donanım ve yazılımı için ihaleye çıkıldı. Donanımın kurulmasından sonra, 18 hesap uzmanı, İngiltere ve Almanya’ya gönderilecek. Burada ülke uzmanlarıyla birlikte birer aylık sürelerle vergi inceleme ve denetim çalışmasında bulunacak.

2007 içinde uygulamaya girecek Proje ile Avrupa Birliği vergi kuralları ve uygulamalarına uyum için vergi gelirlerinin tahsil kapasitesinin artırılması ve Türk Vergi İdaresinin geliştirilmesi amaçlanıyor.Oluşturulacak risk analiz sistemi ile de riskli mükelleflerin daha sağlıklı şekilde seçilmesi hedefleniyor.

Bilgisayar Destekli Denetim Projesi ile gelir, kurumlar, muhtasar ve katma değer vergilerinde söz sahibi 5 bin büyük mükellefe ilişkin bilgilerle kapsamlı bir Veri Ambarı oluşturulacak. Veri Ambarı, risk analiz programlarıyla donatılarak, mükelleflerin elektronik ortamda takibi için süreç başlatılacak.Vural, Projenin uygulamaya konulmasının ardından vergi kayıp ve kaçağı ile çok daha etkin şekilde mücadele edebileceklerini bildirdi.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Pirinç üreticilerinin yüzü gülüyor

Hükümetin, pirinç ithaline kalite şartı getirmesi ve çeltik ihracatının önünü açması sebebiyle fiyatların artması, üreticinin yüzünü güldürdü. Yeni mahsül pirincin çıktığı şu günlerde çeltik üreticileri hem üretimin artmasından, hem de fiyatların yüksek olmasından memnun.

Ülkemizde çeltik ekiminin en eski merkezlerinden Ortalıca Beldesi Belediye Başkanı Yusuf Arpacı ile S.S. Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Şevket Yerli yaptıkları açıklamada, geçtiğimiz yıllarda pirinç ithalinin serbest olması sebebiyle pirinç satmakta zorlandıklarını söylediler. Bu yıl ise hükümetin, ithalata kalite şartı getirmesi ve çeltik ihracatını serbest bırakılmasıyla talebin arttığını belirten Arpacı ve Yerli, Tosya pirincinin kalitesinin dünya çapında ıspatlanmasıyla talebin daha da arttığını kaydettiler.

Sıcakların etkisiyle üretimin arttığını da dile getiren, Arpacı ve Yerli, “Yurdun muhtelif yerlerinde çeltik üretimi yapan halkımız, ürünlerini beldemize getiriyorlar. Beldemizde üretilen çeltikle birlikte yıllık üretim 55- 60 bin tonu buluyor. Şu anda kooperatifimiz fabrikasında günde 180 ton çeltik işleniyor. Bu rakam önümüzdeki günlerde 250 tona kadar çıkacak, ülkemizin en gelişmiş çeltik işleme fabrikasına sahibiz, inanıyoruz ki Tosya pirinci, sağlanacak kredi ile Avrupa'daki lüks marketlerde satılan Çin ve İtalyan pirinçlerinin yerine gerçek. Tosya pirincini kutulayarak AB ve ülkemizdeki gıda ürünleri satış merkezlerine sunacağız. Biz üretici olarak ürünlerimizi, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmak, onun için de yetkililerden TMO’yu ilçemize pirinç almaya göndermelerini istiyoruz” dediler.

İsmail ŞANAL / KASTAMONU/TOSYA

27.09.2006


 

Memur zammı beğenmedi

Hükümetin memura teklif ettiği zam oranında geri adım atmamasına sendikalar tepki gösterdi. Memur maaşına yapılan zammı değerlendiren Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Hükümetin inisiyatif dediği, yarım puanlık artışmış. Bütün bu olanlardan sonra hükümetin hükümet olmadığını öğrendik” dedi.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun memur maaşlarına 2007 yılı için yapılacak artışı, alt derece memurlar için yüzde 4+4, diğerleri için yüzde 3+3 olarak belirlediğini önceki gün açıklamıştı. Çiçek, en düşük memur maaşının Ocak ayından itibaren 748 YTL’den 814 YTL’ye yükseleceğini, Temmuz ayından itibaren ise en düşük memur maaşının 847 YTL olacağını söylemişti.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Gıda denetimsiz

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın gıda denetimine ilişkin yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermesiyle birlikte gıda da denetimde boşluk doğduğuna dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı’nın zaten gıda denetimini yapamadığını ifade eden Önder Kahveci, “Şu anda Türkiye’de gıda denetimi tam bir kaos içinde. Kimin ne yapacağı, nasıl bir denetim mekanizması olduğu belli değil” dedi. 200 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediğini belirten Kahveci, devletin yapamadığı denetimi vatandaşın kendisinin yapması gerektiğini söyledi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

27.09.2006


 

Ziraat Bankası İstanbul’a taşınıyor

Ziraat Bankası, İstanbul’a taşınma için gerekli hazırlıklara başlarken, en geç 2009 yılında İstanbul’da olmayı hedefliyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, taşınma için bankanın çeşitli birimlerinde çalışanlardan bir komisyon oluşturduklarını söyledi.

Önlerindeki en büyük engelin uygun bir yer bulmak olduğuna işaret eden Çağlar, ‘’Uygun bir yer bulunursa 3-5 ay içinde taşınılır. Ama inşaat olursa ya da bulamazsak süre uzayabilir. Ama 2009’da yapılacak IMF toplantılarından önce her şeyimizle tam tekmil orada olmayı hedefliyoruz’’ açıklamasında bulundu.

/ ANKARA

27.09.2006


 

Günday: Tasarı geri çekilmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, ‘’İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı, kesinlikle Meclis gündemine getirilmeden geri çekilmelidir’’ dedi.

Tasarı ile vergi ve harç artışlarının ‘’olağan üstü’’ boyutlara ulaşacağını savunan Günay, ilan ve reklâm vergisindeki artış oranının yüzde 10 bin, eğlence vergisindeki artış oranının ise yüzde 40 bine ulaştığını öne sürdü.

/ ANKARA

27.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004