Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Suskun Ortadoğu’ya “Blokaj” yaptılar

İlk albümlerini geçen yıl “Blokaj” adıyla çıkaran Bloke isimli Anadolu rap grubu, Filistin ve Lübnan’da yaşananları anlatan tek parçalık “Ortadoğu Suskun” adlı albüm yaptı. Grubun üyelerinden Süleyman Kerkaya (Kinaye) ve Ferhat Dolak (Taurus), grubun diğer üyesi Erdi Çokkaynar (Er-D) ile birlikte 2001 yılında Bloke adı altında gruplarını kurarak müziğe profesyonel anlamda adım attıklarını söyledi.

Kerkaya ve Dolak, ilk albümlerini geçen yıl Blokaj adı altında çıkardıklarını, 14 parçalık bu albümlerinin tanıtımı için “Dansöz Dünya” adını taşıyan parçalarına klip çektiklerini ve bu klibin bazı kanallarda yayınlanmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Diğer rap gruplarından çok farklıyız. Diğerleri, bir ritim ya da melodi bulup bunun üzerine daha sert bir sözle rap yapıyorlar. Biz Türk müziğindeki birçok enstrümanı bir araya getirerek kendi müziğimizi ve sözümüzü kendimiz yapıyoruz. Kimseden ritim ya da melodi almıyoruz. 14 parçalık albümümüzü kendi mini stüdyomuzda, kendi cihazlarımızla hazırladık. Klibini bile montajından kurgusuna kadar kendimiz yaptık.”

ABD’NİN RAP’İ VE ORTADOĞU...

Son olarak Ortadoğu’daki yaşananları kendi yaptıkları tarzdaki Rap müzikle anlatmaya çalıştıklarını belirten Kinaye ve Taurus, bu konuda tek parçalık albüm hazırladıklarını bildirdi.

Aslında yıllardır Ortadoğu’yu anlatan bir klip hazırlamayı düşündüklerini ancak, İsrail’in Lübnan’a yaptığı son saldırının ardından bu düşüncelerini hayata geçirdiklerini dile getiren Kinaye ve Taurus, şöyle devam etti:

“Rap, gerçekte ABD ya da Avrupa müziği olarak bilinir. Biz Rap ve Ortadoğu’yu bir parçada buluşturduk. Rap’te her konunun işlenebilmesi gibi bir avantajı, sosyal mesaj vermede kullandık. Ortadoğu’da masum insanların ölmesine dünyanın seyirci kalması bizi çok üzdü. Bizim amacımız bölgede yaşananlara dikkati çekmek ve katliâmın durdurulması. Bu albüme bir de klip çektik. Görüntü ve fotoğraf için birçok yerden destek aldık. Parçayı ve klibi hazırlamak yaklaşık 1 aylık zamanımızı aldı. Filistin ağırlıklı ‘Ortadoğu Suskun’ adlı albümdeki fotoğraflar ve görüntüler, özel olarak seçildiği için ses getireceğine inanıyoruz.”

Kinaye ve Taurus, Ortadoğu’ya dünyanın sessiz kalması nedeniyle böyle bir albüm ve klip yaptıklarını vurgulayarak, “Bu albümden satış ya da kâr amaçlamıyoruz. Yeter ki bölgeye olan duyarlılığı artıralım. Bizim yaptığımız biraz eleştiri, biraz da mesaj vermek... Olaya bir İslam ülkesinde yaşananlar olarak değil, herhangi bir topluma yapılan acımasızlığı göstermek adına yaklaştık” diye konuştu.

27.09.2006


 

41 bin 550 Osmanlı vakfı var

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Türkiye’de halen 41 bin 550 Osmanlı vakfının bulunduğunu belirtti. Beyazıt, genel müdürlük yemekhanesinde verdiği iftar yemeğinde, vakıfların Kâbe’nin yapılışından bu yana devam eden bir müessese olduğunu ifade etti.

Yusuf Beyazıt, Türkiye’de 41 bin 550 Osmanlı Vakfı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü idaresinde yaşatıldığını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 81 ilin tamamında en az 750 haneye sıcak yemek dağıtıldığını anlatan Beyazıt, ayrıca bu yıl ilk defa ortaöğretim öğrencilerine burs verdiklerini kaydetti.

Beyazıt, “Vakıfların görevi sadece tarihî eser onarmak değildir. Bizim için insan unsuru çok değerlidir” dedi.

İftara, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ile bazı kurumların üst düzey bürokratları katıldı.

27.09.2006


 

Asya- Avrupa arasında bir sergi

İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali kapsamında, Haluk Çobanoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı “Şehir Hayali, Hayali Şehir” sergisi, İDO’nun tahsis ettiği Ahmet Yıldırım şehir hatları vapurunda her gün Asya ile Avrupa arasında seyahat ediyor. İFSAK 1. Uluslararası İstanbul Fotoğraf Bienali’nin alternatif mekânlarından biri de şehir hatları vapurları oldu. Bienal kapsamında ve Haluk Çobanoğlu’nun küratörlüğünde düzenlenen “Şehir Hayali, Hayali Şehir” sergisi, İDO’nun tahsis ettiği Ahmet Yıldırım şehir hatları vapurunda, her gün Asya ile Avrupa arasında seyahat ediyor.

İstanbul Boğazı’nı dikine arşınlayan Ahmet Yıldırım vapurundaki sergi, pratikte zaman-mekân farklılığını ortadan kaldırıyor ve her yolcuyu adeta serginin “doğal” izleyicisi konumuna getiriyor.

Sergideki eserler, bir şehri hayal ederek göçenleri, şehir hayali peşinde koşanları, şehir hayalinde kaybolanları ve “masal” şehirleri dile getiriyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinden şehrin kaosu ve büyüsü üzerine bir aşk, güzelleme, ret, şaşkınlık, korku içeren ve “şaşırtmayan” fotoğraf öykülerinin oluşturduğu çalışmanın hedefi, büyük bir çoğunluğu sergi salonlarının müdavimi olmayan şehir sakinlerine gezici bir sergi sunmak.

27.09.2006


 

Türkçeye özen gösterelim

TBMM Başkanı Bülent Arınç, herkesin, köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Türkçeyi yabancı kelimelerin istilasından koruyarak, doğru ve güzel kullanmaya özen göstermesi gerektiğini bildirdi. Arınç, 74. Dil Bayramı sebebiyle yayınladığı mesajda, asırlar boyu sürekli gelişen Türkçenin, zengin muhtevasıyla dünyanın en köklü ve en çok konuşulan dilleri arasında yer aldığını belirtti. Arınç, “Dilimizin bu denli yaygın olması, tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin çeşitliliğini ve zenginliğini ortaya koymaktadır” dedi.

İnsanların birbirleriyle iletişiminin temel aracı olan dilin, kültürler arası diyalog, dostluk ve barış köprülerinin kurulması için de vazgeçilmez role sahip olduğunu vurgulayan Arınç, mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Toplumlararası iletişimin baş döndürücü bir hız kazandığı günümüzde, Türkiye’nin uluslar arası alanda etkin bir şekilde yer almasında, dilimizin yaygınlaştırılması da büyük önem taşımaktadır. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ve en kıymetli hazinemiz olan Türkçemizi, yabancı kelimelerin istilâsından koruyarak, doğru ve güzel kullanmaya herkes özen göstermelidir.”

27.09.2006


 

TCDD 150. yaşını “Karagöz”le kutladı

TCDD’nin 150. yılı etkinlikleri kapsamında ‘’Karagöz Aşçılık Öğreniyor’’ isimli gölge oyunu sahnelendi. Ankara Gar’ındaki oyun, ‘’Vagon Tiyatrosu’’ projesiyle TÜLOMSAŞ tarafından sahneye dönüştürülen vagonda, gölge oyunu sanatçısı Yıldırım Şimşek tarafından sunuldu.

Proje kapsamında yarın, Turgut Özakman’ın ‘’Deli Bayram’’ ve Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ın ‘’Kardeşlik Oyun-Samah’’ adlı oyunları sahnelenecek.

27.09.2006


 

“Hak”lı karikatürler

Çocuk hakları kültürünün tüm toplumda karikatür san'atı aracılığıyla benimsenmesine ve çocuk hakları konusunda duyarlılık sağlanmasına destek olmak amacıyla Türkiyeli ve Britanyalı karikatürcülerin çizgileri Ankara’da sergileniyor.

“Karikatür ve Çocuk Hakları” projesi kapsamında Mayıs ayında Ankara’da yapılan atölye çalışmalarının sonuçlarının yer aldığı sergi 30 Eylül’e kadar sürecek.

Sergi, Alex Noel Watson, Andrew David Gilbert, Ian Ellery, İzel Rozental, Kamil Masaracı, Muhammet Şengöz, Nezih Danyal, Roger Penwill, Semih Poroy, Tan Oral ve Timothy Harries’in çocuk hakları konusunda kamuoyunda bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi amacıyla çizdikleri 35 karikatürden oluşuyor.

27.09.2006


 

Çalıştay’da “baskı” var

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü tarafından düzenlenen, ‘’1. Uluslar arası Resim ve Baskı Çalıştayı’’na katılan san'atçılar, eserlerini oluşturmaya başladı.

ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İhsan Doğrusöz, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinde 23 Eylülde başlayan çalıştayın 30 Eylülde sona ereceğini, çalıştaya, yurt içi ve yurt dışındaki değişik üniversitelerden çok sayıda akademisyen, san'atçı ve öğrencinin katıldığını söyledi.

27.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004