Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yabancılar Karagöz’ü araştırıyor

Karagöz ve Hacivat’a yabancı turistlerin daha fazla ilgi gösterip bu konuda araştırmalar yaptıkları bildirildi. Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şube Başkanı Şinasi Çelikkol, Karagöz ve Hacivat’ın Türk insanının geleneksel zenginliklerinin, konukseverliğinin, kültürel değerlerin uluslararası alanda tanınması açısından önemli bir görevi yerine getirdiğini söyledi.

Karagöz sanatçılarının, dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlere bu geleneksel oyunu tanıttığını belirten Çelikkol, şube olarak, gölge oyunu, kukla, orta oyunu, meddah, seyirlik köy oyunlarını araştırma, tanıtımına katkıda bulunma ve yeni sanatçılar yetiştirme gibi faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

Çelikkol, Karagöz Evi’nde 2006 yılında şu ana kadar 500’ü yabancı turist olmak üzere 7 bin 700 kişi için oyun sergilediklerini kaydederek, şöyle konuştu:

‘’Gölge oyununun, geleneksel Türk eğlence kültüründe önemli bir yeri vardır. Karagöz-Hacivat da kesinlikle Anadolu kaynaklı bir oyundur. Ancak, kültür açısından sağlıksız büyüyen Bursa’da bu oyuna eskisi kadar ilgi yok. Bunun nedenlerinden birisi de ekonomik kaygılar. Yeri geliyor insanlarımız Karagöz Evi’ne gelmek için yol masraflarını bile düşünüyorlar. Türkiye geneli için de durum aşağı yukarı aynı. Ama yabancı turistler Karagöz ve Hacivat’a daha fazla ilgi gösteriyor, bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Bursa’ya geldikleri takdirde bir şekilde mutlaka bize ulaşıyorlar, oyunumuzu izliyorlar.’’

29.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Belgesel Festivali “sert” geçecek

  Türk müziği rüzgârı

  İspanyol kütüphanesi Google’da

  Yabancılar Karagöz’ü araştırıyor

  Karagöz ve Hacivat için müze

  Hayatu’s Sahabe

  Temel İslamî Bilgiler Ansiklopedisi

  Tarihte Ramazan

  Dolmabahçe’de TBMM Korosu konseri

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004