Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TÜRKİYE AB SÜRECİNDE

Georgetown Üniversitesinde konuşan Erdoğan “Ordu her zaman laik devletin koruyucusu olmuştur. Radikal İslâmcı yaklaşımlar nedeniyle daha az demokratik, daha asker kontrolünde yaklaşımlar konusunda ne diyeceksiniz? Bu tip yaklaşımlara karşı generaller ve sizler neler yapıyorsunuz, daha ılımlı ve dengeli yaklaşımlar olabilmesi için?” sorusunun cevabına “Bunu herhalde başka bir ülke için soruyorsunuz. Türkiye Kopenhag kriterleri ile belli bir sürece girmiştir ve bu süreçte atılması gereken adımlar neyse bunlar atılmıştır” sözleriyle başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de sivil bir iradenin işbaşında olduğunu belirterek, “Anayasa’da bütün kurumların tanımları yapılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz” dedi.

Başbakan Erdoğan, Georgetown Üniversitesi’nde, “Global Barış ve Adalet İçin Türkiye’nin Vizyonu” konulu bir konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını cevapladı. Bir katılımcının, “Ordu her zaman laik devletin koruyucusu olmuştur. Radikal İslâmcı yaklaşımlar nedeniyle daha az demokratik, daha asker kontrolünde yaklaşımlar konusunda ne diyeceksiniz? Bu tip yaklaşımlara karşı generaller ve sizler neler yapıyorsunuz, daha ılımlı ve dengeli yaklaşımlar olabilmesi için?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Bunu herhalde başka bir ülke için soruyorsunuz... Her şeyden önce Türkiye bu süreci yaşayan bir ülke değildir. Türkiye AB süreci, Kopenhag kriterleri ile belli bir sürecin içine girmiştir ve bu süreç içerisinde atılması gereken adımlar neyse bu adımlar atılmıştır. Türkiye’de bir siyasî irade, sivil irade işbaşındadır. Bu sivil iradenin ve Anayasa’da bütün kurumların tanımları yapılmıştır. Bu tanımlar neyse herkes bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. TSK da bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz. Aynı şekilde sivil irade yine Anayasa’da tanımlandığı şekilde görev tanımı neyse buna göre yapması gerekeni yapar ve TSK, Genelkurmay Başbakan’a bağlı bir kurumdur... MGK aynı şekilde... AB, Kopenhag siyasî kriterleri sürecinde, daha önce askerdi ama şimdi AB süreciyle ilgili yeni yapılanmayla şu anda sivil... Bu konularda bilginizin olmasında fayda var diye düşünüyorum.” Bir Yunan gazetecinin, “Türkiye’nin AB üyeliği bağlamında Kıbrıs’la ilgili bir adım atacak mısınız?” sorusunu cevaplarken Erdoğan, Kıbrıs’la ilgili Annan Planı’na KKTC tarafının “Evet” dediğini ancak Rumların aynı cevabı vermediğini hatırlattı. Türkiye gereken her şeyi yapmasına karşın, KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılmadığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

“Şimdi açık ve net kendi düşüncemizi söylüyoruz: KKTC üzerindeki izolasyonlar kaldırılmadığı sürece... KTC’nin suçu ne? Terör ülkesi mi burası? Uyuşturucu trafiğinin olduğu bir ülke mi? Hayır. Bunların hiçbiri yok. Peki bunların hiçbiri olmadığı halde Kuzey Kıbrıs’a ticaret yasak. Uçakların indirilmesi yasak. Eğitim işbirliği yasak. Spor yasak. Şu yasak, bu yasak, her şey yasak. Bir kere bu izolasyonların kalkması lazım. Bunlar kalkmadığı sürece kimse bizden havaalanları ve limanların açılmasını beklemesin. Çünkü biz yapmamız gerekenlerin hepsini yaptık.”

Papa’nın özrü İslâm dünyasını rahatlatır

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine ise şunları söyledi: "Özellikle dini liderler, İslam ve terörizm gibi kelimeleri bir arada kullanmaktan kaçınmalı. Bu tip açıklamalar, bütün dünyadaki Müslümanları incitiyor. Özellikle medeniyetler ittifakına dikkat ettiğimiz bir zamanda, buna gölge düşürecek sözlerden kaçınmak lâzım.” Erdoğan, Papa’nın şu ana kadarki özrünün yeterli kabul edilip edilmediği yönündeki soruya karşılık, Papa’nın, sözlerinin yanlış anlaşılmasından dolayı üzüldüğünü belirten bazı açıklamalar yaptığını söyledi ve “Eğer tam bir özür dileme gerçekleştirilirse bu İslâm dünyası ve Müslüman halklar için önemli ve daha rahatlatıcı olacaktır” dedi.

/ WASHİNGTON

03.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Asker siyaset yapamaz

  TÜRKİYE AB SÜRECİNDE

  Dülger: Asker her konuda konuşamaz

  Büyükanıt Türkçe ezanı da savunuyor mu?

  Şahin Aksu’ya sarıklıları soracak

  YÖK’ü bu hükümet çözemezse başkası çözer

  CHP'li Topuz: Sezer’in konuşması muhteşem

  Soykırım dayatması ahlâksızlık

  Müzakerelerde STK’lar yok

  Arslan: Laikliğin bekçisi yargı

  Polise yatırım vatandaşa hizmet olarak döner

  Gül: Talabani açıklamalarında dikkatli olmalı

  Üniversite hastaneleri zorda

  Şiddetin panzehiri sevgi

  35 bin çocuk suç mağduru

  Tarihî cami ibadete açıldı

  Minik ressamlardan sergi

  Yaşlılar unutulmadı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004