Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nefesle değil ruhla üflenir

Ney kursu öğretmeni Resmigül İnfal, Konya Büyükşehir Belediyesinin açtığı kurslara gelen öğrencilerin, neyden doğru sesi ortalama 1 yılda çıkarabildiklerini söyledi. İnfal, Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (KOMEK) ney kursunun da yer aldığını, bu kursun KOMEK kapsamında en büyük ilgi gören 3 kurstan biri olduğunu belirtti.

Mevlana ile adeta özdeşleşen neyin tasavvufi bir müzik aleti olduğunu ifade eden İnfal, insanın adeta ruhuna hitap eden ney sesinin etkileyici bir özellik taşıdığını dile getirdi.

Mevlana’nın eseri Mesnevi’de, ayrılık ve hüzün gibi konuların anlatımında sıkça kullanılan neyi üflemenin ciddi bir eğitim süreci gerektirdiğini anlatan İnfal, şunları kaydetti:

‘’Önümüzdeki hafta başlayacak olan yeni dönem kurslarımıza 215 kişi kayıt yaptırdı. Bu öğrencilerimize önce teorik olarak bilgiler verip ardından uygulamalı derslere başlayacağız. Neyde güçlü bir nefes büyük önem taşıyor. Ancak tekniğine göre üflenmeyen neyden de ses çıkarılabilmesi mümkün değildir. Konya’daki kurslarımıza gelen öğrencilerin neyden doğru sesi çıkarmaları ortalama 1 yılı buluyor. Kursiyerlere, seslerin her bir delikten nasıl çıkarılacağını ayrı ayrı öğretiyoruz.’’

İnfal, günlük çalışma saatlerini artırıp, neyden doğru şekilde ses çıkarmayı bir yıldan önce öğrenen yetenekli gençlerin de çıktığını, ancak ney üflemeyi doğru şekilde öğrenme süresinin ortalama bir yıl olduğunu belirtti.

Ney üflemeyi öğrendikten sonra usta konumuna gelebilmek için de belli bir zamana ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İnfal, ‘’Neyzen sıfatını kazanabilmek için ise 4-5 yıllık bir üfleyici olmak gerekiyor. Yıllardır ustaca ney üfleyen pek çok kişi, kolay kolay neyzen sıfatını kazanamıyor’’ diye konuştu.

Konyalı ney yapım ustası Ömer Özçelik ise neyin sıradan müzik aletlerinden çok farklı olduğunu, ney eğitimi konusunda ise büyük sorun yaşandığını belirtti. İsim yapmış ünlü neyzenler dışında son dönemde yeterince yeni ney ustası yetişmediğini anlatan Özçelik, şunları söyledi: ‘’Ney üflemeyi, gitar çalmayı öğrenmek gibi öğrenebilirsiniz, ancak o zaman çıkardığınız ney sesi insanlarda o büyülü etkiyi uyandırmaz. Yani ney, nefesle değil ruhla üflenir. Belediyelerin açtığı 3-5 aylık kurslar, ney gibi kültürümüzde büyük önem taşıyan bir unsurun gelecek nesillere aktarımı için sığ kalmaktadır. Ney üfleme sanatının istenilen noktaya getirebilmemiz için, ünlü neyzenlerin sürekli olarak ders vereceği ciddi ve süreklilik arz eden kurumlara ihtiyaç var. Yeni neyzenlerin yetişebilmesi için, ney üfleme eğitimine kurumsal bir kimlik kazandırılmalıdır.’’

05.10.2006


 

Ümraniye Belediyesinden ücretsiz tiyatro kursu

Ümraniye Belediyesi, ‘3. Ramazan Etkinlikleri’ çerçevesinde kurduğu Tılsım Çadırı’nda 9-16 yaşları arasındaki çocuklara ücretsiz tiyatro kursu veriyor. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve bir ay boyunca, Tılsım Çadırı’nda devam edecek olan tiyatro dersleri bitiminde kursiyerlere başarı belgesi verilecek.

Ramazan ayı boyunca her gün saat 21:30-23:00 saatleri arasında devam edecek olan kursa katılabilmek için Ümraniye’de ikamet etme şartı aranıyor. Oyun Tayfası isimli tiyatro ekibi tarafından verilen tiyatro kursunda sahne, oyunculuk bilgisi, diksiyon, doğaçlama, jest-mimik, gibi dersler yer alıyor.

05.10.2006


 

Belgeselcilerden açıklama

1001 Belgesel Film Festivalinde “Köpeklerden Nefret Ederim” adlı filmin gösterimden kaldırılması sebebiyle, Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı Şehbal Şenyurt bir açıklama yaptı. Şenyurt açıklamasında, “Gerek soykırımı dillendiren, gerek karşı duran bütün tarafların karşılıklı olarak intikam duygularının yeniden üretilmediği alanlarda buluşması gerektiği açıktır.

Söz konusu film, -izlendiğinde görülecektir ki- ne yazık ki bu amaca hizmet etmemektedir.

Acıları paylaşırken ve hele ki, bir tarafın savunma hedefli nefret duygularını reddederken, diğer tarafın intikam duygularının meşrulaştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir tarafın yanlışını, diğer tarafın yanlışı ile düzeltemezsiniz. Bütün tarafları karşına almak pahasına, her türden milliyetçi, intikam ile beslenen söylemlerin sorgulanması gerektiğine inanıyorum” dedi.

05.10.2006


 

Somuncu Baba’dan Ramazan Özel

Somuncu Baba Dergisi 72. sayısı ile on bir ayın sultanını “Hoş geldin Ey Şehr-i Ramazan” diyerek karşılıyor. Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Hiç kimse sorunlarımızın çözümü için Hz Muhammed’e (asm) gidelim çağrısı yapmıyor. Hep onu çağırıyor. Acaba ‘Asr-ı saadet’i şimdiye/hâlihazıra çağırmak mümkün müdür?

Yoksa, bugünü, oranın ışığında yeniden üreterek mi yaşamak gerekiyor?” dediği “Şehr-i Ramazan, Asr-ı Saadetiniz Olsun” başlıklı yazısında; çağımızın sorunlarına dair çözümlerin, zamanı ve mekanı aşan mübarek mesajı hayatımıza taşıyarak varlığımızı anlamlandırabilmenin sırlarını veriyor.

05.10.2006


 

Kaynak Yayınlarından iftar yemeği

Kaynak Yayınları geçtiğimiz gün verdiği iftar yemeğinde basınla bir araya geldi. Samimi bir havada geçen iftarda, Kaynak Yayınları’nın faaliyetlerini anlatan bir film izlendi.

Murat ÇETİN

05.10.2006


 

İpek Yolu’nda film geçidi

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, 13-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından birincisi gerçekleştirilecek olan festivalde, dünya sinemasının seçkin örnekleri bir araya getirilecek.

Çoğu Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşacak olan 40 filmden oluşan programıyla 1. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, Bursalı sinemaseverlere iddialı bir sinema şöleni sunmayı amaçlıyor.

05.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004