Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tüpgaz indirimine vergi engeli

Bakanlar Kurulu, mutfaklarda kullanılan ve tüpgaz olarak bilinen sıvılaştırılmış petrol gazının (LPG) fiyatının indirilmesini önlemek için özel tüketim vergisini yüzde 6.9 oranında artırdı. Bu yolla tüpgaz fiyatlarında yüzde 3.2’lik bir indirim yapılması engellendi.

Bakanlar Kurulunun sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG),sıvılaştırılmış ve gaz halinde propan, sıvılaştırılmış ve gaz halinde bütandan alınan özel tüketim vergisi tutarlarını, 6 Ekim’den geçerli olmak üzere kilo başına 74.33 Yeni Kuruş’tan 79.40 Yeni Kuruş’a çıkaran kararı Resmî Gazete’de yayınlandı.

Kararın geçerli olduğu gün TÜPRAŞ, LPG’nin vergisiz fiyatında yüzde 6 oranında indirim yaptı. Ancak özel tüketim vergisinin yüzde 6.8 oranında artırılması sebebiyle söz konusu indirim vergili fiyata, diğer bir ifadeyle tüketiciyi ilgilendiren fiyata yansımadı. Eğer Bakanlar Kurulu özel tüketim vergisini artırmasaydı, 6 Ekim’de tüpgazın perakende fiyatlarında yüzde 3.2 oranında bir indirim yapılmış olacaktı.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Türkmen gazı Ruslara gitti

Türkiye’nin ucuz doğalgaz için büyük umut bağladığı Türkmen gazını yine Ruslar aldı.

Eylül ayında yapılan anlaşmayla Türkmenistan, Ruslara 1.000 metreküpü 100 dolardan toplam 162 milyar metreküp gaz satacak. NTV’de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı, Enerji Bakanlığı’na gönderdiği yazılarla Rusya ve Türkmenistan hakkında uyarılarda bulundu. Türkiye’nin yıllardır almak için beklediği, hatta Hazar geçişli doğalgaz projesi ile Avrupa’nın da umudu haline gelen Türkmen gazı yine Ruslara gitti.

5 Eylül’de anlaşma imzalayan Türkmenistan, Gazprom’a 2006’nın son 3 ayı için 12 milyar metreküp, 2007-2009 yılları için 50’şer milyar metreküp olmak üzere toplam 162 milyar metreküp doğalgaz ihraç edecek. Bu gazı 1.000 metreküpü 100 dolardan satacak. Rusya, Türkmenistan’dan 100 dolara alacağı gazı ortalama 300 dolara Türkiye, Ukrayna ve Avrupa’ya satacak. Bu maliyetler her geçen gün artarken, Rusya Türkmenistan’dan aldığı gazın fiyatını 2009’a kadar sabit tutmayı garantilemiş durumda.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Benzin 2 kuruş ucuzladı

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş’nin (TÜPRAŞ) 95 oktan kurşunsuz benzin türlerinin rafineri çıkış fiyatlarında yaptığı ayarlamanın ardından, dağıtım firmaları da pompa fiyatlarında ortalama 1-2 YKr’lik indirim yaptı.

Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de akaryakıt bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatı litrede 2,71 ile 2,73 YTL arasında, İstanbul’da 2,72 ile 2,74 YTL arasında değişen fiyatlarla satılmaya başladı.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Elektrik şirketleri 2 yılda özelleştirilecek

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, elektrik üretim portföy gruplarının 2009 sonuna kadar özelleştirileceğini bildirdi. UniCredit Group bünyesindeki HypoVereinsbank (HVB) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Kilci, Türkiye’de yapılan özelleştirme çalışmalarına değinerek, son 3 yılda 19 milyar dolardan fazla, 60’ın üzerinde işletmenin özelleştirildiğini hatırlattı.

2006’da elektrik dağıtım şebekesi ve Halkbank’ın özelleştirilmesinin söz konusu olduğunu hatırlatan Kilci, elektrik sektöründeki özelleştirmenin blok satış şeklinde olacağını söyledi. Metin Kilci, elektrik dağıtımı alanında faaliyet gösteren 20 şirketin 2 yıl içinde tamamının özelleştirilmesinin hedeflendiğine işaret ederek, ‘’Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) çatısı altında faaliyet gösteren elektrik üretim portföy grupları 2009 sonuna kadar özelleştirilecek. Böylelikle elektrik alanında 2011’den önce tamamen bir liberalleşme sağlanmış olacaktır’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

13.10.2006


 

Japon yatırımcının Türkiye ilgisi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Japon yatırımcıların enerji yatırımlarıyla Türkiye’ye gelmek istediklerini belirterek, ‘’Özellikle nükleer enerji konusunda yatırımla Türkiye’ye gelmek istiyorlar’’ dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki heyet, Tokyo’da Türk Japon İş Konseyi Başkanı Sadao Umeda ve Japon iş adamları derneği Keidanen’in üyesi olan Japonya’nın önde gelen şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Tüzmen, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Japon yatırımcıların şu anda Türkiye’de nükleer enerji yatırımlarıyla ilgili olduklarını dile getirdiklerini vurgulayarak, bu çalışmanın içinde yer almak ve Türkiye’de nükleer santralı yapmak istediklerini ifade ettiklerini anlattı. Bakan Tüzmen, görüşmede gemi inşa, tarım, müteahhitlik ve turizm alanlarında işbirliği yapılabileceğini anlattıklarını bildirdi. Bugün itibariyle Japonya’nın Kuzey Kore’ye yaptırımlar getirdiğini söyleyen Tüzmen, Japonların Kuzey Kore’den konfeksiyon, deniz mahsulleri gibi ürünler aldıklarını, bu ürünleri de Türkiye’den verebileceklerini ifade ettiğini belirtti.

/ TOKYO

13.10.2006


 

Otomotiv satışları geriledi

Otomotiv pazarında yılın 9 aylık döneminde toplam taşıt araçları satışları yüzde 6,5, otomobil satışları ise yüzde 8,4 geriledi. Toplam üretim, pazardaki daralmaya karşın ihracatın desteğiyle arttı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) raporuna göre, cari açığın genişleme eğimi göstermesi, uluslararası piyasalarda Türkiye’ye ilişkin risk algılamasının hızla değişmesine sebep oldu.

Raporda, toplam pazarda ikinci dönemde çok hızlı bir daralma görüldüğü vurgulanarak, Ocak-Eylül döneminde toplam pazarın yüzde 6,5, otomobil pazarının ise yüzde 8,4 düşüş gösterdiği kaydedildi.

Yılın ilk 5 ayında toplam pazar yüzde 13 artarken, daha sonraki 4 ayda pazar yüzde 26 oranında geriledi. Raporda, ‘’Bu durumda yıl sonunda pazarın 100 bin adet azalarak 660 bin dolayında kalacağı tahmin edilmektedir’’ görüşü aktarıldı.

/ İSTANBUL

13.10.2006


 

Emekliler maaşlarını erken alacak

SSK emeklilerine Ekim ayı aylıkları Ramazan Bayramı’ndan önce ödenecek. Böylece emekliler maaşlarını 16 Ekim Pazartesi gününden itibaren almaya başlayacaklar.

Bakanlar Kurulu’nun SSK emeklilerinin aylık ödeme günlerinin öne çekilmesine ilişkin kararı Resmî Gazete’de yayınlandı. Buna göre bu aya özgü olmak üzere emeklilik tahsis numarasının son rakamı 6 olanlara aylıkları 16 Ekim, 4 ve 9 olanlara 17 Ekim, 2 ve 7 olanlara 18 Ekim, sıfır ve 5 olanlara 19 Ekim 1,3 ve 8 olanlara da 20 Ekim 2006’den itibaren ödenecek. Ödeme tarihlerinin öne alınması sebebiyle gelir ve aylıklardan herhangi bir kesinti yapılamayacak.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Şekercilerde bayram mesaisi

Şeker üretimiyle önde gelen Konya, ürün ihraç ettiği Balkan ülkelerine sert, Arap ülkelerine yumuşak şeker gönderiyor

Konya Şekerciler ve Helvacılar Odası Başkanı Ahmet Solmaz, son yıllarda zor günler geçiren Konya şeker sektörünün bayramdan bayrama hareketlendiğini söyledi. Konya’da yaklaşık 200 üreticisinin bulunması sebebiyle rekabetin yüksek olduğunu ifade eden Solmaz, bu yüzden fiyatların düştüğünü, üreticilerin eskisi gibi kârlı satış yapamadığını bildirdi. Solmaz, bazı firmaların bu rekabet ortamında ayakta durabilmek için yurt dışına açıldığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Konya’dan son yıllarda bazı Balkan, Afrika ve Arap ülkelerine yoğun şeker ihraç ediliyor. Özellikle bayram öncesinde Arap ülkelerine yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanıyor.”

/ KONYA

13.10.2006


 

İstanbul Boğazı'na 2 katlı yeni tüp tünel

İstanbul Boğazına lastik tekerlekli araçlar için iki katlı yeni bir tüp tünel inşa edilecek.

Her katı ikişer şeritli olacak tünelde gidiş ve gelişler farklı katlardan gerçekleştirilecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni tüp tünel güzergahının köprülerin alternatifi olmadığını, İstanbul’da yeni köprüye de ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiş Projesinin yap-işlet-devret modeliyle yapımı için Yüksek Planlama Kurulundan onay aldı.Bakanlığın hazırladığı fizibilite çalışmasına göre, kentin iki yakasını denizin altından birleştirecek yeni tüp tünel için alternatif güzergahlar üzerinde çalışma yapıldı. Güzergahın, tarihi Yarımada’daki Kennedy Caddesi ile İstanbul-Ankara Devlet Yolunu birleştirmesi öngörülüyor.

Fizibilite çalışmasındaki öngörülere göre, tünel ikişer şeritli ve iki katlı olarak inşa edilecek. Gidiş ve gelişler, ayrı katlardan gerçekleştirilecek. Toplam uzunluğu 5,5 kilometre olması hesaplanan tünelden yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobiller geçecek. Projenin yapım maliyetinin toplam 500 milyon doları bulması bekleniyor. Yap-işlet-devret yönteminin uygulanacağı projede, yapımı üstlenen firmanın tüneli 25 yıllığına işletmesi öngörülüyor. Tünelden başlangıçta geçiş ücreti, tek yön için 2,5 dolar olarak hesaplandı.

/ ANKARA

13.10.2006


 

İhracatta Ar-Ge desteğine kolaylık

İhracatta Araştırma Geliştirme (AR-GE) Yardımına ilişkin azami 3 yıllık süre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) önerisi ve Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) onayı ile 6 ay uzatılabilecek.

Para Kredi ve Koordinasyon Kurulunun (PKK), Ar-Ge Yardımına İlişkin Tebliğ’de yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ uyarınca, AR-GE faaliyetinde bulunan kuruluşların AR-Ge sayılan faaliyetlerine ilişkin harcamaları, en fazla yüzde 50’ye kadar ve ilave desteklerle beraber en fazla yüzde 60’a kadar desteklenecek.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Bütçe, 1.9 milyar YTL açık verdi

Merkezi yönetim bütçesi eylülde 1 milyar 858 milyon YTL açık verdi.

Yılın ilk dokuz aylık dönemindeki bütçe açığı ise 1 milyar 385 milyon YTL olarak gerçekleşti. Eylülde 1 milyar 633 milyon YTL olan faiz dışı bütçe fazlası ise ilk dokuz aylık dönem itibariyle 36 milyar 242 milyon YTL’ye ulaştı. Faiz dışı fazla yıl sonu hedefinin yüzde 12 üzerine çıktı.

/ ANKARA

13.10.2006


 

Bursa’dan 1,1 milyar dolarlık tekstil ihracatı

Bursa’dan yılın 9 ayında yapılan tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, 1 milyar 107 milyon dolara ulaştı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Ocak-Eylül döneminde yüzde 7,5’lik artışla 436 milyon 54 bin dolara ulaşan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, geçen yılın aynı döneminde 405 milyon 293 bin dolarda kalmıştı. Bu dönemde yüzde 14,8 oranında artarak 671 milyon 15 bin dolara yükselen tekstil ihracatı ise geçen yılın aynı döneminde 584 milyon 389 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

/ BURSA

13.10.2006


 

Kışlık kıyafetler vitrinde

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, alış veriş merkezlerinin vitrinlerini de kışlık kıyafetler süslemeye başladı. Kazak, mont, kışlık ayakkabı ve botlar; vitrinlerdeki yerlerini aldı.

Giyim mağazası sahibi İlhan Kapucu, kışlık kıyafetlerde geçen yıla oranla fiyat artışı olmadığını belirterek; kazakların 20-90 YTL, montların 44-130, kışlık ayakkabıların 40-119 YTL, botların ise 60-120 YTL arasında satıldığını söyledi. Buna rağmen Ramazan Bayramı öncesi durgunluk yaşandığını ifade eden Kapucu, “Ramazan Bayramı’nda piyasanın biraz canlanmasını bekliyoruz. Sonbaharın ortasına gelmemize rağmen havalar soğumadığı için kışlık kıyafet satamıyoruz” dedi.

/ ADANA

13.10.2006


 

Boydak’tan Ar-Ge’ye 10 milyon dolar

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nazif Türkoğlu, holding olarak 2007 yılında AR-GE ve tasarıma 10 milyon dolar harcayacaklarını söyledi.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Bellona A.Ş Genel Müdürü Nazif Türkoğlu, Türkiye’nin en çok patent ve tescil başvurusu yapan ilk üç firması arasında bulunduklarını belirterek, “Bünyemizde faaliyet gösteren İstikbal, Bellona, HES kablo gibi sektörünün öncü kuruluşları olan firmalarımızda yeni ürün geliştirmeye büyük önem vermekteyiz’’ dedi.

Holding olarak sadece mobilya alanında 110 marka tescili, 367 endüstriyel tasarım tescili ve 11 adet patent hakkının ellerinde bulunduğunu ifade eden Nazif Türkoğlu, şunları söyledi: “Holding olarak AR-GE ve tasarım çalışmalarına her yıl yaklaşık 8.5 milyon dolar ayırıyorduk. 2007 yılında bu rakamı biraz daha yukarıya çekerek 10 milyon dolar ayırmayı planlıyoruz.’’

/ KAYSERİ

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004