Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nasrettin Hoca rezaletine tepki

Antalya’da bir san'at derneğinin Antalya Plajları’nda turist çekmek amacıyla Nasreddin Hoca’yı kullanmasına ve bunun basında yer almasına Akşehir Belediye Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu, Akşehirliler adına büyük tepki gösterdi.

Başkan Baloğlu, yaptığı yazılı açıklamada Nasreddin Hoca’nın; günlük hayatta yaşanan olaylara farklı bir gözle bakarak değerlendirdiğini ifade ederek “O; hikmetli sözleri, kıssaları, ince zekâsı ve bilge kişiliği ile de tüm dünyanın tanıdığı ve örnek aldığı bir kişilik haline gelmiştir. Nasreddin Hoca, Akşehirli ve Akşehir’de medfun olmasına rağmen o, tüm dünyanın sahiplendiği önemli bir kişiliktir. O’nun hayatına ve kıssalarına baktığımızda da, Seyyid Mahmut Hayrani, Seyyid Hacı İbrahim Veli ve Mevlâna Celâleddin Rumi gibi büyük âlimlerle ilmi münasebetlerini görüyoruz.” diye konuştu.

Ancak son günlerde basında çıkan, bir sanat derneğinin Antalya Plajları’nda turist çekmek amacıyla Nasreddin Hoca’yı kullanması haberini, çok çirkin bir davranış olarak karşıladıklarını belirten Başkan Baloğlu, “Bu davranış, Hocamızın ne ilmi kişiliği ile ne de hayat tarzı ile uyuşmayan bir davranıştır. Temsili Nasreddin Hoca olmak herkesin üstlenebileceği bir görev değildir. Başına takılan kavuğun ağırlığını da taşımak kolay değildir. O’nun felsefesini ve ilmini, özünde tanımayan kişiler o kavuğun altında ezilip küçülürler. Nitekim üzülerek belirtiyoruz ki, bu davranışın bir tiyatro grubu tarafından yapılması da işin ayrı bir ayrı bir ayıbıdır.” dedi.

Başkan Baloğlu , ayrıca “Görüyoruz ki; öz değerlerimize sahip çıkarak kültür mirasımızı doğru şekilde yeni nesillere aktarmaya çalışanların yanında; bunca emeği, gözünü kıpmadan harcayanlar da var. Türk Halkı olarak bizler; ne Nasreddin Hocamızın ne diğer Türk Büyüklerimizin ne de kültürel varlıklarımızın bu şekilde sömürülmesine izin vermeyeceğiz” diyerek, bu davranışı büyük bir nefretle kınadıklarını ve bu konuda Türk halkından da gerekli duyarlılığı beklediklerini kaydetti.

Recep BOZDAĞ

13.10.2006


 

Dolmabahçe’de “Dolmabahçe Sarayı” sergisi

TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığınca düzenlenen Dolmabahçe Sarayı’nın 150. yıldönümü faaliyetleri kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi şehrinde ‘’Dolmabahçe Sarayı’’ adıyla bir sergi açılacak.

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Dolmabahçe Sarayı’nın 150. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Abu Dabi’de 1 Kasım Çarşamba günü düzenlenecek serginin açılışı, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Birleşik Arap Emirlikleri Prensi Şeyh Sultan Bin Tahnoon Al Nahyan tarafından yapılacak. Açılışta ünlü şef Emre Aracı yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası ‘’Osmanlı Saray Müziği’’ konseri verecek.

Proje koordinatörlüğünü Erol Makzume’nin yapacağı sergide, aralarında Fausto Zonaro, Jean Leon Gerome, Ivan Konstantinovic Ayvazovski ve Germain Fabius Brest’in de bulunduğu ünlü oryantalist ressamlar ile Osman Hamdi, Hüseyin Zekai Paşa, Şevket Dağ, Süleyman Seyyit, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza ve son Halife Abdülmecit’in eserlerinin de yer aldığı tablolar, halılar, hat çalışmaları, masa, sandalye, sehpa gibi mobilya örnekleri, yemek takımları ve tekstil örnekleri yer alacak.

Abu Dabi Kültür ve Varlıkları Merkezi (ADACH) ‘’Al Nakheel’’ Sergi Salonunda düzenlenecek sergi, 3 hafta boyunca açık kalacak.

13.10.2006


 

Tarık Buğra hatırasına hikâye yarışması

Konya Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Akşehir doğumlu olan Türk Edebiyatının önde gelen yazarlarından Tarık Buğra’nın ölümünün 13. yıl dönümü sebebiyle, hikâye yarışması düzenleneceğini söyledi.

Baloğlu, yaptığı açıklamada, adını ve eserlerini yaşatmak, onu gelecek nesillere tanıtmak amacıyla Tarık Buğra adına bir hikâye yarışması düzenlemeye karar verdiklerini belirtti.

Akşehir Belediyesi olarak 2 yıldır Tarık Buğra’yı anma toplantıları düzenlediklerini ifade eden Baloğlu, çalışmalar kapsamında ilk kez adına bir hikâye yarışması düzenleneceğini söyledi.

Tarık Buğra’nın başarılı bir yazar olduğunu vurgulayan Baloğlu, şunları kaydetti:

‘’Büyük Taarruz kararlarının alındığı, Batı Cephesi Karargâhı olan Akşehir’de, Milli Mücadele günlerinde yaşanan olayları, sıkıntı ve zorlukları en iyi yansıtan, modern Türk edebiyatının büyük isimlerinden Tarık Buğra’nın adını ve eserlerini yaşatmak, edebi kişiliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla böyle bir yarışma düzenliyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından herkese açık olan yarışmada konu kısıtlaması olmayacak. Adaylar, dili Türkçe olan, uzunluğu on sayfayı geçmeyecek tek bir hikâye ile yarışmaya katılabilecek.’’

Akşehir Belediyesi Tarık Buğra Hikaye Yarışması için son başvuru tarihinin 12 Ocak 2007 olarak belirlendiğini bildiren Baloğlu, yazarın ölümünün 13. yıldönümü olan 26 Şubat 2007’de belediye tarafından düzenlenecek Tarık Buğra Anma Toplantısında yarışmada birinciye bin YTL, ikinciye 750 YTL, üçüncüye 500 YTL ödül verileceğini ve seçilen 50-60 hikâyenin bir kitapta toplanacağını kaydetti.

13.10.2006


 

“Aşk imiş her ne var âlemde”

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından organize edilen “Aşk imiş her ne var âlemde” adlı hüsn-i hat sergisi düzenlendi.

Havuzbaşı’ndaki Resim Heykel Galeri Salonu’nda düzenlenen hüsn-i hat sergisine Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ahmet Fidan, Erzurum Temsilcisi Rıdvan Canım ile çok sayıda dâvetli ve üniversite öğrencisi katıldı. Hattat Yusuf Bilen’in eserlerinin yer aldığı sergide yaklaşık 80 hat beğeniye sunuldu. Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Genel Başkan Ahmet Fidan, hüsn-i hat sergisini ebru sergisi ile birlikte Nisan ayı içerisinde Ankara’da da açmayı düşündüklerini ifade etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Rıdvan Canım ise, yaptıkları faaliyetlerle Erzurum’un şehir kültürüne katkıda bulunmak istediklerini belirterek, “Erzurum’un, bağrındaki san'atçıları tanımasını istiyoruz. Erzurum kültürüne ne gibi katkımız olur onun uğraşı içindeyiz” dedi.

13.10.2006


 

Yeni reklâmcılar işbaşında

BSF Akademi’de Kemal Sezer’in yönetimindeki on altı haftalık Reklâm Yazarlığı Atölyesini tamamlayan katılımcılar törenle sertifikalarını aldılar. BSF Akademi konferans salonunda yapılan törende konuşan BSF Eğitim Kurumları Genel Müdürü Bilal Arıoğlu, “Bizi en çok memnun eden şey, katılımcıların, daha kurs bitmeden iş bulabilmeleri” dedi.

BSF olarak üç ayrı alanda, 20 dalda sertifika programı düzenlediklerini ve iki yıllık Sinema-TV okulu ile bu sene diploma programını da başlattıklarını belirten Arıoğlu, bugüne kadar yüzlerce kişiye sertifika verdiklerini söyledi. Ülkemizde en önemli sorunun işsizlik olduğuna değinen Genel Müdür Arıoğlu, “Memnuniyetle görüyorum ki, bu kursa katılan arkadaşlarımızın da tamamı bir yerde çalışıyor duruma gelmiş” dedi. Arıoğlu, sektöre iyi yetişmiş eleman sunduklarını ve bu sebeple insanlara meslek edindirmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

13.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004