Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Osmanlı'dan kalma madalyalara Alman ilgisi

İngiltere’nin başşehri Londra’da Osmanlı döneminden kalma madalya ve nişanlar, Sotheby’s Müzayede Evi’ne bağlı Morden & Eden Şirketi tarafından açık artırmada satıldı.

Satışa çıkarılan binin üzerindeki madalyaya büyük ilgi gösterildi. Amerikan Nümizmatik Derneği tarafından satışa çıkarılan koleksiyonun hemen hemen hepsinin alıcı bulduğu görüldü. Akşam saatlerinde satışa sunulan Osmanlı Devleti dönemine ait 1850’li yıllardan kalma 80 farklı madalya ve nişan, beklenenin üzerinde bir ilgi görerek, açılış rakamlarının üzerinde satış rakamlarına ulaştı. Osmanlı dönemi eserleri içinde Türk yapımı, imzalı ve mühürlü, gümüş ve mine işlemeli, üzerinde ay ve kılıç sembolleri olan bir mecidiye, 12 bin pound’a (yaklaşık 33 bin YTL) alıcı buldu.

Müzayedeye Almanya’dan gelen, Emel Doğru Prümm ve Alman eşi Hans Prümm, kendilerine ait Osmanlı koleksiyonunda birkaç madalyanın eksik olduğunu, özellikle üzeri kılıç simgeli olan nişanların çok zor bulunduğunu belirterek, Londra’da satışa çıktığını duyunca açık arttırmaya katılmak için geldiklerini söyledi. Emel Prümm, eşinin daha önce Alman madalyaları koleksiyonu yaptığını söyleyerek, önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait madalyaların koleksiyonu yapma kararını eşiyle birlikte aldıklarını ifade etti.

Arttırmada Rusya’ya ait 1865 yılından kalma mine süslemeli altın Saint Andrew rozeti, 90 bin pounda (250 bin YTL) alıcı bularak, arttırmadaki en pahalı eser oldu. Yine Rusya’dan Saint Alexander Nevsky madalyası ise 60 bin pound’a satılarak arttırmadaki en pahalı ikinci eser oldu.

27.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya Mevlânâyı anacak

  İstanbul Kitap Fuarı çeyrek asrı geride bırakıyor

  Osmanlı'dan kalma madalyalara Alman ilgisi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004