Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çağlayan: Sıcak para girişi devam ediyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye’ye ciddi miktarda yabancı sermaye girişi olduğunu ancak bunun yanında uygulanan faiz ve kur politikası nedeniyle sıcak para girişinin de devam ettiğini belirterek, ‘’İnşallah bu acı bir fren sesi duyulmadan çözülür’’ diye konuştu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekonomik alt yapısı ve ekonomisi ne kadar güçlü olursa, Ermeni tasarısı gibi durumlarla karşı karşıya kalmayacağını bildirdi. Çağlayan, ASO’nun, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen ve Türk Tarih Kurumu Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun konuk olduğu aylık Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bayram öncesi Fransa’ya yaptığı ziyaret hakkında üyelere bilgi verdi.

2007 bütçesine de değinen Çağlayan, enflasyonda hedefin aşılacağının görüldüğü, bunun yanında bekleyen zamların enflasyon beklentisini menfi yönde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Türkiye’ye ciddi miktarda yabancı sermaye girişi olduğunu ancak bunun yanında uygulanan faiz ve kur politikası nedeniyle sıcak para girişinin de devam ettiğini belirten Çağlayan, ‘’İnşallah bu acı bir fren sesi duyulmadan çözülür’’ diye konuştu.

Sosyal güvenlik açıklarına vurgu yapan ve Yeşilkart uygulamasının gözden geçirilmesini isteyen Çağlayan, başından geçen bir olayı da aktardı. Kendi şirketine gelen ve durumu iyi olan bir ustanın işe girmek isterken, muhasebeye ‘’beni sigorta yapmayın, paramı tam verin, zaten yeşilkartım var’’ dediğini aktaran Çağlayan, sistemin gözden geçirilmesi gereğine tekrar vurgu yaptı. (

/ ANKARA

31.10.2006


 

İşçinin gözü asgarî ücrette

İşçiler, yılbaşında 332 Euro’ya karşılık gelen ancak 289 Euro’ya kadar gerileyen brüt Asgarî ücretin, Asgarî Ücret Tespit Komisyonu tarafından yeniden belirlenmesi için gün sayıyor. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2007’den itibaren geçerli olacak Asgarî ücreti belirlemek üzere Kasım ayında toplanacak.

Komisyonun bu yıl 16 yaşından büyükler için brüt 531 YTL olarak belirlediği Asgarî ücret, yıl başında 332 Euro’ya karşılık gelirken, döviz fiyatındaki artışla birlikte bu miktar 43 Euro azalarak 289 Euro’ya düştü.

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’de Asgarî ücretle çalışanlara ilişkin resmi veri bulunmadığını söyledi. Bu konudaki tek verinin, SSK’nın 2005 yılı istatistiklerine dayandığını ifade eden Bağdadioğlu, buna göre sigorta primi Asgarî ücret üzerinden ödenen işçi sayısının, kayıtlı işçilerin yüzde 43’üne karşılık gelen 3 milyon kişi civarında olduğunu belirtti. Kayıt dışı çalışanlar da düşünüldüğünde Asgarî ücretten doğrudan etkilenen işçi sayısının 5,5 milyonu bulduğunu dile getiren Bağdadioğlu, bu işçilerin büyük çoğunluğunun turizm, tekstil gibi sektörler ile kapıcılık ve tezgahtarlık gibi işlerde çalıştıklarını söyledi.

Açıklanan Asgarî ücretten hiçbir adla kesinti yapılamayacağını vurgulayan Bağdadioğlu, bazı işverenlerin çeşitli adlar altında kesintiye giderek işçilere Asgarî ücretin de altında ödeme yaptıklarını belirtti.

SÜREÇ BAŞLIYOR

Bu arada Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2007’den itibaren geçerli olacak Asgarî ücreti belirlemek üzere Kasım ayında toplanacak. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de hükümet temsilcisi olmak üzere, toplam 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor.

GEÇEN YIL NET 380 YTL’YE ÇIKTI

Geçen yıl Asgarî ücret, 16 yaşından büyükler için yüzde 8.65 oranında artırılarak brüt 531 YTL, net 380 YTL 46 YKr seviyesine çekilmişti. 16 yaşından büyükler için Asgarî ücretin işverene toplam maliyeti 645 YTL 17 YKr’yi buluyor.

/ ANKARA

31.10.2006


 

Risklere dikkat, AB sürecine devam

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2007 yılı sonunda hedefe ulaşılabilmesi için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptı. Kurul, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması, hizmet fiyatlarına ilişkin yeni risklerin ortaya çıkmış olması ve küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesinin, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bazı riskler sebebiyle orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşılabilmesi için mevcut sıkı duruşun uzun süre korunmasının gerekebileceğini söyledi. Kurulun 19 Ekim’deki toplantısının değerlendirme özetinde, “Faiz dışı kamu harcamalarındaki artış eğiliminin 2007 yılı enflasyonu üzerindeki etkisinin tam olarak bilinmemesi ve parasal aktarım mekanizmasına ilişkin diğer belirsizlikler göz önüne alındığında, enflasyondaki düşüş sürecinin tahmin edilenden daha yavaş gerçekleşme riski gözardı edilmemelidir” denildi. ABD ekonomisiyle ilgili gelişmelere bağlı küresel risk iştahı, hizmet fiyatlarındaki riskler ve küresel belirsizliğin ihtiyatlılık gerektirdiği vurgulandı.

Özette ayrıca 2007’de yüksek ücret artışı öngörülmesinin hizmet fiyatları risklerini artırdığı belirtildi. Değerlendirmede “Merkez Bankası’nın orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 4, buna ulaşmak için para politikası etkin şekilde kullanılacak” denildi. Merkez Bankası’nın orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacağı vurgulandı. Orta ve uzun vadeli görünüm açısından AB’ye uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğu kaydedildi.

/ ANKARA

31.10.2006


 

Türkiye, Rus gazına bağımlı

Rus gazına bağımlılık, Avrupa’nın bazı ülkelerinde çok yüksek düzeylere ulaştı. Rus gazının, toplam gaz tüketimine oranı, Türkiye’de yüzde 63.7 olarak hesaplandı. Almanya’da yüzde 37.8 olan bu oran, Yunanistan’da yüzde 79.1’e, Finlandiya ve Batlık ülkelerinde ise yüzde 100’e çıkıyor.

Toplam gaz tüketiminde Rus gazı payı, Avrupa ülkeleri arasında çok farklı düzeylerde gerçekleşiyor. Rus gazına bağımlılık oranı, Belçika’da yüzde 1.2 gibi çok düşük bir düzeyde gerçekleşirken Finlandiya ve üç Baltık ülkesinde yüzde 100’ü buluyor.

Türkiye’de yüzde 63.7’ye ulaşan Rus gazına bağımlılık oranı, Hollanda’da yüzde 6, İsviçre’de yüzde 10.8, Fransa’da yüzde 25.3, İtalya’da yüzde 26.3, Almanya’da yüzde 37.8, Polonya’da yüzde 42.5, Slovenya’da ise yüzde 50.9 olarak belirlendi.

/ ANKARA

31.10.2006


 

Özelleştirme geliri düşecek

Telekom, Tüpraş ve Erdemir gibi büyük özelleştirmelerin gerçekleştirilmesiyle birlikte bu yıl özelleştirmede oldukça yüksek bir rakama ulaşılırken, gelecek yılın gelir beklentisi bu yılın oldukça altında. Buna karşılık 2007’de turizm gelirinin 19,8 milyar dolara, işçi gelirlerinin ise 1,2 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) verilerini baz alarak yapılan hesaplamaya göre, bu yıl genel devlet toplam gelir ve harcamaları içinde özelleştirme gelirinin yaklaşık 8 milyar 620 milyon dolar (12 milyar 432 milyon YTL) olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise özelleştirme gelirinin 3 milyar 394 milyon dolar (5 milyar 227 milyon YTL) olacağı hesaplanıyor. Net turizm gelirinin ise gelecek yıl 16,6 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Öte yandan işçi gelirleri de 1,2 milyar dolar olarak ödemeler dengesi hesabına katıldı.

Ayrıca bu yıl 83,5 milyar dolar civarında gerçekleşmesi beklenen ihracat rakamının, gelecek yıl 95 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Bunun yanında bavul ticareti gelirinin bu yıl 4,5 milyar dolar, gelecek yıl ise 4,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

/ ANKARA

31.10.2006


 

Turistler, 10.3 milyar YTL harcadı

Yılın ilk dokuz ayında Türkiye’ye gelen turistler, toplam 10 milyar 302 milyon dolarlık harcama yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemeye göre, Ocak-Eylül döneminde Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçiler toplam 10 milyar 302 milyon dolarlık harcama yaptı. Bunun 7 milyar 605.3 milyon dolarını kişisel harcamalar oluşturdu. Paket tur harcamalarından Türkiye’ye kalan pay ise 2 milyar 696.7 milyon dolar olarak belirlendi. Turistler, Türkiye’den giderken de bavullarında 2 milyar 883.6 milyon dolarlık giyecek, ayakkabı, hediyelik eşya, halı ve kilim götürdüler. Yabancılar, konaklama için 1 milyar 587.7 milyon dolar, yeme-içme için 1 milyar 991.5 milyon dolar, ulaştırma için ise 680.6 milyon dolar harcadı.

/ ANKARA

31.10.2006


 

Otomotiv ihracatının gözdesi ‘binek’

Son yıllarda yan sanayinin liderliğini ele geçiren binek otomobil ihracatı, sadece 9 ayda, 2001’e (2001 dahil) kadar olan otomotiv sektörünün yıllık ihracatlarını geride bıraktı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, 9 ayda 4 milyar 46 milyon doları bulan binek otomobil ihracatı, otomotiv sektörünün 1991’den 2001 yılına kadarki yıllık ihracatlarını geçti. Aynı dönemde, yan sanayii 3 milyar 161 milyon dolar ile 2000, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar da 2 milyar 142 milyon dolar ile 1998’e kadar olan yıllık otomotiv ihracatlarını aşmayı başardı.

/ BURSA

31.10.2006


 

Çiftçi, nar üretimine yöneldi

Yakın zamana kadar tabîi ortamlarda yetişen narları toplayarak gelir elde eden köylülerin, teşvikler ve fiyat cazibesi sebebiyle nar bahçeleri oluşturmaya yöneldiği bildirildi.

Meyve olarak, ayrıca yemeklerde ve salatalarda “ekşi’’ olarak değerlendirilen nar, meyve suyu sektörünün de yeni gözdesi oldu. Uzmanların, ‘’tabiî antibiyotik’’ olarak kabul ettikleri narın, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu pek çok hastalıktan koruduğu, kolesterol ve şekeri dengelediği yönündeki araştırma sonuçları, tüketimi önemli oranda artırırken, üreticiler ise ekonomik getirisinin yüksek olması ve devlet tarafından sağlanan teşvikler sebebiyle nar üretimine yöneltti.

/ ADANA

31.10.2006


 

Bankalardan 7.6 milyar YTL kâr

Önemli bir kısmı yabancı sermayenin kontrolüne geçmeye başlayan Türk bankacılık sektörü bu yılın ilk sekiz aylık döneminde net kârını yüzde 29.2 oranında artırarak 7.6 milyar YTL’ye kadar çıkardı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre bu yıl Ocak-Ağustos döneminde bankacılık sektörü brüt kârını yüzde 18.4 oranında artırarak 9 milyar 660 milyon YTL’ye kadar yükseltti. Kurumlar vergisi oranında yapılan indirimin de etkisiyle bu kârdan ödemeleri gereken toplam vergi tutarının yüzde 8.8 oranında azalarak 2 milyar 108 milyon YTL’ye indiği bu dönemde net kâr ise yüzde 29.21 gibi oldukça yüksek bir oranda artarak 7 milyar 552 milyon YTL’ye, ulaştı. Sektörünün bu yılın ilk sekiz aylık dönemindeki toplam faiz gelirleri ise yüzde 23.4 artarak 34 milyar 73 milyon YTL’ye yükseldi.

/ İSTANBUL

31.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004