Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergi reformu şart

Chicago Loyola Üniversitesinden ve aynı zamanda dünyanın en önemli bin ekonomisti arasında 107’inci sırada gösterilen Prof. Dr. Vefa Tarhan, Türkiye’de ekonomik politikaların yeniden dizayn edilmesi gerektiğini belirtti.

Tarhan, Forum İstanbul kapsamında düzenlenen ‘’Uluslararası Yarıyıl Finans Konferansı’’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de şu anda bankacılık sektörünün 2001’e oranla çok kuvvetli olduğunu vurguladı.

Türkiye’de hâlâ en büyük sorunlardan birinin vergi reformu olduğuna dikkati çeken Tarhan, en düşük gelir seviyesine sahip olanlardan yüksek, en yüksek gelir seviyesindekilerden düşük vergi alınması nedeniyle Türkiye’nin bu konuda birinci kümede olduğunu söyledi.

Tarhan, ‘’Bu konuda birinci kümede olmak iyi değil. Vergi oranları azalırsa daha fazla vergi toplanacaktır’’ dedi.

Tarhan, sıcak paranın DNA’sının ürkek olduğunu, bu nedenle en küçük bir problem gördüğünde ülkeden çıktığını belirterek, sıcak paranın korktuğu zaman ne olduğunu, Türkiye’de Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan dalgalanmalar sırasında görüldüğünü, bu tür etkileri en aza indirmek için yerli yatırımcıların teşvik edilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Türkiye’de izlenen ekonomik politikalarda artık ufkun açılması ve başka alternatifler izlenmesinin faydalı olacağını dile getiren Tarhan, şöyle devam etti:

‘’Türkiye’de belki de ekonomik politikaların yeniden dizayn edilmesi gerekir. Enflasyon canavarını tekrar hortlatmak korkunç bir şey ama yine de denenmesi lazım. Şu andaki cari açık sürdürülebilir değil. YTL çok değerli. İzlenen politikaların bazı tehlikeler içerse de statik değil, dinamik olması lazım. Şimdiye kadarki dış kaynaklı şoklar finansal kaynaklıydı. Eğer finansal kaynaklı olmasına rağmen böyle dalgalanma olduysa reel sektör kaynaklı olduğunda bunlar tsunami mi olacak? Bütün her şeye rağmen ben yine de Türk ekonomisi için iyimserim.’’

/ İSTANBUL

02.11.2006


 

İran otomobili izin bekliyor

İran’ın Khodro Company (IKCO) firması tarafından üretilen, ‘’Samand’’ modeli otomobillerin Türkiye distribütörlüğünü alan MYS Otomotiv, aracın satışına dönük iki ülke arasındaki pürüzlerin bir an önce giderilmesini bekliyor.

MYS Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, yaptığı açıklamada, geçen Mart ayında Türkiye pazarına girmesi planlanan ‘’Samand’’ın, gereken izinlerin verilmemesi nedeniyle ithal edilemediğini söyledi.

İki ülke yetkilileri arasında sürekli görüşmeler yapıldığını, ancak bir türlü sonuç alınamadığını belirten Seskır, ‘’Biz distribütörlüğü alırken firmayla anlaşma yaptık. 3 bin otomobil siparişi verdik. Otomobillerin Mart ayında Türkiye’de olacağını duyurduk. Ancak yaşanan pürüzler giderilmeyince beklemeye başladık’’ dedi.

“3 BİN OTOMOBİL GETİRECEĞİZ”

IKCO’nun İran’da 1962 yılından beri Peugeot lisansıyla otomobil, Mercedes,

Hyundai, Man lisansıyla ticari olmak üzere yılda 740 bin araç ürettiğini anlatan

Seskır, şöyle konuştu:

‘’Eğer gerekli izinler verilirse 3 bin otomobili Türkiye’ye getireceğiz. Bu rakam Türkiye için hiç de fazla değil. Dolayısıyla rahatlıkla hedefimize ulaşacağız. Şu an sadece Samand’ı getirmeyi planlıyoruz. Daha sonra firma tarafından üretilen 3 modeli daha getirmeyi hedefliyoruz. Ancak ilk olarak iki ülke arasındaki sorunların giderilmesi gerekiyor. Türkiye’ye gelecek olan Peugeot’nun 206 Sedan modeli de aynı fabrikada üretiliyor.’’

Test aracı olarak Bursa’ya getirdikleri ‘’Samand’’ları kullanan kişilerin oldukça memnun kaldıklarını ifade eden Seskır, sürücülerin bu otomobillerin satışlarının ne zaman başlayacağı yönünde kendisine sürekli sorular yönelttiklerini bildirdi.

Seskır, her türlü donanıma sahip olduğunu söylediği otomobilleri Türkiye’de çok uygun fiyatlarla satmayı düşündüklerini belirtirken, ‘’Araçlar çok özellikli.

ABS fren sistemi, hava yastığı, klima, merkezi kilit gibi donamlar mevcut. Her türlü donanıma sahip Samand’ı, 19 bin 900 YTL gibi uygun bir fiyata satmay planlıyoruz’’ diye konuştu.

/ BURSA

02.11.2006


 

İsrail, petrol boru hattı istiyor

İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan dahil Türkiye’ye gelen doğal gaz ve petrol boru hatlarının İsrail’e ulaştırılmasını önerdi.

Hayfa Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası enerji konferansında konuşan Ben-Eliezer, ‘’benim rüyam, İsrail’in enerjinin ana bağlantı ülkesi haline gelmesi, İsrail’in Orta Doğu’daki stratejik konumunun kullanılması’’ dedi.

Ben-Eliezer, Orta Asya ve Kafkasya’daki petrol ve doğal gazın İsrail üzerinden, dünyanın daha uzak noktalarına sevk edilebileceğini kaydetti.

Konferansa katılarak bir konuşma yapan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Şaakaşvili de, ülkesinin dünya için önemli bir petrol sevk noktası olduğunu belirterek, ‘’iki petrol boru hattı ve bir gaz boru hattı ülkemizden geçiyor. Bu boru hatları ülkemizin batı ile bağlarının sembolleri’’ dedi.

/ HAYFA

02.11.2006


 

Konfederasyonlar birleşti

Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) ile Dünya Emek Konfederasyonu (WCL), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) adı altında birleşti.

ICFTU’nun Japonya’nın Miyazaki kentinde Aralık 2004’te gerçekleştirilen 18. Genel Kurulunda ICFTU ile WCL’nin birleştirilmesi yönünde karar alınmıştı.

Karar doğrultusunda, ICFTU ve WCL, ITUC çatısı altında güçlerini birleştirdi. ITUC’un 1. Genel Kurulu da Avusturya’nın başkenti Viyana’da dün başladı ve 3 Kasıma kadar devam edecek.

Uluslararası boyutta 1949’dan beri faaliyet gösteren ICFTU, 156 ülkedeki 241 üyesiyle 155 milyon çalışanı temsil ediyordu. Türkiye’den Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK ICFTU’nun üyeleri arasında yer alıyordu. WCL ise 1920 yılında IFCTU adı ile kurulup, daha sonra bugünkü adını aldı. Konfederasyon, 116 ülkedeki 144 üye örgüte ve özellikle üçüncü dünya ülkelerinde olmak üzere 26 milyon üyeye sahip bulunuyordu.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Doğal gaza zam

BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatlarına yüzde 5.8, sanayide kullanılan doğal gaza ise 5.4 oranında zam yaptı.

Botaş’tan yapılan açıklamada, uluslararası piyasalardaki doğal gaz fiyatlarında görülen artışların tüketiciye en düşük düzeyde yansıtılması politikasının sürdürüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, bu çerçevede, konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatında yüzde 5.8, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatında ise yüzde 5.4 oranında artış yapıldığı bildirildi.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Doğalgaz zammına sanayici tepkisi

Bursa iş dünyasının temsilcileri, doğalgaza yapılan zammın “kabul edilemez” olduğunu, hükümetin zam kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söylediler. MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkul, yapılan zammın ekonomiyi büyük oranda olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkul, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaza yapılan zammın ekonomiyi büyük oranda olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Doğal gazın fiyatlarındaki konutlarda 5.8’lik ve sanayide 5.4’lük zammın girdileri artıracağını, maliyetleri olumsuz etkileyeceğini ifade eden Özkul, ‘’Kaçak doğal gaz kullanım bedellerinin sanayiciye yüklenmesini doğru bulmuyorum. lması gereken, özel sektörden kullanım bedelinin karşılığını almaktır’’ dedi.

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin de alacaklarını tahsil edemeyen ve bankalardan kredi sağlamakta güçlük çeken BOTAŞ’ın, çözümü doğal gaza zam yapmakta bulmasının sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini, enerji maliyetlerini artıracağını ifade etti.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Aras ise dar boğazda bulunan BOTAŞ’ın, Elektrik Üretim A.Ş. ve Ankara Elektrik Gaz ve Otobüs İşletmesinden (EGO) yaklaşık 9 milyar YTL’lik alacağın uzun süredir tahsil edilememesinin faturasının sanayiciye kesilmesinin doğru olmadığına dikkat çekti. Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık ise yükselen girdi maliyetleri yüzünden zor günler yaşayan sanayicilerin yeni zamla ağır bir darbe daha aldığını söyledi. Doğal gaz zammının sanayicinin ‘’başına tabanca dayanması’’ anlamına geldiğini ifade eden Varlık, enflasyonun yüzde 9-10’lar seviyesinde olduğu Türkiye’de doğal gaza, enflasyonun üstünde zam yapıldığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Sanayicinin ve ihracatçının bunca fedakarlığına rağmen yapılan yüzde 5.4’lük zam çok ayıp. Kış gelirken hem vatandaşın hem de sanayicinin kullandığı doğal gaza yapılan bu zam çok adaletsiz. Zarar kapatmak için zam yapılmaz.’’

Yeni Asya / BURSA

02.11.2006


 

Hazine 32,2 milyar YTL faiz ödedi

Hazine bu yılın ilk dokuz ayında toplam 135,8 milyar YTL tutarında borç servisi gerçekleştirdi.

Hazine Müsteşarlığı Ekim ayına ilişkin ‘’Kamu Borç Yönetimi Raporunu’’ yayımladı.

Rapora göre, Hazine 2006 yılında toplam 168,4 milyar YTL olarak öngördüğü toplam borç servisi tutarının 135,8 milyar YTL’lik bölümünü bu yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdi.

Böylelikle Hazine yılın son çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) toplam 32,6 milyar YTL tutarında borç servisi yapacak. Hazine, 2006 yılının ilk dokuz ayında 119,1 milyar YTL iç borç, 16,7 milyar YTL de dış borç ödemesi yaptı.

Söz konusu 119,1 milyar YTL tutarındaki iç borç servisinin 86,9 milyar YTL’lik kısmı anaparadan, 32,2 milyar YTL’lik bölümü de faizden oluştu. Aynı dönemde yapılan dış borç servisinin 11,5 milyar YTL’lik bölümü anapara, 5,2 milyar YTL’lik bölümü de faiz.

Hazine, 2006 yılında toplam 144,5 milyar YTL tutarında iç borç, 23,8 milyar YTL tutarında da iç borç servisi öngörmüştü. Verilere göre, Hazine, 2006 yılı için öngördüğü 7 milyar YTL tutarındaki özelleştirme gelirini yılın 9 ayında aşarak 8,5 milyar YTL tutarında özelleştirmeden gelir elde etti.

2006 yılının ilk dokuz ayında piyasa borç çevirme oranı yüzde 75,6, toplam iç borç çevirme oranı yüzde 74,4 olarak belirlendi. Bu yıl için piyasa borç çevirme oranı yüzde 78,2, toplam iç borç çevirme oranı da yüzde 77,1 olarak belirlenmişti.

/ ANKARA

02.11.2006


 

'Vestel Rusya'ya yeni müdür

Vestel Şirketler Grubu’na bağlı Vestel Trade Rusya Genel Müdürlüğü’ne Macit Taşkın getirildi. Anadolu Grubu’na bağlı yurtdışı şirketlerinde uzun yıllar çalışan Taşkın, Ekim ayı itibariyle Vestel’in Rusya’daki operasyonlarını yönetmeye başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitü’sünde lisansüstü derecesi bulunan Taşkın,son olarak Rusya ve Türkiye’de faaliyet gösteren Urban Şirketler Grubu’nun Sınai ve Ticari Şirketlerinden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışma hayatına devam ediyordu.

Macit Taşkın’ın göreve getirilmesi ile ilgili olarak bir açıklama yapan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Taşkın’ın Rusya ve çevre ülkelerdeki deneyimlerinin Vestel’e büyük değer katacağını söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

02.11.2006


 

Cezalar ödenecek

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, akaryakıt dağıtım şirketlerine kesilen para cezalarının tahsiline ilişkin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna ait yazıların vergi dairesi başkanlığına ulaşmaya başladığını duyurdu.

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: ‘’Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından muhtelif akaryakıt dağıtım şirketleri adına kesilen idari para cezalarının tahsiline ilişkin EPDK Başkanlığı’na ait yazılar Başkanlığımıza bağlı birimlere intikal etmeye başlamıştır.

Söz konusu yazılar Başkanlığımız birimlerine intikal ettikçe, ödeme emirleri düzenlenerek dağıtım şirketlerine tebliğ edilmektedir.’’

/ İSTANBUL

02.11.2006


 

LPG yönetmeliğinde değişiklik

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan ve 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile söz konusu Yönetmeliğin ‘’Temin ve Satışa İlişkin Kısıtlamaları’’ içeren bölümü yeniden düzenlendi.

Buna göre, LPG ihracı, rafinerici lisansı ve LPG dağıtıcı lisansına sahip olanlar tarafından yapılabilecek.

/ ANKARA

02.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004