Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB'ye Osmanlı modeli

Washington’daki Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Türk Etütleri Enstitüsü’nün başkanı Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. David Cuthell, Avrupa Birliği’nin (AB), Osmanlı İmparatorluğu modelinden yararlanabileceğini söyledi.

Kuzey Amerika Türk-Amerikan Akademisyenler Derneği’nin (NETA) düzenlediği konferansta David Cuthell, ‘’Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa Birliği İçin Bir Model mi?’’ başlıklı bir konuşma yaptı. ABD’nin kuzeydoğusunda yaşayan bilim adamları arasında toplumsal, entelektüel ve akademik ilişkilerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla kurulan derneğin konferanslar dizisi kapsamında New Jersey eyaletinin Teaneck kentinde bulunan Fairleigh Dickinson Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta Cuthell, Osmanlı İmparatorluğu döneminde hoşgörünün kurumsallaştırıldığını kaydederek, AB’nin de bu deneyimden yararlanması gerektiğini söyledi. Cuthell konuşmasında, Osmanlı toplumunun modernite öncesi çok kültürlü, çok uluslu ve çok dilli bir toplum olarak günümüze oldukça başarılı ve değişik açılımlar sunduğunu kaydetti.

Osmanlı İmparatorluğu’nu yıkan en önemli düşünce akımlarından milliyetçiliğin, aynı zamanda çağdaş Türk Cumhuriyeti’ni kuran akım olduğunu anlatan Cuthell, şimdilerde ise ironik bir biçimde AB’ye girmek isteyen Türkler’in, milliyetçiliklerini yeniden gözden geçirmek zorunda kaldıklarını vurguladı. Cuthell ayrıca, Osmanlı döneminde Türkler arasında milliyetçiliğin olmadığını, ancak bugün cumhuriyetin, milliyetçiliği, toplumun dindar, laik, sağ ve sol görüşe sahip çok değişik kesimlerine yaymayı başardığını söyledi. AB’nin, Türkiye’ye sürekli çifte standart uyguladığını savunan Cuthell, AB uyum reformlarının kısa vadede Türkiye için çok yararlı olduğunu, ancak uzun vadede Türkler’in AB’ye üye olup olmamayı yeniden gözden geçirmek durumunda kalacakları görüşünü dile getirdi.

Cuthell, Osmanlı İmparatorluğu’nun 3 temel kurumsal unsuru olarak gösterdiği ‘’bireyin imparatorluk içindeki konumu, hukuk ve ekonomik fırsatları’’ ayrıntılarıyla irdeleyerek, bunların AB’ye model olabileceğini anlattı. Osmanlı İmparatorluğu’nun, cumhuriyete dek dışardan göç almakla birlikte hiçbir zaman dışarıya nüfus vermediğini hatırlatan Cuthell, bugünkü AB’nin ayrımcı politikalarının bu noktada Osmanlı deneyiminden esinlenebileceğini bildirdi. Cuthell, kanun uygulamaları ve adalet konusunda Osmanlılar’ın, milliyetçiliğin yükseldiği dönemlerde bile Müslüman veya Türk grupları kayırmak yerine adaleti tesis etmek amacıyla hareket ettiklerini belirterek, toplumlararası hoşgörüyü yerleştirme ve yaymada AB’nin Osmanlı toplumundan alacak çok şeyi olduğunu sözlerine ekledi.

Başta Türkiye’nin New York Ticaret Ateşesi Mehmet Ali Erdem olmak üzere çok sayıda Türk ve ABD’li dinleyicinin katıldığı konferansın ardından bir de kokteyl verildi.

/ NEW YORK

07.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  '301’de çözüm bekliyoruz'

  81 yaşında vefat etti

  AB'ye Osmanlı modeli

  AKP: AB’ye girmemiz kesin değil

  Osmanlı Balkanlara hoşgörü getirdi

  Sel sırası Şemdinli’de

  Yeni yağış dalgası

  Tüzmen’den Anadol’a 1 milyon dolarlık dâvâ

  Susurluk cezalarına yeni TCK uyarlaması

  Eğitim bürokrasiye kurban edilmesin

  Deniz Feneri yüzleri güldürdü

  İHH Yardımları Batman’da

  50 yıllık arazi dâvâsı torunlara miras kaldı

  Merkel: Kriz Türkiye’nin çabalarına bağlı

  Yarbay'dan partisine eleştiri

  Alpogan, Polonya’ya gidecek

  ‘Akıl Hastası’ denmesin diye doktora gitmiyoruz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004