Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Blair, Irak'taki felâketi kabul etti

ABD’nin Irak’ı işgaline destek veren İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair, Irak’taki şiddetin ulaştığını noktanın “felâket” olduğunu kabul etti. Blair bu açıklamayı Katar merkezli El-Cezire kanalınını İngilizce yayına başlayan haber kanalına yaptı. Liberal Demokratlar, Blair’in bu açıklamasını ile Irak’ın işgalinin ne kadar kötü bir karar olduğunu kabul ettiğini savundu. Ancak Başbakanlık, Blair’in açıklamalarının yanlış anlaşıldığını açıkladı.

Blair ile röportaj yapan David Frost Batının Irak’a müdahelesinin “şimdiye kadar felaket olduğu” şeklindeki yorumuna, “Öyleydi. Ama halka söylemeye çalıştığım Irak’taki durumun neden zor olduğu. Planlardaki hata yüzünden durum zorlaşmadı. Bir yandan El Kaide ile Sünni direnişçiler, bir yandan da Şiiler sayesinde çoğunluğun istediği barış yerine azınlığın istediği savaş durumu ortaya çıktı.” şeklinde konuştu. İngiliz liderin bu açıklaması Ticaret Bakanı Margaret Hodge’un İşçi Partisi buluşmasında Irak’ın işgalinin Blair’in “en büyük hatasının” olduğunu söylediğine dair haberlerin ardından geldi.

Başbakan Blair’in bu açıklamasına ilişkin Liberal Demokratların lideri Menzies Campbell, “En sonunda Irak’ın işgalinin ne kadar kötü bir karar olduğunu Blair de kabul etti. Başarısızlık bu kadar açıkken başka bir alternatifi yoktu zaten. Başbakan bunu kabul ediyorsa Meclis ve halk özrü hakediyor.” şeklinde konuştu.

Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Başbakanlık, Irak’taki durumun “felaket” olduğunun Blair’in görüşü olmadığını bildirdi. Sözcü, “Cevap vermeden önce sorudan alıntı yaptı. Bunu bir itiraf olarak kabul etmek iki yüzlülük” dedi.

Başbakan Blair röportajın devamında Suriye ve İran’ın Orta Doğu’da “yapıcı” bir rol oynayabileceğini söyledi. Blair, “Çözümün bir parçası olurlarsa ortaklık sözkonusu olabilir.” ifadesini kullandı. Blair, bu ülkelerle görüşme yapmanın “taviz” olduğunu kabul etmedi. İngiliz lider, Orta Doğu’daki ilerlemenin “sembolik önemi” olduğunu ifade etti. Blair, “Bu şekilde savaşın Batı ya da Hristiyanlar ile Müslümanlar arasında olmadığı, hoşgörüye, uyuma inanların savaşı olduğu gösterilir” dedi.

/ LONDRA

19.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Blair, Irak'taki felâketi kabul etti

  İsrail BM’yi suçladı

  Bush darbeyi anlayışla karşılamış

  NATO Taliban’la baş edemez

  Sel felâketi şimdi de Afganistan’da

  Bölünmüş Irak’a yer yok

  Lieberman esti, gürledi

  3 esir serbest bırakıldı

  Cakarta'da protesto

  İran'da helikopter düştü: 4 ölü

  Çözüm arayışları sürüyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004