Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Din, toplum ve siyaset

TESEV tarafından yaptırılan “Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı. Ülke genelinde 18 yaş üstü 1500’e yakın kişiyle görüşülerek yapılan anket çalışmasına göre, Türkiye’de sosyolojik olarak bir irtica tehlikesi bulunmuyor. Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Çarkoğlu ile Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Binnaz Toprak’ın yaptığı çalışmada çıkan diğer çarpıcı sonuçlardan biri de laikliğin korunması için orduya ihtiyaç bulunmaması.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) “Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” isimli araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçlarını açıklayan TESEV Başkanı Can Paker, “Sosyolojik olarak baktığımızda Türkiye’de irtica tehlikesi görmüyoruz” dedi.

TESEV tarafından 6 Mayıs 11 Haziran tarihleri arasında Türkiye genelinde 23 ilde 18 yaş ve üzeri bin 492 kişiyle yüzyüze yapılan “Türkiye’de Din Toplum ve Siyaset” araştırmasının sonuçları açıklandı. TESEV Başkanı Paker, çalışmayı yapan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Çarkoğlu ve Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Binnaz Toprak ile düzenlenen basın toplantısında sonuçları açıklayarak değerlendirdi. Can Paker, Türkiye’de irtica tehlikesi görmediklerini söyledi. Türk halkının çok büyük bir kısmının şeriat istemediğini söyleyen Paker, şu tesbitlerde bulundu: “Türkiye’de başörtüsü sorunu genel kanının aksine azalmakta. Bu azalma kentleşmeye ve artan gelir seviyesine bağlı. Hergün konuştuğumuz laikçiler, İslâmcılar konusunda ise, ki bunları kimse bilimsel olarak tarif de edemiyor, araştırmaya göre aşağı yukarı Türkiye’nin üçte biri laik, üçte ikisi İslâmî kesim gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. Yalnız önemli olan bu kesimlerin pek çok konuda beraber yaşayabildiğidir. Türkiye’nin yarısından daha fazlası laikliğin korunması için ordunun gereksinimine inanmıyor. Dörtte bir kadar kısım ise laikliğin devamı için ordunun gerekli olduğuna inanıyor. Türkiye’deki insanlar din adına terörizme kesinlikle karşı. Türkiye işgal altında dahi olsa, buna karşılar.”

Araştırmada sorulan “Türkiye’de şeriata dayalı bir din devleti kurulmasını ister miydiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 91’i ‘hayır’ cevabı verdi. “Laiklik tehdit altında mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 73,1’i ‘hayır’, yüzde 22,1’i ‘evet’ görüşünü dile getirdi. Katılımcıların yüzde 48,5’i kendilerini İslâmcı olarak tanımlarken, yüzde 20,3’ü ‘ben laikim’ dedi.

“Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 38,2’si işsizliği gösterirken, yüzde 0,4’lük kesim de dinin en önemli sorun olduğunu düşündüklerini dile getirdi. ‘Kadınlara niye örtündükleri’ sorusu sorulduğunda katılımcıların yüzde 71,5’i “Örtünmek İslâmın emri olduğu için” cevabını verdi. Yüzde 0,4’lük kesim ise “Bu benim için siyasî bir hareketin parçası olmak anlamına geldiği için” dedi. Ailesi istediği için başörtüsü takanların oranı ise yüzde 0,2’de kaldı. Katılımcıların yüzde 70,3’ü işsizlik sorununun derhal çözülmesi gerektiğini, yüzde 12,1’i de Kürt sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Abdullah ERAÇIKBAŞ / Ümit KIZI / İSTANBUL

22.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Linç zihniyeti üniversitede de iş başında

  Din, toplum ve siyaset

  Güleçyüz: 301 kalkmalı

  Bahçeli’nin İmralı çıkışı ters tepti

  Rektörler katsayıda diretiyor

  HRW’den Erdoğan’a “Vicdanî red” mektubu

  Bu işler şantajla olmaz

  Türkiye’yi AB’den uzak tutmak akılsızlık olur

  Çocuklar her şeyin en güzeline lâyık

  Selzede çocuklara oyun çadırı

  Eğitim ve sağlıkta fırsat eşitliği sağlansın

  Adlî Yargı Hakim Adaylığı Sınavı ertelendi

  Zengin olmak mutlu olmaya yetmiyor

  İDO öğretmenleri ücretsiz taşıyacak

  Evlerin yüzde 30’unda diş macunu bulunmuyor

  Harran’da turist çok, tesis yok


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004