Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Lübnan’da yine provokasyon

Lübnan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel'in suikastle öldürülmesini değerlendiren Lübnan’daki BM Barış Gücünün eski Sözcüsü Timur Göksel, olayın büyük bir provokasyon olduğunu söyledi. Göksel, “Bu çok ciddî bir suikast. Öldürülen genç bakan Lübnan’ın en bilinen Hıristiyan ailelerinden birine mensup. Ailesinden çok sayıda kişiyi suikaste kurban vermişti” dedi. BM Güvenlik Konseyi önceki gün yaptığı toplantının ardından bir başkanlık bildirisi yayınlayarak Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikasti ve Lübnan’ı istikrarsızlığa düşürme çabalarını kınadı.

BM Güvenlik Konseyi önceki gün yaptığı toplantının ardından bir başkanlık bildirisi yayınlayarak Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikasti ve Lübnan’ı istikrarsızlığa düşürme çabalarını kınadı. Ayrıca Konsey, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastini araştırmak üzere kurulması planlanan özel nitelikteki mahkemeye ‘’yeşil ışık’’ yaktı. Bildiride, Güvenlik Konseyi bir ‘’özgürlük ve siyasi bağımsızlık sembolü ve yurtsever’’ olan Cemayel’in öldürülmesini kınadı ve Cemayel’in ailesine, Lübnan halkına ve hükümetine baş sağlığı diledi. Güvenlik Konseyi’nin, Lübnan’ı suikastler ya da terörist saldırılar yoluyla istikrarsızlığa sokma çabalarını da kınadığı bildiride, konseyin bu suikastin Lübnan hükümeti ve halkının ülkede demokrasiyi güçlendirme, Lübnan hükümetinin otoritesini tüm ülkeye yayma ve yeniden yapılanma çabalarına muhtemel etkileri konusunda endişeli olduğu kaydedildi. Bildiride ‘’Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki tüm tarafları ve bölgedeki ülkeleri Lübnan’daki durumun daha da bozulmasını önleme amacıyla sorumlu davranmaya davet ederek, tüm devletleri ilgili BM kararları çerçevesinde terörizmle mücadelede tam işbirliğinde bulunmaya çağırıyor’’ denildi.

Bildiride, Konsey’in, Lübnan hükümetinin Cemayel ve diğer suikastleri işleyen, planlayan ve suikastlere parasal yardımda bulunanları adalete teslim etme konusundaki kararlılığından ve taahütünden memnun olduğu belirtilerek, Konsey’in bu amaçlarla Lübnan hükümetini desteklemeye kararlı olduğu kaydedildi. Lübnan’ın toprak bütünlüğünü, tam egemenliğini ve siyasi bağımsızlığını sağlama konusunda kabul edilen tüm BM kararlarına uyulması gereğine dikkat çekilen bildiride, konseyin meşru ve demokratik yollarla seçilen Lübnan hükümetini desteklemeye devam edeceği bildirildi.

MAHKEME

Bu arada aynı toplantıda Konsey, Refik Hariri suikastini araştırmak üzere kurulması planlanan özel nitelikteki mahkemeye de ‘’yeşil ışık’’ yakarak bu konuda hazırlanan bir mektubu BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a yollamaya karar verdi. Mektupta, Annan’ın konuyla ilgili olarak hazırladığı rapor ışığında, Lübnan hükümetinin mahkemenin kurulmasına olumlu bakmasından memnuniyet duyulduğu belirtilerek Konsey üyelerinin raporda ek olarak sunulan taslak anlaşma ve mahkemenin taslak tüzüğünü onayladığı dile getiriliyor. Konseyin mektubunda, mahkemenin masraflarının yüzde 51’inin devletlerin gönüllü katkılarıyla, yüzde 49’unun da Lübnan hükümeti tarafından karşılanmasının uygun olduğu ifade ediliyor. Konsey bu bağlamda mektupta BM Genel Sekreteri Annan’dan Lübnan hükümetiyle birlikte, Lübnan anayasasına uygun bir şekilde mahkemenin kurulmasına yönelik anlaşmanın sonuçlandırılması amacıyla nihai adımları atmasını beklediğini belirtiyor.

Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’e düzenlenen suikastı kınadı. Merkel, Federal Meclis’te yapılan 2007 yılı bütçe tasarısıyla ilgili oturumda yaptığı konuşmada, Cemayel’e karşı girişilen saldırının “haince bir cinayet” olduğunu belirterek, “Biz bağımsız bir Lübnan’ın oluşturmasını istiyoruz. Şiddeti de tüm gücümüzle önlememiz lazım” dedi.

Bu arada, İran, Lübnan Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in öldürülmesini kınadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı açıklamada, Cemayel’in öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, cinayetin, “Lübnan’daki gelişmelerin barışçıl ve demokratik bir ortama doğru giden süreçte” işlendiğine dikkat çekti. Lübnan’ın istikrara doğru hareket ettiği bir dönemde bütün siyasi gurupların anlayışla hareket etmeleri ve gerginlikten kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Hüseyni, “Böyle bir dönemde bu suikast düzenlendi. Bu saldırı kesinlikle Lübnan düşmanları tarafından yapılmıştır” dedi. Hüseyni, “Bu saldırı özellikle Lübnan’ın ulusal bir uzlaşmaya varmasını ve direniş zaferini istemeyenler tarafından yapılmıştır” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Lübnan’ın önceki gün suikasta kurban giden Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in naaşı, doğduğu köye getirildi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

23.11.2006


 

Paris: Şam’a güvenimiz kalmadı

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Fransa ile Suriye arasında üst düzey temasların yeniden başlaması için gereken güvenin mevcut olmadığını söyledi.

France Info radyosuna demeç veren Douste-Blazy, Sanayi Bakanı Piyer Cemayel’in Lübnan’da öldürülmesinden derin üzüntü duyduklarını da ifade ederek, katillerin Lübnan’ın bağımsızlığını ve egemenliğini hedef almak istediklerini kaydetti. Cinayetin sorumlularının bulunmasını istediğini ifade eden Douste-Blazy, Suriye ve Lübnan’daki müttefiklerine atıfta bulunarak, “Her ne kadar bu yeni saldırı da diğerlerinin devamı olsa da elbette sorumluların yakalanmasını isterim. Hiç olmadığı kadar acil ve elzem olan şey, bu saldırıların sorumlularının işledikleri suçların hesabını vermesidir” ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin dün Lübnan’ın öldürülen bir başka siyasetçisi olan eski başbakan Refik Hariri cinayetiyle ilgili uluslar arası mahkeme kurulmasına onay vermesinden memnuniyet duyduğunu da belirten Douste-Blazy, Cemayel’in öldürülmesiyle ilgili olarak da bugünlerde Lübnan’ın istikrarsızlaştırılmaya çalışıldığı, buna büyük bir kararlılıkla karşı çıkılması gerektiğini ifade etti. Mevcut durumda Fransa’nın Başkan Beşar Esad rejimiyle yeniden diyalog başlatmaya hazır olmadığının belirten Douste-Blazy, “Bir rejimle müzakerelere yeniden başlamak istendiğinde, dışişleri bakanları olarak, devlet başkanları olarak karşılıklı görüşmek istendiğinde, güven ortamına ihtiyaç duyulur, ki bu da bugün itibarıyla bizim aramızda mevcut değil” dedi. Suriye ile diplomatik ilişkilerini bütünüyle kesmemesine rağmen, Fransa, Refik Hariri’nin Şubat 2005’te öldürülmesinden sonra Şam ile üst düzey ilişkilerini dondurmuştu.

/ PARİS

23.11.2006


 

Nejad: Büyük başların boynuzunu kırmalı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bazı büyük güçlerin dünya milletlerini baskı altında tutmak istediğini ifade ederek, “Dünyada adaleti hakim kılmak için bazı büyükbaşların boynuzunu kırmak lazım” dedi

Gönüllü milis teşkilatı Besic haftası dolayısıyla din adamı Besiclere hitap eden Ahmedinejad, milis teşkilâtının İran için önemli olduğunu vurguladı. Büyük ve zorba güçlerin nükleer teknolojiyi tekellerinde tutup dünya milletlerini zayıflatmak istediğini ifade eden Ahmedinejad, bu ülkelerin bazı uluslararası kurumların desteğiyle kendi kanun dışı isteklerini gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi. Büyük güçlerin dünyaya hakim olmak için özgür ve bağımsız milletlere baskı yaptığını belirten Ahmedinejad, bunun adilane olmadığını ifade etti ve “Dünyada adaleti hakim kılmak için bazı büyükbaşların boynuzunu kırmak lazım” ifadesini kullandı. “Düşmanlarımız, İran halkı ve hükümetinin, başka ülkeler gibi tehdit ve baskılar karşısında kendi hakkından vazgeçeceğini düşünüyor” diyen Ahmedinejad, “ülkesinde Besic ruhunun hakim olduğunu ve halkın zorbalığa karşı sonuna kadar direneceğini” kaydetti. Barışçıl amaçlı nükleer teknolojiyi elde etme konusunda ısrarlı olduklarını vurgulayan Ahmedinejad, nükleer programda çok iyi bir konuma geldiklerini ifade ederek, “Nükleer zirvenin eşiğindeyiz. Zirveye sadece bir adım kaldı. İnşallah Nevruz’dan (21 Mart 2007) önce bu nükleer şöleni yapacağız” diye konuştu.

/ TAHRAN

23.11.2006


 

Bush’un kızını hem soydular, hem dövdüler

ABD Başkanı George W. Bush’un ikiz kızlarından Barbara’nın, Arjantin’in başşehri Buenos Aires’te bir restoranda soyulduğu bildirildi.

ABC televizyonunun haberine göre, ikiz kardeşi Jenna ile birlikte iki haftalığına Arjantin’i ziyaret eden Barbara Bush, başşehirideki San Telmö mahallesinde bir restoranda yemek yerken cüzdanını ve cep telefonunu çaldırdı. Haberde, Bush’un kızlarının korumalarının olayı önleyemediği ve aydınlatamadığı belirtildi. ABC televizyonu, Buenos Aires’te meydana gelen başka bir olayda da Bush’un kızlarının korumalarından birinin, yolda kimliği belirsiz kişilerce dövüldüğünü bildirdi. Olay sırasında Bush’un kızlarının yanında olmayan korumanın, soygun amacıyla saldırıya uğradığı sanılıyor.

/ WASHINGTON

23.11.2006


 

Bush ile Malikî görüşecek

ABD Başkanı George W. Bush, Ürdün’e düzenleyeceği ziyaret kapsamında Irak Devlet Başkanı Nuri El Maliki ile görüşecek.

Görüşmede, güvenliğin sağlanması görevinin ABD askerlerinden, Irak ordusuna bırakılması konusu ele alınacak. ABD Başkanı George W. Bush, Irak Devlet Başkanı Nuri El Maliki ile Ürdün’de görüşecek. Önümüzdeki hafta Ürdün’de yapılacak görüşmelerde güvenliğin sağlanması için görevini sürdüren ABD askerlerinin yerlerini Irak ordusuna bırakması konusu değerlendirilecek. Amman’da düzenlenecek olan Nato Zirvesi’ne katılacak olan liderlerin Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşmeleri bekleniyor.

/ WASHINGTON

23.11.2006


 

Guantanamo’da Türk görevliler

ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan ve ailesinin yaşadığı Almanya’ya dönen Murat Kurnaz, tutukluluğu boyunca Türk görevlilerin de kendisini sorguladıklarını söyledi.

Kurnaz, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) Avrupa’daki gizli uçuşlarını soruşturan Avrupa Parlamentosu Komisyonuna verdiği ifadede, ‘’Guantanamo’ya Türk görevliler de geldi. Diğer Türk tutuklulara yaptıklarının aksine bana yardım etmediler’’ diye konuştu.

Guantanamo’da Alman görevliler ve buraya gönderilmeden önce bir süre tutulduğu Afganistan’ın Kandahar şehrinde Alman askerlerle de karşılaştığını kaydeden Kurnaz, bu kişilerin de kendisine hiçbir şekilde yardım etmediklerini belirtti.

Kurnaz, Guantanamo’da Alman görevliler tarafından yoğun şekilde sorgulandığını, Kandahar şehrinde de Alman özel timi KSK’ya ait askerler tarafından kötü muameleye tabi tutulduğunu söyledi. Murat Kurnaz, Kahdahar kentinde karşılaştığı üniformalı iki Alman askerinden birinin saçlarından tutarak başını yere vurduğunu ve ‘’Biz KSK’yız’’ dediğini de iddia etti.

‘’Üniformalarındaki Alman bayrağını gördüm’’ diyen Kurnaz, 2002 yılında da Guantanamo üssünde üç Alman görevli tarafından sorgulandığını, bu görevlilerden birinin daha sonra kendisini yeniden sorgulamaya geldiğini belirtti. Kurnaz, Guantanamo’da diğer tutukluların farklı Avrupa ülkelerinden gelen görevliler tarafından sorgulandıklarını belirterek, ‘’Danimarka ve Belçika’dan gelen görevlilerin olduğunu biliyorum’’ dedi.

/ BERLİN

23.11.2006


 

Rusya’da yine sokak ortası cinayeti

Rusya’nın başşehri Moskova’da, Spetssetstroybank sahiplerinden olan genel müdür yardımcısı Konstantin Mechtcheriakov, dün akşam sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü.

Ria Novosti ajansının, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, sırtından vurularak yere düşen bankacının daha sonra başına kurşun sıkıldığı belirtildi. Rus NTV televizyon kanalındaki haberde de savcılığın cinayetle ilgili geniş çaplı soruşturma başlattığı kaydedildi. Moskova’da son haftalarda bankacılık sektöründen 2 kişi öldürüldü. Vnechtorgbank’ın şube müdürlerinden Alexandre Plokin Ekim ayında evinde, Merkez Bankası Genel Müdür Yardımcısı Andrei Kozlov da eylül ayında Moskova’da bir spor kulübünden çıkarken öldürülmüştü.

/ MOSKOVA

23.11.2006


 

Ürdün kabinesi istifa etti

Ürdün’de kabinenin 24 bakanının, Başbakan Maruf El Bahit’in kabineyi feshetmesine imkân tanımak amacıyla istifa ettiği bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, kabinenin feshedilmesinin beklenildiğini ve El Bahit’in bazı bakanların performanslarından tatmin olmadığına dair haberler bulunduğunu söyledi. Bu bakanların özellikle hizmet ve ekonomi portföylerini ellerinde tutanlar olduğunu belirten yetkili, başbakanın yeni kabineyi açıklayacağını kaydetti. Yetkili, istifaların, başbakanın yeni bakanları belirleyebilmesi için standart yöntem olduğunu da belirtti.

/ AMMAN

23.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004